توسعه کشاورزی صنعتی با توانمندسازی نظامهای بهرهبرداری محقق میشود
مدیرکل نظامهای بهرهبرداری سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور گفت: افزایش بازدهی و بهرهوری از منابع آب و خاک و توسعه کشاورزی صنعتی منوط به توانمندسازی نظامهای بهرهبرداری است.
به گزارش روز سهشنبه ایرنا از سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران (پات)، «حمید زارعی قناتنویی» یکی از دغدغههای اصلی بخش کشاورزی کشور را ایجاد نظام بهرهبرداری با هدف مدیریت بهرهبرداری و نگهداری از شبکه آبیاری دانست و افزود: افزایش بهرهوری از منابع تولید، افزایش درآمد بهرهبرداران کشاورزی و افزایش کارایی و اثربخشی نظامهای بهرهبرداری از اهداف این طرح است.
مدیرکل نظامهای بهره برداری سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور همچنین، سازماندهی کشاورزان با استفاده از ظرفیت و افزایش توان مدیریتی بهره برداران را امری ضروری دانست و اظهار داشت: توانمندسازی و پشتیبانی از شرکتهای تعاونی تولید روستایی ایجاد شده نیز در استقرار الگوهای نظامهای بهرهبرداری موثر است.
به گفته وی، توسعه و مدیریت نظامهای بهرهبرداری منوط به ارتقای ساختار سنتی به سمت ساختارهای نظاممند و افزایش کارایی و بهرهوری از منابع آب و خاک و تولید اقتصادی نیازمند فرآیند مداوم طراحی، ساخت و ترمیم شبکه آبرسانی است.
زارعی قناتنویی، خرد بودن و پراکنده بودن اراضی کشاورزی را غیر اقتصادی خواند و گفت: در توسعه بهره برداری بهدنبال اهدافی هستیم که یکی از آنها استقرار الگوهای نظامهای بهره برداری بر اساس شاخصهای اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و یکپارچهسازی اراضی و افزایش درآمد کشاورزان است.
وی ادامهداد: خرد بودن اراضی کشاورزی یکی از چالشهای اساسی این بخش و شرکتهای تعاونی تولید یکی از الگوهای نظام بخش بهره برداری در کشور است که سه میلیون و ۳۰۰ هکتار از اراضی کشور تحت پوشش یکهزار و ۴۴۵ شرکت تعاونی تولید است و ۴۲۰ هزار نفر نیز در این تعاونی ها فعال هستند.
این مقام مسوول، شرکتهای سهامی زراعی و کشت و صنعت خصوصی را نیز از دیگر الگوهای موجود نظام های بهره برداری دانست که همگی ارتقای ارزش افزوده محصولات کشاورزی و تکمیل زنجیره ارزش را دنبال می کنند.
مدیرکل نظام های بهره برداری سازمان مرکزی تعاون روستایی افزود: توانمندسازی و پایداری ۱۱۰ الگوی نظام بهره برداری تشکیل شده و در فاز نخست، طرح ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان و ایلام وارد فاز اجرایی شده که به مدت ۲ سال ۱۰ پروژه این طرح انجام خواهد شد.
زارعی قنات نویی، درباره طرح زهکشی وآبیای غرب و شمال غرب کشور اظهار داشت: در غرب و شمال غرب کشور شامل استان های آذربایجان غربی وشرقی، اردبیل، کردستان و ایلام با مساحت ۲۲۳ هزار هکتار از جمله طرح هایی است که در قالب ۲۰۰ الگوی بهره برداری با ۵۹ هزار بهره بردار در چهار هزار و ۹۹۴ گروه هم آب با ۹۳ درصد پیشرفت فیزکی به روش مدیریت مشارکتی هم آبی اجرا شده است.
وی به پروژه ۴۶ هزار هکتاری طرح آبیاری در دشت سیستان با مشارکت ۱۷ شرکت و ۶۵ هزار بهره بردار و ۲ هزار و ۴۷ گروه همآب اشاره کرد و افزود: ۳۰۰ هکتار از اراضی این دشت به کشت انواع گیاهان دارویی شامل زیره سبز، رازیانه، چای ترش، کتان و بابونه تعلق گرفت.
این مسوول با اشاره به تجمیع اراضی کوچکمقیاس، بر ساماندهی و اصلاح نظامهای بهره برداری به استناد اسناد بالادستی بهویژه بند ۳ سیاست های کلی نظام در بخش کشاورزی تاکید کرد و گفت: توانمندسازی تعاونیها گامی موثر در بازوی اجرایی و کمک رسانی به کشاورزان است تا نهادههای کشاورزی، مکانیزاسیون و مدیریت منابع آب این بخش تهیه و تامین شود.
به گزارش ایرنا، سازمان مرکزی تعاون روستایی وزارت جهاد کشاورزی که با هدف ایجاد، سازماندهی، ساماندهی، کارآمدسازی و توسعه کمی و کیفی تعاونی ها و تشکل های روستایی و کشاورزی و سایر تشکل های مربوطه به بخش کشاورزی و منابع طبیعی کشور شکل گرفت، هرچند در دو دهه گذشته به دلیل چرخش ساختار جمعیت روستایی و شهری، توسعه عمرانی، اجتماعی، اقتصادی و انسانی در سطح روستاها و روستائیان، تشکیل شد و توسعه بنگاههای موازی خدمات رسان وظایف تعاون روستایی در سطح روستاها و بخش کشاورزی و عدم کاربست استراتژیهای رقابتی در مواجهه با رقبا و رویکرد انفعالی را در پیش گرفته بود، اما در طول سال «جهش تولید» (۱۳۹۹)، اقدامهای تحولی گسترده و درعین حال زیر بنایی برای کارآمدسازی شبکه در حوزه ترویج تعاون و تعاون گری به سرانجام رساند.