طعم بی نظیر غذاهای محلی هرمزگان
استان هرمزگان از استانهای جنوبی ایران با شهرهای زیبا است که در جوار خلیج همیشه فارس قرار دارد و همچنین با توجه به شرایط اقلیمی، تنوع بسیاری در غذاهای مختلف بخصوص غذاهای دریایی دارد.

استان هرمزگان از استانهای جنوبی ایران با شهرهای زیبا است که در جوار خلیج همیشه فارس قرار دارد و همچنین با توجه به شرایط اقلیمی، تنوع بسیاری در غذاهای مختلف بخصوص غذاهای دریایی دارد.این استان به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و خصوصیات اقلیمی که دارد، دارای غذاهای متنوع و خوش آب و رنگ است. بسیاری از ادویههای این منطقه هندی است و گاها تاثیر بسیاری از غذاهای هندی نیز داشته است.غذاهای زیر نمونه ای از غذای محلی استان است:
مهیاوه
یکی از غذاهای معروف استان هرمزگان مهیاوه است که نوعی سس محسوب میشود. به این غذا مهیابه یا مهوه هم میگویند و از دو کلمهی ماهی و آب در زبان محلی به وجود آمده است. این غذا از ماهی به اسم موتو یا ساردین درست میشود و طعمی نمکی و تند دارد. برای درست کردن این غذا پودر ماهی موتو را با زرد چوبه، فلفل، گشنیز و خردل مخلوط میکنند و همراه نمک در ظرفی ریخته و ظرف را محکم میبندند و به مدت یک ماه در آفتاب قرار میدهند تا آماده شود. مهیاوه را همراه با برنج یا با نان سرو میکنند و همچنین گاها در عنوان صبحانه، جایگزین پنیر استفاده میشود.
ماهى برشته یا کباب ذغالی
ماهی برشته یکی از غذاهای محلی جزیرهی قشم است. برای درست کردن این غذا از ماهیهای ساردین، گاریز، بیاح، سنگسر، سرخو، هور و زرده استفاده میکنند. در روش پخت آن ابتدا داخل شکم ماهیهای بزرگتر را خالی میکنند و با سبزیهای معطر، پیاز و ادویه پر میکنند و روی یک ظرف با شعلهی آتش مستقیم قرار میدهند. ماهیهای کوچکتر مانند ساردین را به طور درسته میپزند. در طبخ آن ماهىها را حداقل یک ساعت جلوتر نمک زده تا کاملا نمک را به خود جذب کند و همچنین ورقه فلزى که ماهی بر روی آن قرار میگیرد، باید کاملا داغ باشد؛ در غیر این صورت پوست ماهى به ورقه فلزى مىچسبد و کنده مىشود.
دوپیازه میگو
خوراک دوپیازه میگو از غذاهای جزیرهی قشم است. این غذا از میگو، پیاز، رب و ادویه درست میشود. این غذا را هم میتوان با برنج سرو کرد و هم با نان.
برنج دیشو
این برنج یکی از غذاهای محلی هرمزگان است و با شیرهی خرما درست میشود. در این غذا برنج با شیره خرما دم میکشد؛ این برنج را همراه با ماهی میخورند. در این برنج از شیرهی خرما استفاده میکنند، چون ماهی طبع سرد دارد و خرما طبع گرم و اثر هم را خنثی میکنند.
هزاری
یکی دیگر از غذاهای شهر بندرعباس هزاری است. مواد لازم برای درست کردن این غذا برنج، ماهی، پیاز طلایی شده، فلفل دلمهای و پودر لیمو است.
نان توموشی
قشمیها این نان محلی بسیار نازک را به همراه سس مخصوصی میپزند. در این نان تخممرغ و پنیر میریزند که همزمان با نان میپزد و اغلب با مهیاوه این نان را سرو میکنند.
بلالیت
بلالیت از غذاهای محلی شهر بندرعباس و بوشهر است. این غذا از ماکارونی، شکر یا شیره خرما، گلاب، روغن، هل درست میشود. بسیاری بلالیت را به عنوان وعدهای در صبحانه سرو میکنند و غذایی مقوی به حساب میآید و گاها برای خوشرنگ و خوشطعم شدن آن از زعفران نیز استفاده میکنند.
نان چمچمو
این نان خوشطعم یکی از نانهای محلی جزیرهی قشم است که به آن نان تخم مرغی نیز گفته میشود. برای درست کردن این نان از آرد، روغن، تخممرغ و شکر استفاده میشود. این نان را معمولا در صبحانه میخورند. نان چم چمو یکی از نانهای معروف قشم است که قدمت بسیار زیادی دارد و از غذاهای سنتی قشم نیز به شمار میرود.
سوراخ یا سوراغ
سوراغ یکی دیگر از غذاهای محلی مردم استان هرمزگان است که البته باید آن را نوعی دسر نامید؛ چون برای طعم دادن به غذا از آن استفاده و همراه غذای اصلی میل میشود. سوراغ یک نوع خورشت بندری است که قدمت هزار ساله دارد. در بندرعباس مخلوط ماهی مومغ (حشینه) و آب نمک و خاک سرخ جزیره هرمز و پوست نارنج (برای ای نکه خوشبو شود) را با نمک زیاد در ظرفى که درب آن محکم بسته شود، به مدت ۱۰ روز می گذارند که غلیظ شود. سپس ماهىهاى مانده را در این محلول زده و دوباره در ظرف مىریزند. سوراغ در شکلهای مختلفی مصرف میشود؛ آن را بر روی نان مالیده و سرو میکنند یا به عنوان مواد استبلی با برنج دم کرده و نوش جان میکنند.
زیبون
برای تهیهی این غذا سیبزمینیها را درشت و خلالی سرخ میکنند. به ماهی ادویه و زردچوبه اضافه کرده و در روغن سرخ میکنند. پیاز خردشده را در گوجهفرنگی رندهشده تفت میدهند. سپس درون قابلمه روغن ریخته و روی آن نان محلی (توموشی) گذاشته و مواد را روی نان میریزند. سپس برنج پخته شده را روی مواد ریخته و میگذارند تا دم بکشد.
موفلک
این غذا از غذاهای محلی قشم است. برای طبخ این غذا گندم دلانده (گندم یا جو پرک شده) را در دیگ برشته مىکنند تا رنگ آن قهوهاى شود. و سپس با ماهی مخصوص جنوب که استخوان و پوستش جداشده و با پیاز تفت دادهشده دم میکنند. در حال دم کشیدن مقدارى تخم گشنیز و ادویه هندی به آن اضافه میشود.
هوارى
برای تهیهی این غذای خوشمزه ابتدا پیاز را کمی تفت داده، سپس سبزی یعنی گشنیز، شوید، شنبلیله و سیر را در روغن سرخ میکنند. سپس ماهی را نیز به سبزیها اضافه میکنند تا سرخ شود و فلفل، ادویه و زردچوبه را میافزایند. بعد از این که ماهی کاملا سرخ شد، برنج را با مواد سرخشده دم میکنند. برای تهیه هواری به جای ماهی از میگو نیز میتوان استفاده کرد.
مالوکی
نوعی شیرینی سنتی در استان هرمزگان است که از ترکیب ماست، تخم مرغ، آرد و پودر قند تهیه میشود. زردههای تخم مرغ و روغن ذوبشده را با هم ترکیب کرده و آرد را کمکم به آن اضافه میکنند و خمیر بهدست آمده را در نایلون قرار میدهند و نزدیک به دو ساعت آن را استراحت میدهند؛ سپس خمیر را به شکل دایرههای کوچک درآورده و در روغن فراوان سرخ میکنند و بعد از آن که روغن اضافی آن را گرفتند، در پودر قند غلتانده و سرو میکنند.