گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هاگياه

گیاه داروئی صنعتی گوار

گوار گياهی از خانواده بقولات می‌باشد كه به نام لوبياي خوشه‌ای نيز شناخته می‌شود.این گیاه علفی، دولپه‌ای و یک‌ساله است.

گیاه گوار با نام علمی Cyamopsis psoralioides یکی از گونه هایی است که به دلیل استفاده فراوان در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی، قابلیت بالایی برای تولید در کشور ما دارد. کاشت گیاه گواربرای نخستین بار به کشور هندوستان برمی گردد.

گوار گياهي از خانواده بقولات می‌باشد كه به نام لوبياي خوشه‌ای نيز شناخته می‌شود. گياه گوار داراي ارتفاع ١٥٠-٥٠ سانتيمتر بوده و داراي سيستم ریشه‌ای بسيار عميقي می‌باشد و به دليل سيستم ریشه‌ای عميق، توانايي رشد در مناطق گرم و خشك را دارد.

این گیاه علفی، دولپه‌ای و یک‌ساله است. مقاومت بالای گیاه گوار در برابر شرایط سخت جوی مانند کم آبی، زمین های سنگی و تابش شدید نور آفتاب عوامل مؤثر در انتقال کاشت این محصول به ایالت متحده آمریکا در سال ۱۹۰۳ میلادی و زیر کشت قراردادن حجم وسیعی از زمین های تگزاس و اوکلاهاما در سال ۱۹۵۰ میلادی جهت بهره برداری تجاری بوده است. امروزه تولید عمده این ماده در جهان در کشورهای هند، پاکستان و آمریکا صورت می پذیرد.

کاربرد گیاه گوار

ریشه گوار مانند سایر گیاهان خانواده بقولات دارای باکتری‌های تثبیت‌کننده نیتروژن است که به غنی‌تر نمودن خاک از نیتروژن کمک می‌کند. معمولاً روی ساقه و غلاف این گیاه کرک‌های نسبتاً تیزی وجود دارد.

صمغ گوار را از دانه بذر این گیاه تهیه می‌کنند که صمغ حاصل اندوسپرم موجود است که در آب به‌صورت ژله در می‌آید که معمولاً آن را با نام صمغ گوار می‌شناسند. صمغ گوار در بسیاری از صنایع مانند صنایع دارویی و غذایی، صنعت کاغذ، معدن، نفت و حفاری، نساجی و تولید مواد منفجره مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از صمغ گوار به شکل کپسوله شده موجب کاهش معنی‌دار چربی‌ها به‌ویژه کلسترول می‌شود.

میوه این گیاه همچون لوبیا سبز و نخودفرنگی است که در درون آن تعدادی دانه وجود دارد. دارای برگ‌های سبزرنگی است که در درون آن شیارهای ظریفی وجود دارد. دارای گل‌های‌ کوچکی است که به هنگام شکفتن منظره زیبایی را به وجود می‌آورد. ارتفاع این گیاه بین ۲ تا ۴ متر است.

بذر گوار دارای یک آندوسپرم بزرگ شامل صمغ گالاکتومانان است که در آب به شکل ژل در می­ آید. این ماده معمولا به عنوان صمغ گوار شناخته شده است و در محصولاتی مانند بستنی و یا به عنوان تثبیت کننده در پنیر و فرآوری سرد گوشت استفاده می ­شود.

سهولت استفاده از صمغ گوار در صنایع، به علت پخش و هیدراته شدن سریع آن در آب‌های سرد و گرم، رسیدن به غلظت ‌های مناسب بدون نیاز به حرارت، ایجاد لایه­ ی فیبر مانند و مقاومت بالا در برابر حلال­ های قطبی و غیر قطبی و همچنین افزایش قدرت جذب آب در محصولات است. این عوامل سبب گردیده است تا از این ماده در طیف وسیعی از امولسیفایر (معلق کننده­ها) نرم کننده ‌ها و استبلایزرها (تثبیت کننده ­ها) استفاده شود.

کاشت

گوار از طریق بذر تکثیر می‌شود. برای این منظور پس از آماده نمودن زمین مورد کشت بذر را به مدت ۲۴ ساعت در آب ولرم خیس کنید و سپس در زمین موردنظر به‌صورت ردیفی بکارید و آبیاری کنید. توجه داشته باشید که این گیاه نیاز آبی کمی دارد طوری که فقط در دو نوبت آبیاری می‌شود یکی به هنگام جوانه‌زنی گیاه و دیگری به هنگام برداشت میوه یا محصول یا زمان شکوفایی است.

فاصله کاشت بذر این گیاه بین ۴۰ تا ۶۰ سانتی‌متر است. بذر را در عمق ۱ تا ۲ سانتی‌متر بکارید. برای رشد نسبت به خاک حساس نیست و تقریباً در هر نوع خاکی رشد می‌کند. به دمای مناطق گرمسیری خشک و نیمه‌خشک نیاز دارد. گلدهی این گیاه با توجه به زمان کشت اواخر بهار و اوایل تابستان است. این گیاه برای رشد به آبیاری کمی نیاز دارد به همین منوال برای مناطق گرم و خشک و نیمه‌خشک مناسب است. از جمله گیاهان آفتاب دوست می‌باشد که برای رشد به نور زیاد خورشید نیاز دارد.

بيشتر بخوانيد:

زراعت گیاهان داروئی “مرزنگوش”
زراعت گیاهان داروئی “جین سینگ”
زراعت گیاهان داروئی “رازک”

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا