کاشت و پرورش گیاه شلغم
گیاه شلغم در دو گونه گوشت زرد و گوشت سفید کاشت می شود. کاشت شلغم در ماه های شهریور و مهر به دو صورت انجام می گردد. محصول فصل خنک است که در اواخر تابستان کشت می شود.
شلغم گیاهی دو ساله با برگ های کشیده ، بیضی شکل و نسبتا زبر است.
شاخه گلدهندۀ این گیاه از نوع منشعب و به ارتفاع ۸۰ – ۶۰ سانتیمتر می باشد.
این گیاه دارای گل آذین خوشه ای با گل هایی به رنگ زرد است.
شلغم را برای استفاده از ریشه ذخیره ای می کارند.
ریشه های ذخیره ای این گیاه از نظر اندازه ، شکل ظاهری و رنگ متفاوتند آنچنانکه این موضوع موجب شناسائی انواع مختلف شلغم ها می گردد.
مزه ریشه های شلغم گاهی ملایم و گاهی تند است.
مزه آنها در خاک های مختلف تفاوت می نمایند.
گیاه شلغم در مناطق معتدل-مرطوب تا مناطق نسبتا سرد به خوبی به عمل می آید.
این گیاه خاک های رسی متوسط ، حاصلخیز و زهکش دار با PH 5.7 – 6 را می پسندد.
این گیاه تحمل اراضی برخوردار از کودهای آلی نپوسیده را ندارد.
بهترین زمان کاشت این گیاه در پائیز است و گیاه در این حالت به صورت دو ساله عمل می کند.
کاشت آن یکساله از اوایل فروردین آغاز می شود و تا اواخر خرداد تداوم می یابد.
گیاه شلغم در مواجهه با گرمای شدید به تولید ریشه های ذخیره ای نمی پردازد.
مقدار بذور مصرفی زراعت این گیاه ۴ – ۳ کیلوگرم در هکتار است.
تراکم بوته های شلغم را ۶۰ – ۴۰ × ۲۰ – ۱۵ سانتیمتر انتخاب می کنند.
تنک کردن ، وجین علف های هرز و آبیاری منظم حائز اهمیت هستند.
کوددهی مزارع شلغم به قرار زیر توصیه می گردد:
- کود آلی پوسیده ۴۰ – ۳۰ تن در هکتار قبل از کاشت
- کود شیمیایی ازته ۲۵۰ کیلوگرم در هکتار در دو مرحله
- کود شیمیایی فسفره ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت
- کود شیمیایی پتاسه ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت
برداشت آن پائیزه در طی زمستان انجام می پذیرد.
همچنین برداشت شلغم بهاره از اوایل تابستان صورت می گیرد.
مقدار متوسط محصول آن ۵۰ – ۲۵ تن در هکتار می باشد.
منبع:
پرورش سبزی و صیفی– تالیف: اسماعیل پورکاظم