گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هازراعت

مختصری در مورد زراعت كنجد

كنجد گياهي يكساله و دارای ساقه هاي راست همراه با شاخه هاي فرعي پوشيده از كُرك است. ساقه هاي كنجد شياردار و ارتفاع آنها بين 150 - 50 سانتيمتر هستند.

كنجد گياهي يكساله و دارای ساقه هاي راست همراه با شاخه هاي فرعي پوشيده از كُرك است. ساقه هاي این گیاه شياردار و ارتفاع آنها بين ۱۵۰ – ۵۰ سانتيمتر هستند. برگ هاي قسمت انتهايي ساقه ها پهن و اغلب شكافدار با حاشيه مضرّس هستند درحاليكه برگ هاي فوقاني گياه نيزه اي مي باشند. گل هاي كنجد به صورت منفرد ظاهر مي گردند. ميوه هاي آن به فرم كپسول (پيله) و به طول ۳ – ۲ سانتيمترند كه محتوي تعداد زيادي بذور كوچك تخم مرغي شكل مي باشند.

همچنین پوستۀ بذور آن به صورت صاف يا شبكه دار و رنگ آنها از سفيد، زرد، قرمز، قهوه اي تا سياه متغ يّر است. دانه هاي آن داراي ۶۰ – ۵۰ درصد روغن هستند وليكن كيفيت روغن دانه هاي كنجد در ارقام سفيد رنگ بهتر است.

زمان كاشت:

كنجد بيشتر به مناطق گرمسير و نيمه گرمسير تعلق دارد لذا به هواي گرم محتاج است و هواي خنك و سرد از رشد و نمو آن مي كاهد و باعث علوفه اي شدن گياه و تأخير در رسيدن بذور مي شود.

این گیاه را در اكثر مناطق كشور در بهار به صورت ديرهنگام و يا در مناطق گرمسير كشور مي توان كشت نمود. در مورد كاشت بهاره كنجد بايد تاريخ كشت را طوري انتخاب كرد كه درجه حرارت خاك بيشتر از ۲۰ درجه سانتيگراد باشد كه در غالب مناطق كشور در اواسط خرداد وقوع می يابد.

كنجد به خاك هاي شني-رسي خشك و حاصلخيز نيازمند مي باشد و خاك هاي مرطوب و سرد، رسي سنگين و يا شني سبك باعث كاهش محصول آن مي گردند. كنجد به شوري خاك حساس مي باشد.

مقدار بذر:

ميزان بذر مورد نياز زراعت كنجد حدود اً ۱۰ – ۲ كيلوگرم در هكتار است.

بذور آن را نبايد بيش از ۲ – ۱ سانتيمتر در خاك قرار داد.

آب مورد نياز كنجد نسبتا زياد است كه بايد به موقع آن را تأمين نمود.

مقدار كود:

براي تقويت مزرعه كنجد بايد به مقدار ۱۰۰ – ۷۰ كيلوگرم كود اوره و فسفات آمونيوم به صورت قبل از كاشت در زمين پاشيد سپس آنها با ديسك سبک به زير خاك فرستاد.

كاشت كنجد:

كشت كرتي و رديفي، خشكه كاري و “نم كاري” كنجد امكان پذير است.

در كاشت خطي این گیاه فواصل خطوط را ۵۰ سانتيمتر و فاصله بوته ها را ۱۰ – ۵ سانتيمتر انتخاب مي كنند.

دورۀ زندگي گياه كنجد در حدود ۱۲۰ روز (۴ ماه) است كه در اين مدت به چندين دفعه وجين نيازمند مي باشد.

برداشت كنجد:

بيشتر انواع این محصول داراي ريزش دانه هستند ولي نسبت به امراض و بيماري ها مقاومند.

كپسول های کنجد بايد در زمان برداشت هنوز سبز باشند تا از ريزش دانه ها كاسته گردد.

محصول آن حدود ۸۰۰ كيلوگرم پيله در هكتار است كه بايد توسط دست و يا ماشين هاي دروگر برداشت گردند سپس دانه ها توسط خرمنكوب جداسازي شوند.

رطوبت بذور کنجد در انبار بايد ۱۰ – ۹ درصد باشد.

منبع:

گیاهان زراعتی – تالیف: اسماعیل پورکاظم

بیشتر بخوانید:

دستورالعمل کلی در مورد زراعت كلزا و منداب
آشنایی با زراعت هندوانه
اصول زراعت آفتابگردان

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا