گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هاطيور

خشونت در بلدرچین و کبک

کانیبالیسم یا همنوع خواری نوعی عادت پرخاشگرانه و تهاجمی در بسیاری از حیوانات از جمله بلدرچین و کبک است که موجب بروز مشکلاتی به ویژه در طول دوره پرورش آن ها می شود. حیواناتی که به هم نوع خواری دچار می شوند به خود و سایر حیوانات آسیب رسانده و گاهی موجب مرگ آن ها می شوند.

کانیبالیسم یا همنوع خواری نوعی عادت پرخاشگرانه و تهاجمی در بسیاری از حیوانات از جمله بلدرچین و کبک است که موجب بروز مشکلاتی به ویژه در طول دوره پرورش آن ها می شود. حیواناتی که به هم نوع خواری دچار می شوند به خود و سایر حیوانات آسیب رسانده و گاهی موجب مرگ آن ها می شوند.

بروز کانیبالیسم یا هم نوع خواری در بلدرچین و کبک در تمام سنین، نژاد ها و هر دو نوع جنس نر و ماده دیده می شود.

مرگ بلدرچین و کبک های مبتلا به کانیبالیسم یا همنوع خواری در اثر نوک زدن های فراوان و کندن پرها به شکلی خشن اتفاق می افتد. دیدن این نشانه ها در طیور پرورشی را باید جدی گرفت زیرا در صورت عدم رسیدگی به موقع، این عادت در میان همه گله پخش شده و تلفات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.

کانیبالیسم یا هم نوع خواری در بلدرچین و کبک و علائم رفتاری آن ها

کانیبالیسم یا هم نوع خواری در بلدرچین و کبک دارای علائم رفتاری مشخصی است که باید به آن‌ها توجه ویژه ای داشت تا از بروز تلفات سنگین جلوگیری نمود.

  • نوک زدن:

یکی از علائم رفتاری ابتلا به کانیبالیسم، نوک زدن های تهاجمی است. با توجه به سن و وضعیت گله بلدرچین و کبک، نوک زدن می تواند در سر، ناخن و مقعد اتفاق بیفتد. در پرنده های تازه از تخم در آمده عارضه نوک زدن به مقعد بیشتر دیده می شود ولی نوک زدن به ناخن مربوط به جوجه های کوچک است. نوک زدن به سر معمولا در اثر جنگ میان پرنده ها روی داده و در نهایت تبدیل به عادت می شود.

  • کندن و خوردن پرها:

وجود برخی بیماری های انگلی و کمبود برخی عناصر می تواند در بلدرچین و کبک این عادت را ایجاد کند.

علل شیوع کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک

برخی از شرایط محیطی و نگهداری ماکیان از جمله کبک و بلدرچین می تواند موجب بروز و تشدید همنوع خواری گردد. عواملی مانند :

  • استفاده از قفس های غیر استاندارد:

قفس های غیر استاندارد به علت زنگ زدگی، ضخامت ناکافی مفتول ها و جمع شدن بلدرچین ها در یک گوشه قفس، داشتن لبه های تیز و برنده و… موجب تحریک بلدرچین و کبک ها شده و در نتیجه کانبالیسم

  • تراکم بالای بلدرچین و کبک ها:

تراکم بالای بلدرچین و کبک ها در فضای کوچک سالن پرورشی که منجر به بالا رفتن رقابت غذایی بین بلدرچین و کبک ها می شود و حیوانات شروع به نوک زدن به هم برای تصاحب آب یا غذا می کنند و این شروع بروز کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک خواهد بود.

  • نور نامناسب:

نور نامناسب سالن یکی دیگر از این دلایل است. نور را نباید از حالت بهینه بالاتر برد. استفاده از لامپ های سفید بزرگ‌ تر از ۴۰ وات توصیه نمی شوند و به جای آن می توان از لامپ های قرمز یا مادون قرمز استفاده نمود. این لامپ ها تا حدودی به تامین گرما هم کمک می کنند. وجود نور در تمام ۲۴ ساعت موجب ایجاد استرس در پرندگان شده و بهتر است از دوره نوری ۱۶ ساعته استفاده شود.

  • تهویه نامناسب:

تهویه نامناسب سالن پرورشی و بالا بودن دمای هوا می تواند موجب بروز تلفات در اثر همنوع خواری گردد.

  • بیماری های انگلی:

انواع بیماری های ناشی از انگل های خارجی مانند شپشک و کنه و همچنین بیماری هایی که دستگاه عصبی را درگیر می کنند نیز از عوامل تاثیر گذار در کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک هستند.

  • دان نامناسب:

یکی دیگر از عوامل مهم در پرورش بلدرچین و کبک غذای مناسب است. دان های بی کیفیت می تواند سبب بروز کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک گردد. دان هایی که میزان پروتئین، متیونین و نمک در آن‌ها از حد مجاز کمتر باشد بی کیفیت محسوب می شوند. همچنین دان هایی که انرژی زیادی دارند فعالیت پرندگان و احتمال بروز خشونت در آن‌ها را افزایش می دهند.

درمان کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک

در سیستم های پرورش ماکیان، بحث های مدیریتی جایگاه ویژه ای دارند و می توانند تولید را تضمین کنند؛ اما در بهترین مزارع با بالاترین میزان مدیریت باز هم معضل کانیبالیسم یا همنوع خواری می تواند بروز کند.

به همین سبب دقت کافی به نکاتی که موجب پیشگیری از بروز از کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک می شود بسیار آسان تر و کم هزینه تر از درمان است. به این ترتیب می توان از تلفات احتمالی جلوگیری کرده یا آن ها را کاهش داد.

اولین اقدام برای جلوگیری از کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک جدا کردن حیواناتی است که به همدیگر نوک می زنند. برای کاهش فعالیت در بلدرچین و کبک ها باید نور مستقیم را کاهش داد و تهویه را بهبود بخشید. زیرا در برخی گونه ها فعالیت های بالا و حالت های تهاجمی وابسته به گونه می تواند در نهایت منجر به کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک گردد.

همان طور که اشاره شد وجود انگل های خارجی از عوامل بروز و تشدید کانیبالیسم یا همنوع خواری در بلدرچین و کبک است و مبارزه با آن‌ها می تواند در کنترل این عادت مخرب موثر باشد.

تامین دان با کیفیت، افزایش پروتئین غذا و اضافه کردن سبزیجات برگ دار و یا تکه های کشک در سالن پرورشی باید در دستور کار قرار گیرد. وجود سبزیجات باعث می شود بلدرچین و کبک ها به سمت آن ها جذب شده و نوک بزنند. روش دیگری نیز برای مشغول کردن پرندگان وجود دارد. می‌توان دانه ها را در اعماق مختلف ریخت و یا علوفه را در کل سالن پخش نمود و یا برای جبران کمبود غذایی در دان های بی کیفیت نمک را به آب بلدرچین و کبک اضافه کرد.

حیوانات با سن و اندازه های متفاوت بهتر است جدا از هم نگهداری شوند.

برای اینکه پرندگان زخمی عاملی برای تحریک نوک زدن در بلدرچین و کبک ها نشود معمولا از برخی مواد بر روی زخم آن‌ها استفاده می شود که مانع از نوک زدن سایربن به محل زخم ها می گردد. موادی مانند گریس و صمغ درخت کاج می توانند برای این کار مورد استفاده قرا گیرند.

بيشتر بخوانيد:

چگونه بلدرچین نر و ماده را از هم تشخیص دهیم؟
کار آفرینی زود بازده و اقتصادی با پرورش کبک
اهمیت قفس بلدرچین در پرورش آن

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا