گروه مشاوران برندینگ فراسو
اخبار و رویدادها

“گلپر” گیاهی ناشناخته و پر خواص در مهریز یزد

گلپر از جمله گیاهان دارویی است که علاوه بر ارزش خوراکی، در طب سنتی و صنعت داروسازی از آن استفاده‌ فراوان می‌شود، این محصول در روستاهای بخش مرکزی مهریز برداشت می‌شود اما به رغم اهمیت و خواص زیاد آن هنوز ناشناخته مانده است .

این گیاه گلدار و علفی خواص مختلفی شامل ضدنفخ و رفع سوء‌ هاضمه دارد و به درمان سکسکه کمک می‌کند و از آن به عنوان طعم‌دهنده در صنایع غذایی و دارویی، دهان شویه‌ها، معطر کننده صابون و خمیر دندان و مصارف دارویی مختلف استفاده می‌شود.

دانه‌های خشک گلپر معطر است که همراه با اغذیه به عنوان ادویه هم مصرف عمومی‌ دارد و به رغم اهمیت کاشت، داشت و برداشت این گیاه با خواص مختلف به خصوص در مناطق خوش آب و هوا برای تامین نیازها و درآمدزایی در مناطق روستایی، هنوز اقدام مناسب صورت نگرفته است .

در این خصوص جمعی از کشاورزان مهریز به خصوص در دهستان میانکوه و روستای منشاد که محل اصلی برداشت آن در این شهرستان به شمار می‌رود در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی، فرهنگ‌سازی برای ورود بیشتر به این گیاه و افزایش آن را در منطقه خواستار  شدند.

گلپر معرفی شود

علی دهقان منشادی یکی از کشاورزان منطقه با اشاره به اینکه طی سال‌های اخیر توسط جهاد کشاورزی با همکاری و پیگیری دهیار و اعضای شورای اسلامی روستا برای حمایت و گسترش کشت گلپر کارهای خوبی صورت گرفته، همکاری و حمایت مادی و معنوی بیشتر را خواستار شد .

وی اظهار کرد: این گیاه با خواص مختلف هنوز در بین مردم و جوانان ناشناخته است و باید در اولین گام توسط متولیان جهاد کشاورزی با همکاری رسانه‌های گروهی نسبت به معرفی آن برای افزایش کشت که نتیجه آن به سود مردم  منطقه است به نحو مناسب اقدام شود.

دیگر کشاورز ساکن میانکوه مهریز  عقیده دارد که گلپر همانند سایر داروهای گیاهی از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر توسط جهاد کشاورزی با ارایه تسهیلات و حتی زمین مناسب برای کشت در اختیار علاقه‌مندان و جوانان قرار گیرد علاوه بر درآمدزایی موجب رفع نیاز مردم است.

رضا دهقان بنادکی اظهار کرد: آب و هوای منطقه برای کشت گلپر خیلی خوب است ولی هنوز خیلی از مردم از وضعیت و ثمرات آن آگاهی کافی ندارند که از تمامی اجزای این گیاه می‌توان فرآوری و مورد استفاده قرار گیرد و حمایت‌ها باید از جهاد کشاورزی آغاز شود.

پنج هکتار سطح گلپر در مهریز  

مسوول مرکز جهاد کشاورزی دهستان میانکوه مهریز گفت: این گیاه از خواص متعددی برخوردار است و هم‌اکنون حدود پنج هکتار از باغات روستای منشاد در این دهستان به آن اختصاص دارد و گسترش آن جزو برنامه‌های مهمی است که در منطقه پیگیری می‌شود.

شهاب اقبالی افزود: برای گسترش آن به خاطر شرایط خوب آب و هوایی این دهستان و منشاد تاکنون با همکاری شوراهای اسلامی و دهیاران، کار فرهنگ‌سازی صورت گرفته ولی کافی نیست و جهاد کشاورزی از هیچ کوششی برای توسعه این نوع گیاه دریغ ندارد .

وی اظهار کرد: این گیاه علاوه بر ارزش خوراکی آن در صنعت داروسازی استفاده می‌شود که به رغم اهمیت هنوز فراموش شده و  ضد باکتری است که با استفاده از دانش بومی به دنبال ترویج آن با فعالیت‌های فرهنگی و اطلاع‌رسانی هستیم و از ورود جوانان برای کاشت، داشت و برداشت آن استقبال می‌کنیم.

این کارشناس جهاد کشاورزی تصریح کرد: دانش بومی آن در میانکو و منشاد وجود دارد و برای ترویج آن امسال با همکاری مروجان زیرپوشش و همکاری دهیاران و شوراهای اسلامی بیش از گذشته به خصوص برای تولید و اشتغال بیشتر استفاده و اقدام خواهیم کرد.

حمایت از کشت گلپر 

همچنین معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مهریز گفت: افزایش کشت گیاهان دارویی با خواص  فراوان به خصوص گلپر جزو برنامه‌های این مدیریت است که از طرح‌های پیشنهادی کشاورزان و جوانان علاقه‌مند برای ورود به آن در دهستان میانکوه و سایر مناطق استقبال می‌شود.

احمد باقری‌پناه به شرایط خوب آب و هوایی و زمین‌های مناسب در بخش مرکزی مهریز به خصوص در دهستان میانکوه برای کشت محصولات مختلف و گلپر اشاره کرد که طی سال‌های اخیر کارهای خوبی صورت گرفته ولی کافی نیست و جای کار بیشتر وجود دارد.

وی اظهار کرد: مرکز جهاد کشاورزی مهریز در میانکوه آمادگی همکاری دارد و کشاورزان و علاقه‌مندان می‌توانند دیدگاه‌های خود را برای رسیدگی به مطالبات و ارتقای کشت گلپر و سایر داروهای گیاهی در منطقه طبق مقررات اقدام لازم به عمل می‌آید .

۲۰ گونه داروی گیاهی در مهریز

عرصه‌های منابع طبیعی مهریز ۶۰۰ هزار هکتار وسعت دارد و تاکنون ۲۰ گونه گیاهان دارویی شاخص در این شهرستان شناسایی‌ شده است.

سطح اراضی کشاورزی مهریز ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار است که حدود ۱۵ هزار بهره بردار در کاشت، داشت و برداشت محصولات باغی و زارعی در این شهرستان فعالیت دارند که ۱۰ هزار هکتار آن باغی و بقیه زراعی است و میانگین سهم هر کشاورز ۱۱ هزار و ۶۶۷ مترمربع است.

کشت گیاه گلپر از اول سال در فروردین آغاز می‌شود و برداشت آن از خردادماه به مدت یک ماه ادامه دارد.

از جمعیت ۵۵ هزار نفری مهریز ۳۰ درصد در ۱۴۰ روستای پنج دهستان ارنان، میانکوه، تنگچنار، خورمیزات و بهادران زندگی می‌کنند.

مرکز این شهرستان در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر یزد واقع است .

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
منبع
ایرنا
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا