گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هاگياه

زراعت گیاهان داروئی “بادرشبو”

قسمت مورد استفاده این گیاه برگ و یا کلیه قسمت‌های هوایی آن است که عموما بویی معطر و مطبوع شبیه بوی لیمو دارد که زمان برداشت این محصول از اوایل خرداد تا اوایل تیر ماه می‌باشد.

اسامی مشابه بادرشبو : بادرَشبی، وارَشبو، بَردیرَ ش بو، وارَ نگو

گیاهشناسی بادرشبو

  • خانواده: نعنائیان (Lamiaceae (Labiatae
  • جنس و گونه: Dracocephalum moldavica
  • پراکنش : شمال غربی ایران، مازندران و یزد
  • گیاهی یکساله و بدون کُرک به ارتفاع ۷۰ – ۳۰ سانتیمتر
  • ساقه ها ایستاده، منفرد، منشعب، پوشیده از برگ های متراکم که به دلیل داشتن “آنتی سیانین” به رنگ بنفش دیده می شوند.
  • برگ ها متقابل، دندانه دار، بُن رُست، دُمبرگ کوتاه، پهنک دراز سرنیزه ای و دندانه دار
  • ریشه ها به طول ۲۰ سانتیمتر با انشعابات فراوان
  • گل ها کُرکدار به رنگ های صورتی یا سفید متمایل به آبی یا بنفش، نسبتا بزرگ و مجتمع در محل اتصال برگ ها به ساقه
  • میوه ها از نوع فندقه
  • بذرها به طول ۳ میلیمتر و عرض ۲ میلیمتر، سه گوش، قهوه ای تا سیاه

خصوصیات زراعی بادرشبو

  • بادرشبو اراضی با بافت متوسط را می پسندد.
  • زمین مورد نظر را در پائیز شخم می زنند سپس در اواخر زمستان با دیسک و ماله هموار می سازند.
  • زمان کاشت: فروردین ماه
  • صفر گیاهی حدود ۱۰ درجه سانتیگراد
  • بذور ۱۵ – ۱۲ روز پس از کاشت سبز می گردند.
  • عمق کاشت : ۳ – ۲ سانتیمتر
  • فاصله ردیف ها : ۶۰ سانتیمتر
  • آبیاری و کنترل علف های هرز باید مرتبا انجام پذیرند.
  • برای کسب محصول مناسب باید ۸۰ – ۶۰ کیلوگرم کود ازته در هکتار به زمین داده شود.
  • کودهای P و K به اندازه ۵۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت اضافه گردند.
  • دفعات برداشت: ۳ – ۲ دفعه
  • زمان برداشت: مرحله گلدهی تا اوایل بذردهی
  • روش برداشت: قطع سرشاخه ها از ۳۰ سانتیمتری سطح خاک
  • مقدار برداشت : ۴ – ۳ تن محصول تازه با نسبت تر به خشک ۴ : ۱
  • شاخه ها و برگ های برداشت شده را در مکان سایه و یا توسط دستگاه های الکتریکی با دمای ۵۰ – ۴۰ درجه سانتیگراد خشک می کنند.
  • برداشت به منظور بذر در اواسط تابستان با عملکرد ۱ – ۵ / ۰ تن در هکتار انجام می گیرد.
  • تأخیر در برداشت بذور موجب ریزش آنها می گردد.

ترکیبات شیمیایی

  • اسانس ها (روغن فرار)، فلاونوئید، موسیلاژ، ترکیبات فنلی، املاح معدنی
  • بیشترین مقدار اسانس از نوع ژرانیال و نرال هستند.

موارد کاربرد

  • مقدار مصرف: حدوداً ۴ – ۲ گرم به صورت دَم کرده، ۳ دفعه در هر روز
  • از عرق بارشبو معمولاً به عنوان مقوی قلب و آرامبخش استفاده می شود.

سایر موارد کاربرد عبارتند از :

  • اشتهاآور، ضدنفخ، معرّق، ضد ا سپاسم، ضد میکرب، ضد تب، مَرحَم زخم ها، قابض، مُدر، آنتی اکسیدان

منابع و مآخذ :

۱) آخوندزاده، ش – ۱۳۷۹ – دایرة المعارف گیاهان دارویی – جهاد دانشگاهی تهران

۲) آریاپور، ع و همکاران – ۱۳۸۹ – گیاهان دارویی، معطر و صنعتی جنگل و مرتع – مؤسسه آموزش عالی علمی کاربردی کشاورزی

۳) اکبری نیا، احمد – ۱۳۸۲ – بررسی عملکرد و ماده مؤثره زنیان در سیستم های کشاورزی متداول، ارگانیک و تلفیقی – پایان نامه دکتری دانشگاه تربیت مدرس

۴) امیدبیگی، رضا– ۱۳۷۹ – تولید و فرآوری گیاهان دارویی، جلد سوّم – آستان قدس رضوی

۵) امیدبیگی، رضا – ۱۳۷۶ – رهیافت های تولید و فرآوری گیاهان دارویی، جلد دوّم – طراحان نشر

۶) اهوازی، مریم و همکاران – ۱۳۸۹ – بذر گیاهان دارویی، جلد اوّل – جهاد دانشگاهی تهران

۷) برنا نصرآبادی، فاطمه – ۱۳۸۴ – اثر زمان های مختلف بر رشد، عملکرد و مقدار اجزاء تشکیل دهندۀ اسانس بارشبی – پایان نامه کارشناسی ارشد تربیت مدرس

۸) پورفخاران، م و همکاران – ۱۳۹۰ – راهنمای جامع گیاهان دارویی، جلد دوّم – گنجینه سلامت

۹) جعفرنیا، س و همکاران – ۱۳۸۸ – راهنمای جامع و مصوّر خواص و کاربرد گیاهان دارویی – مجتمع آموزش کشاورزی سبز ایران

۱۰) حجازی، اسداله – ۱۳۷۲ – کلید بذرشناسی برای رشته های کشاورزی، جلد دوّم – جهاد دانشگاهی ماجد

۱۱) زرگری، علی – ۱۳۷۶ – گیاهان داروئی، جلد چهارم – دانشگاه تهران

۱۲) صمصام، ش – ۱۳۷۴ – پرورش و تکثیر گیاهان دارویی – نشر مانی

۱۳) طاهریان، کاظم – ۱۳۷۴ – اطلاعات گیاهان دارویی – مرکز تحقیقات منابع طبیعی سمنان

۱۴) عمویی، ع.م – ۱۳۸۸ – زراعت گیاهان دارویی و معطر، جلد اوّل – مؤسسه آموزش عالی علمی کاربردی کشاورزی

۱۵) قهرمان، ا – ۱۳۶۲ – فلور ایران – مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع

بيشتر بخوانيد:

زراعت گیاهان داروئی “اسطوخودوس”
زراعت گیاهان داروئی “زِنیان”
زراعت گیاهان داروئی “اِسفَرزه”

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا