با توجه به اینکه امروزه مردم به طب سنتی روی آورده اند و زالو درمانی هم یکی از روش های موثر در درمان بسیاری از بیماری هاست، پرورش زالو می تواند برای راه اندازی یک کسب و کار در نظر گرفته شود.
زالوها نرم تنانی آبزی هستند که همگی زندگی انگلی دارند. دارای سه فک هستند که هر کدام آن ها ۱۰۰ دندان دارد و از خون تغذیه می کنند به همین دلیل به خون آشام مفید معروفند. زالو خواص درمانی زیادی دارد و علاوه بر آن در صنایع آرایشی و بهداشتی هم کاربرد دارد. ناحیه خزری ایران بهترین زالوی جهان را دارد و طرفدارن زیادی دارد. طبق گفته ابنسینا در کتاب قانون، زالو خون را بهتر از حجامت از عمق بدن بیرون میکشد. او زالو را در درمان بیماریهای پوستی از قبیل جوشها، دملهای صورت و لک و پیس سودمند میدانست.
بیماری های قابل درمان با زالو
- آرتروز
- بیماری های پوستی، جوش
- درمان کوفتگی، صدمات و ورم
- بیماری ها و تورم های چشمی
- جراحی پلاستیک و پیوند اعضاء
- دردهای عضلانی
- بیماری های دستگاه حرکتی
- رماتیسم مفصلی
- بیماری های قلبی عروقی، تنگی عروق
- اختلال گردش خون
برای راه اندازی کارگاه پرورش زالو ابتدا باید مجوزهای موافقت اصولی، پروانه تاسیس و پروانه بهره برداری را از سازمان نظام مهندسی و دامپزشکی اخذ کنید.
وسایل مورد نیاز برای کارگاه
- یک عدد پمپ آب و شیلنگ جهت تعویض و شستشو
- پمپ هوای مرکزی و لوله کشی ها جهت هوادهی
- وان یا آکواریوم یا پت
- دماسنج دیواری
- دماسنج دیجیتال همرا با رطوبت سنج
- دماسنج میله ای دیجیتال برای دمای آب و خون
- پایه ای فلزی برای وان ها
- لوله کشی های ورودی آب به وان ها و لوله کشی جهت خروج آب
- مخزن آب جهت کلر زدایی و …
- دستگاه سختی سنج دیجیتال
- توری یا چسب آلومنیومی برای پوشاندن وان ها جهت خارج نشدن زالوها
- ظروف تغذیه زالو
- خرید غشا پارچه ململ یا توری پلی آمید یا ملحفه بیمارستانی
- خزه جهت ساخت جزیره
- اسپیلت یا کولر آبی برای خنک نگه داشتن فارم
تولید مثل زالوها بستگی به دفعات تغذیه و کیفیت غذایی که آن ها مصرف می کنند دارد. زالوها موجودات دو جنسی هستند اما با وجود هر دو اندام جنسی نر و ماده، با دیگر زالوها جفت گیری می کنند. جفت گیری به طور طبیعی در ماه های تابستان در داخل یا خارج آب انجام می شود، و می تواند تا ۱۸ ساعت به طول انجامد.
زالو ها باید هر ۲۰ روز تغذیه شوند. خون کله پاچه گاو بهترین منبع تغذیه زالو ها هستند. زالوها همچنین از خون پستانداران، ماهی، دوزیستان مانند لاک پشت، قورباغه و خزندگان، پرندگان تغذیه می کنند. تغذیه در زالوها متفاوت بوده و آن ها معمولا به مدت طولانی تغذیه نمی کنند و خونی را که از موجودات زنده مکیده اند را در کیسه خونی خود برای مدتی (معمولا یکی دو ماه) نگه می دارند. از جلبک هم می توان در مخزن استفاده کرد که از راه پوست جذب بدنشان می شود. دمای مناسب برای آبی که زالو در آن نگهداری می شود نیز باید بین پنج تا حداکثر پانزده درجه سانتی گراد باشد.
در حال حاضر استان های اصفهان، یزد و مازندران … در کسب و کار پرورش زالو بسیار فعال اند.