گروه مشاوران برندینگ فراسو
باغبانيدانستنی‌ها

زمان مناسب سم پاشی درختان

بسیاری از حشرات نیز طعم شیرین میوه رسیده را دوست دارند و می توانند با خوردن آن به گیاه و درخت آسیب وارد کنند. بنابراین کنترل این آفات می تواند به میوه دهی بیشتر و پربارتر درختان باغ یا گیاهان باغچه شما کمک کند. مسلما شما به عنوان یک باغبان باغ یا باغچه تان نمی خواهید محصول خوشمزه تان را با ارتشی از آفات و حشره ها به اشتراک بگذارید. متاسفانه یک روش متداول و مورد اعتماد برای حفاظت همه درختان میوه از آفات حشرات وجود ندارد. با این حال اگر زمان دقیق سمپاشی درختان خود را بدانید، می توانید احتمال ابتلا به آفت را در آنها به شدت کاهش دهید.

تعیین زمان مناسب برای سمپاشی

اهمیت زمان سمپاشی برای درختان میوه بسیار زیاد است. به طوریکه در اغلب موراد بر اساس پیش آگاهی (پیش‌بینی آینده بیماری و آفت در درخت بر اساس مشاهده وضعیت) که توسط باغدار باتجربه یا کارشناس انجام میشود، صورت می‌گیرد و بسته به بیماری زمان سمپاشی متفاوت خواهد بود.
همچنین مهم‌ترین نکته در تعیین بهترین زمان سمپاشی مرکبات یا هر محصول باغی و کشاورزی دیگر، زمانی است که آفت به آستانه زیان اقتصادی نرسیده باشد.

زمان سمپاشی مرکبات

به طور کلی بهترین زمان اولین سمپاشی مرکبات بعد از ریختن شکوفه‌ها است و دومین سمپاشی دو هفته بعد از آن باید انجام شود. همچنین تکرار سمپاشی در صورت مشاهده حفره‌های لاروی جدید بایستی در اواخر مرداد یا اوایل شهریور ماه یا هر بار که متوجه می‌شوید، انجام شود.
زمان سمپاشی زمستانه بر علیه آفات مرکبات نیز از اوایل تا اواخر اسفند ماه با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه توصیه می‌شود.

جدول زمان سمپاشی مرکبات

بیماری
زمان
پوسیدگی قهوه‌ای میوه
قبل از شروع بارندگی آخر فصل (در کشور ما در بیشتر مناطق)، اغلب در شهریور ماه توصیه می‌شود. توجه داشته باشید، لازم است قبل از سم پاشی به دلیل اثرگزاری بیشتر سم، از نبود احتمال بارندگی طی ۴۸ تا ۷۲ ساعت آینده بعد از سمپاشی مطمئن باشید.
کنه زنگار (کنه نقره‌ای)
بر اساس پيش آگاهی و تشخيص توسط كارشناس
كنه قرمز
اواخر زمستان براي سموم آپولو و نئورون
كنه قرمز بر اساس پیش آگاهی و با نظر کارشناس براي سموم سيترازون، تيسرون، ارتوس و روغن ولک
کنه شرقی مرکبات بر اساس تشخيص كارشناس
شته
در صورت پیچیدگی ۲۵ درصد برگ‌های انتهایی روی جوانه‌ها
بالشک‌ها، شپشک ستاره‌ای، سپردار الفی، سپردار قهوه‌ای، شپشک نرم‌تن، سپردار زرد، سپردارزرد شرقی، سپردار واوی، شپشک آرد آلود، شپشک استرالیایی
بر اساس موازین پیش آگاهی و با ظهور ۶۰ درصد پوره‌ها انجام شود، همچنین پس از سپری شدن اوج سرمای زمستان و قبل از بیدار شدن درختان سمپاشی صورت گیرد.
پسيل مركبات
با نظر کارشناس
پروانه مینوز برگ
هنگام ظهور و مشاهده اولین نشانه‌های خسارت روی جوانه‌های تابستانه و در دو نوبت سمپاشی به فاصله ۱۲ – ۱۰ روز انجام شود.
مگس میوه مدیترانه‌ای
فصل بهار، تابستان و اوایل فصل پاییز
حلزون فصل پاییز

زمان سمپاشی درختان زردآلو، هلو و شلیل

  • آبان: برای پیشگیری بیماری‌های قارچی (لب شتری و غربالی) سمپاشی با ترکیبات مس بعد از ریزش برگ‌ها
  • اسفند: سمپاشی با روغن ولک و مخلوطی ازحشره کش دورسبان یا اتیون
  • فروردین: برای پیشگیری بیماری غربالی و لب شتری به هنگام تورم جوانه با ترکیبات مس
  • اردیبهشت: برای پیشگیری سفیدک حقیقی
  • خرداد: در صورت شیوع سفیدک حقیقی تکرار سمپاشی انجام شود.

زمان سمپاشی درخت سیب

  • اسفند: سمپاشی ترکیبات مس بعلت شیوع شانکر سیتوسپرایی در درختان سیب و روغن ولک همراه حشره کش و تخم کش کنه
  • فروردین: برای پیشگیری از بروز بیماری لکه سیاه سیب
  • اردیبهشت: تکرار سمپاشی ۱۰ روز پس از سمپاشی دوم (در صورت بارندگی زیاد تکرار سمپاشی با قارچکش‌ها به فاصله ۱۰ روز ضروری است).
  • خرداد: سمپاشی بر علیه کرم سیب (نسل اول) و پروانه مینوز
  • تیر: در صورت ظهور کنه قرمز اروپایی (در صورت طغیان آفت کنه سمپاشی به فاصله ۱۰ روز تکرار شود).
  • مرداد: سمپاشی بر علیه کرم سیب (نسل دوم)

نکات مهم برای سمپاشی

مهمترین اصول سمپاشی درختان میوه و سایر محصولات کشاورزی، شناخت مرحله حساس آفت یا بیماری، آشنایی با نوع و میزان مصرف سم، دوره پایداری سم، نحوه مصرف و کاربرد آن با بهترین روش سمپاشی است.

۱- سمپاش زمستانه را بعد از انجام هرس درختان انجام دهید.

۲- حداقل یک هفته قبل از تورم جوانه ها عملیات سمپاشی را انجام دهید.

۳- سمپاشی را ترجیحاً با سمپاشهای موتوری انجام دهید و حتی المقدور از سمپاشهای پشتی به علت کارایی کمتر استفاده نکنید.

۴- سمپاشی باید به گونه ای باشد که محلول سمی مثل قطرات باران از روی شاخه درختان به پایین بچکد.

۵- تنه درختان از شاخه ها هم مهمتر است. پس سمپاشی تنه درختان و حتی سایه انداز درختان را هم فراموش نکنید.

۶- برای سمپاشی از مخلوط روغن ولک و یک سم حشره کش- کنه کش مانند دورسبان استفاده نمایید.

۷- برای اجتناب از دفعات سمپاشی می توانید از یک سم قارچکش- باکتری کش مانند مخلوط بردو یا اکسی کلرور مس هم استفاده کنید.

۸- در صورت تورم جوانه ها از یک قارچ کش پیش گیری کننده مانند کولیس استفاده کنید بخصوص در باغات هلو و شلیل.

۹- میزان مصرف روغن ولک ۲ درصد( ۲ لیتر در صد لیترآب) است .اما برای تأخیر در جوانه زنی درختان در جهت جلوگیری از سرمازدگی میزان روغن را می توانید بین ۴-۲ درصد بکار ببرید.

۱۰- قبل از مصرف روغن یا سموم ابتدا آنها را در مقداری آب ولرم به خوبی حل نمایید و سپس در مخزن سمپاش بریزید.

۱۱- قبل از مصرف سموم و یا روغن به تاریخ مصرف محصول دقت نمایید.

۱۲- فاصله سمپاشی تا بارندگی از ۲۴ ساعت کمتر نباشد اما فاصله سه روز مناسب است.

۱۳- در هنگام سمپاشی و برای جلوگیری از آسیب سموم حتماً از دستکش، کلاه، عینک،لباس کار، ماسک و عینک و حتی چکمه استفاده نمایید.

۱۴- در حین عملیات سمپاشی از هرگونه خوردن و آشامیدن پرهیز نمایید.

۱۵- پس از پایان عملیات سمپاشی، خوردن یک لیوان شیر از توصیه های دیگر ما برای شماست.

۱۶- پس از پایان سمپاشی مخزن سمپاشها را به دقت بشویید.

۱۷- از بکار بردن مخلوط های سم باقیمانده در سمپاشها که برای مدت طولانی باقی مانده است پرهیز کنید.

۱۸- لطفاً از ریختن باقیمانده مخلوط های سمی در آبهای زیرزمینی و یا آبهای روان اکیداً خودداری نمایید.

۱۹- در صورتی که پس از سمپاشی احساس سردرد، سرگیجه و تهوع داشتید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.

۲۰- قبل از عملیات سمپاشی با کارشناسان مربوطه مشورت نمایید.
 

بهترین زمان سمپاشی در روز

بهترین ساعت سمپاشی در روز زمانی است که هوا هنوز گرم نشده است و نور کم است. بنابراین صبح زود و یا قبل از غروب آفات بهترین زمان خواهد بود و بهترین دما برای سمپاشی هنگامی است که درجه حرات کمتر از ۲۷ درجه سانتیگراد باشد.
زمان سمپاشی بسته به نوع سم نیز متفاوت خواهد بود، به عنوان مثال:
  • سموم بیولوژیک: بایستی هنگام غروب آفتاب سمپاشی شوند تا باکتری در طول شب و خنکی هوا، زمان کافی برای آغاز فعالیت داشته باشد.
  • سموم سیستمیک: بهترین زمان سمپاشی صبح زود است تا بلافاصله بعد از سمپاشی و تابش نور خورشید، سموم با شیره گیاهی شروع به حرکت در گیاه کند.
  • سموم تماسی: بهترین زمان سمپاشی شب است زیرا در هنگام شب، روزنه‌ها بسته هستند و سموم وارد گیاه نمی‌شود و گیاه دچار تنش حاصل از سموم نخواهد شد.

گفتنی است اگرچه امروزه توجه به تولید محصولات ارگانیک (بدون استفاده از سموم و کود) در الویت قرار گرفته است، اما هنوز سموم شیمیایی نیرومندترین سلاح مبارزه با آفات به شمار می روند. بی شک کاربرد صحیح و دقیق این مواد ضمن مبارزه با آفات، حداقل اثرات سوء به محیط زیست و سلامت غذایی بشر را به همراه خواهد داشت.

 

برگرفته از: کتاب «اصول سم شناسی کشاورزی، اصول باغبانی و کتاب آفات درختان میوه»

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا