گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هازراعتگياه

زراعت گیاهان داروئی “گلپر”

گلپر گیاهی گلدار است که گل آن شبیه سکه سفید رنگ می باشد و دانه های بسیار معطری دارد و همراه با غذا به عنوان ادویه مصرف می شود.

گلپر گیاهی گلدار، ‌علفی و چند ساله از تیره چتریان است. نام علمی این گیاه Heracleum persicum است. این گیاه بومی ایران بوده و در نواحی نمناک کوهستانی ایران و حاشیه‌های آن می‌روید.

گیاهشناسی:

خانواده: چتریان Apiaceae)Umbelliferae)

جنس و گونه: Heracleum persicum

رویشگاه گلپر غالبا نواحی کوهستانی و نمناک است.

گلپر گیاهی گلدار، علفی، چند ساله و معطر است.

ساقه های گلپر ضخیم و توخالی هستند و به ارتفاع ۱.۵ – ۱ متر می رسند.

برگ ها به شکل پنجه غاز با شکاف های عمیق

گل ها سفید و مجتمع به حالت چتر در انتهای ساقه ها

غنچه های نورسته اش دارای مواد معطره و صمغ هستند.

میوه ها تخم مرغی شکل، به رنگ سبز تیره، به طول ۱.۵ – ۱ سانتیمتر و معطرند.

جوانه ها و ساقه ها نیز معطرند.

از جوانه ها، ساقه ها و دانه های خشک و پودر شده به عنوان ادویه استفاده می گردد.

ساقه های گلپر در طی زمستان خشک می شوند ولیکن ریشه های ضخیم آن باقی می مانند و در بهار مجدداً

می رویند.

اهمیّت:

از گلپر در آشپزی و صنایع داروسازی بهره می گیرند.

مصرف گلپر در ماست توصیه شده است.

گلپر اغلب با باقلای پخته و سیب زمینی پخته مصرف می شود.

گلپر را با عناوین دیگری چون: “انگدان” و “انجدان” نیز در متون فارسی آورده اند.

مواد مؤثره گلپر:

“استات هکسیلیک”، “استات استیلیک”، “بوتیرات متیلیک” و “آنتول”

از ماده “آنتول” برای معطرسازی صابون و خمیردندان بهره می گیرند.

خواص دارویی گلپر:

۱-  به عنوان آنتی اکسیدان در مواد غذایی

۲- مقوی معده و دستگاه گوارش از طریق افزایش ترشحات

۳- ضد نفخ

۴- دافع سموم بدن

۵- ضد عفونی کننده و میکرب کش

۶- باعث ازدیاد شیر در مادران شیرده

۷- تسهیل هضم غذا

۸- ضد کمر دردهای ناشی از رطوبت محیط

۹- معالجه هیستری

۱۰- از دَم کرده ریشه برای ناراحتی های عصبی

۱۱- تقویت کننده حافظه

۱۲- ضماد گلپر توأم با موم جهت تسکین سیاتیک

۱۳- ضماد گلپر توأم با روغن زیتون برای رفع سیاهی زیر چشم ها

۱۴- ضماد گلپر توأم با پوست انار و سرکه برای درمان بواسیر

۱۵- پاشیدن گرد گلپر بر روی زخم های خوره ای و جذام مفید است.

عوارض جانبی:

مصرف زیاد گلپر باعث تپش قلب و سقط جنین می شود.

حداکثر مجاز مصرف گلپر را ۴ گرم در روز می دانند.

 

منابع و مآخذ:

۱) آخوندزاده، ش – ۱۳۷۹ – دایرة المعارف گیاهان دارویی – جهاد دانشگاهی تهران

۲) آریاپور، ع و همکاران – ۱۳۸۹ – گیاهان دارویی، معطر و صنعتی جنگل و مرتع – مؤسسه آموزش عالی علمی کاربردی کشاورزی

۳) اکبری نیا، احمد – ۱۳۸۲ – بررسی عملکرد و ماده مؤثره زنیان در سیستم های کشاورزی متداول، ارگانیک و تلفیقی – پایان نامه دکتری دانشگاه تربیت مدرس

۴) امیدبیگی، رضا– ۱۳۷۹ – تولید و فرآوری گیاهان دارویی، جلد سوّم – آستان قدس رضوی

۵) امیدبیگی، رضا – ۱۳۷۶ – رهیافت های تولید و فرآوری گیاهان دارویی، جلد دوّم – طراحان نشر

۶) اهوازی، مریم و همکاران – ۱۳۸۹ – بذر گیاهان دارویی، جلد اوّل – جهاد دانشگاهی تهران

۷) برنا نصرآبادی، فاطمه – ۱۳۸۴ – اثر زمان های مختلف بر رشد، عملکرد و مقدار اجزاء تشکیل دهندۀ اسانس بارشبی – پایان نامه کارشناسی ارشد تربیت مدرس

۸) پورفخاران، م و همکاران – ۱۳۹۰ – راهنمای جامع گیاهان دارویی، جلد دوّم – گنجینه سلامت

۹) جعفرنیا، س و همکاران – ۱۳۸۸ – راهنمای جامع و مصوّر خواص و کاربرد گیاهان دارویی – مجتمع آموزش کشاورزی سبز ایران

۱۰) حجازی، اسداله – ۱۳۷۲ – کلید بذرشناسی برای رشته های کشاورزی، جلد دوّم – جهاد دانشگاهی ماجد

۱۱) زرگری، علی – ۱۳۷۶ – گیاهان داروئی، جلد چهارم – دانشگاه تهران

۱۲) صمصام، ش – ۱۳۷۴ – پرورش و تکثیر گیاهان دارویی – نشر مانی

۱۳) طاهریان، کاظم – ۱۳۷۴ – اطلاعات گیاهان دارویی – مرکز تحقیقات منابع طبیعی سمنان

۱۴) عمویی، ع.م – ۱۳۸۸ – زراعت گیاهان دارویی و معطر، جلد اوّل – مؤسسه آموزش عالی علمی کاربردی کشاورزی

۱۵) قهرمان، ا – ۱۳۶۲ – فلور ایران – مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع

بيشتر بخوانيد:

زراعت گیاهان داروئی “گشنیز”
زراعت گیاهان داروئی “گل گاوزبان”
زراعت گیاهان داروئی “کرچک”

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا