گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هاگياه

نکات ضروری کاشت هویج

هویج گیاه علفی گیاهی و دوساله و محصول فصل سرد و گیاهی روز کوتاه و دارای تولید مثل جنسی وخودگشن و از نظر جوانه زنی، برون جوانه زنی دارد.

کاشت هویج به حدود ۵ هزار سال پیش بازمی گردد. اولین گونه های این گیاه امروزی در حدود قرن ۱۰ میلادی و در خاورمیانه کشت می شده است. هویج به دلیل خواص زیادی که دارد در غذاهای بسیار زیاد همچون خورش، خوراک و انواع سوپ ها کاربرد دارد. همچنین می توان این میوه را به صورت خام، رنده و خرده کرده نیز مورد استفاده قرار داد. نام دیگر آن زردک است.

گیاهی دو ساله است که در سال اوّل به تولید برگ های طوقه ای و ریشۀ ضخیم می پردازد.

در سال دوّم تولید ساقه گلدهنده ای به ارتفاع یک متر از محل طوقه می نماید.

ریشه های ذخیره ای هویج ها دارای رنگ های متفاوتی (زرد ، سفید ، قرمز) هستند.

هرچه رنگ ریشه ذخیره ای تین گیاه تیره تر باشد ، ارزش غذایی بیشتری است و این موضوع به عوامل زیر بستگی دارد:

الف) نوع رقم

ب ) دمای محیط

پ) سن ریشه ذخیره ای

ت) فصل رشد گیاه

ریشه ذخیره ای هویج در مقطع عرضی دارای اشکال گرد و حلقوی است.

ریشه ذخیره ای آن در مقطع طولی دارای اشکال دوکی و استوانه ای می باشد.

طول ریشه این گیاه در دماهای بیش از ۲۷ درجه سانتیگراد کوتاه می شود و از مرغوبیت آن کاسته می گردد.

نسبت گوشت به مغز ریشه هویج در ارقام زودرس و متوسط رس ۶ : ۱ ولی در ارقام دیررس ۲ : ۱ است.

این محصول فصل خنک است لذا در مقابل سرما متحمل می باشد.

دمای مطلوب رشد آن ۱۰ – ۴ درجه سانتیگراد است.

دمای متوسط ۱۸ درجه سانتیگراد ، آبیاری کم و تراکم متوسط بوته ها می توانند به تولید هویج های بازارپسند بینجامند.

دماهای کم هوا و تراکم زیاد بوته ها موجب تولید هویج های ضخیم و بد رنگ می گردند.

زمان کاشت بذور هویج در اقالیم مختلف به شرح زیر است:

  • مناطق سردسیر بهار
  • مناطق نیمه گرمسیر پائیز
  • مناطق گرمسیر زمستان

خاک مناسب پرورش هویج باید دارای بافت شنی تا لوم-شنی ، حاوی مواد آلی کافی و زهکش دار با PH 5.6 باشد.

ریشه ذخیره ای هویج در اراضی سنگریزه ای و سنگین به صورت منشعب در می آید.

این محصول در اراضی هوموسی بسیار پوک می گردد.

گیاه هویج به شرایط شوری ، خشکی و کمبود اکسیژن حساس می باشد.

عمق کاشت بذور هویج حدود ۲ سانتیمتر است.

تراکم گیاهی هویج را ۳۰ – ۲۵ × ۵ – ۳ سانتیمتر انتخاب می کنند.

مقدار بذور مصرفی این گیاه ۴-۲.۵ کیلوگرم در هکتار می باشد.

وجین علف های هرز برای دستیابی به محصول مطلوب ضرورت دارد.

توصیه کودی گیاه هویج عبارت است از:

  • کود آلی پوسیده ۳۰ – ۲۰ تن در هکتار قبل از کاشت
  • کود شیمیایی ازته ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار طی چند مرحله
  • کود شیمیایی فسفره ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار هنگام کاشت
  • کود شیمیایی پتاسه ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار هنگام کاشت

برداشت این محصول زمانی انجام می پذیرد که برگ ها به زردی بگرایند.

ورود گیاه هویج به فاز زایشی موجب تلخ شدن ریشه های ذخیره ای آن می شود.

مقدار محصول این گیاه ۸۰ – ۶۰ تن در هکتار است.

منبع:

پرورش سبزی و صیفی– تالیف: اسماعیل پورکاظم

بیشتر بخوانید:

پرورش هندوانه کار دشواری نیست
نحوه صحیح کاشت و مراقبت مارچوبه
چگونگی کاشت نعناع

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا