دانستنی‌هاگياه

کاشت و پرورش سیر

سیر گیاهی متعلق به فصل خنک و یخ بندان کمی مقاوم است بود مواد موجود در سیرهای مناطق جنوبی به مراتب بیشتر از مسیرهای شمال است.

سیر گیاهی دائمی با برگ های بلند ، نسبتا پهن و لبه دار است.

این گیاه دارای ریشه های سطحی می باشد.

سیر در برخی شرایط بجای گلدهی به تولید پیازچه هایی در انتهای ساقه ها می نماید.

هر غدۀ آن از قسمت های جداگانه و بهم چسبیده ای تشکیل یافته است که در داخل یک پوست نقره ای رنگ قرار دارند.

سیرهایی که در مناطق گرمسیر پرورش می یابند، دارای طعم تندتر و بوی بیشتری هستند.

کاشت این گیاهان در مناطق مرطوب به طعم ملایم تر و بوی کمتری منتهی می گردد لذا سیرهای بیشتری در نواحی مرطوب مصرف می شوند.

سیر خواهان خاک هایی با بافت سبک تا متوسط و PH 2.7–۸.۶ می باشد.

زراعت سیر در اراضی مرطوب و یا دارای مواد آلی نپوسیده به سر انجام مطلوب نمی رسد.

آن را در مناطق معتدله در اوایل پائیز کشت می کنند.

زمان کاشت سیر در مناطق سردسیر در اوایل بهار می باشد.

برای کاشت سیر ابتدا سیرچه های هر “بنه” یا “کله” را از همدیگر جدا می سازند.

هر سیرچه توسط پوشش نازکی به رنگ های سفید تا صورتی پوشیده شده است.

سیرچه های بخش خارجی “بنه” درشت ترند و از مرغوبیت بیشتری برای کاشت برخوردارند.

سیرچه ها را در تراکم ۳۰ – ۲۰ × ۱۰ – ۷ سانتیمتر کشت می کنند بطوریکه بخش انتهایی آن ها از زمین بیرون باشد.

عمق کاشت این گیاه ۵ – ۳ سانتیمتر است.

مقدار سیرچه مورد نیاز برای هر هکتار حدوداً ۶۰۰ – ۵۰۰ کیلوگرم است.

سیرمحصول فصل خنک است لذا نسبت به بروز یخبندان ها نسبتا مقاوم می باشد.

تشکیل غده های سیر به میزان رشد بوته ها و اندازه آنها بستگی دارد بطوریکه بوته های قوی تر به تولید غده های بزرگتر می پردازند.

رشد رویشی گیاه سیربه محض آغاز غده دهی متوقف می گردد.

گیاه سیردر شرایط آب و هوایی سرد و معتدل غالبا به بذر نمی نشیند.

توصیه کوددهی گیاه سیر عبارت است از:

  • کود آلی پوسیده ۳۰ – ۲۰ تن در هکتار قبل از کاشت
  • کود شیمیایی ازته ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار طی چند مرحله
  • کود شیمیایی فسفره ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار هنگام کاشت
  • کود شیمیایی پتاسه ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار هنگام کاشت تنک کردن و وجین علف های هرز در اوایل دوره رشد گیاه سیر در دو مرتبه ضرورت دارند.

برگ چینی بوته های سیر تا قبل از تشکیل غده ها تأثیری در راندمان محصول ندارد.

محصول سیر در اواخر بهار به دست می آید.

سیررا در زمانی برداشت می کنند که بخش های هوایی گیاه به زردی تا قهوه ای متمایل گردند.

برداشت سیر باید در روزهای آفتابی و شرایط خشک صورت پذیرد.

قسمت های هوایی و ریشه های سیر را پس از برداشت از غده ها جدا می سازند و غده ها را برای کاهش رطوبت و افزایش دوام برای ۱۰ – ۷ روز در معرض هوای آزاد و تابش مستقیم خورشید قرار می دهند.

منبع:

پرورش سبزی و صیفی– تالیف: اسماعیل پورکاظم

بیشتر بخوانید:

پرورش ریحان با تمام نکات ریز
آموزش کاشت ذرت و اصول پرورش آن
چطور ریواس پرورش دهیم؟

۰%

User Rating: Be the first one !
برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن