پرورش سبزیجات “بادمجان”
بادمجان یا بادنجان گیاهی یکساله با ساقه های قوی ، خشن و منشعب است که ارتفاع آنها به بیش از 100 سانتیمتر هم می رسد.
بادمجان یا بادنجان گیاهی یکساله با ساقه های قوی ، خشن و منشعب است که ارتفاع آنها به بیش از ۱۰۰ سانتیمتر هم می رسد.
بادمجان دارای برگ های پهن و کشیده به رنگ سبز مایل به خاکستری می باشد.
این گیاه دارای گل های خوشه ای به رنگ بنفش است.
بادمجان دارای اقسام مختلفی از نظر رنگ پوست و شکل ظاهری می باشد.
بادمجان محصول مناطق گرمسیری تا معتدله است لذا کاشت آن در مناطق سردسیر به محصول کافی منتهی نمی گردد.
اين گياه خاک های سبک و حاصلخیز با PH 6.5-7 را می پسندد.
زمین مورد نظر را در پائیز شخم می زنند سپس آن را با دیسک و ماله در بهار آماده می سازند.
کوددهی گیاه بادمجان به میزان زیر است:
الف) کودهای دامی پوسیده ۴۰ – ۳۰ تن در هکتار در زمان کاشت
ب) کود شیمیایی ازته ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار طی چند مرحله
پ) کود شیمیایی فسفره ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت
ت) کود شیمیایی پتاسه ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت
بادمجان را در مناطق گرمسیری در بهمن و در مناطق معتدله در فروردین در خزانۀ گرم یا شاسی می کارند.
بوته های بادمجان را زمانی که به ۴ برگی رسیدند ، از خزانه خارج ساخته و در زمین اصلی با تراکم ۷۰-۶۰ × ۱۰۰ سانتیمتر نشاء می کنند.
آبیاری در ماههای گرم با فاصله ۷ – ۵ روز انجام می پذیرد.
وجین علف های هرز در چند مرحله بویژه در اوایل رشد گیاه الزامی است.
برداشت محصول از اواخر خرداد شروع و تا مهر تداوم می پذیرد.
بوته های اين گياه را پس از برداشت اوّل هرس می کنند بطوریکه برگ ها و شاخه های زیرین قطع گردند و هر بوته بیش از ۴ – ۳ شاخه نداشته باشد. بدین ترتیب گیاه بادمجان مجدداً رشد خواهد کرد و محصول بیشتری خواهد داد.
محصول اين گياه برداشت های بعدی غالبا کوچکتر و اندکی تلخ تر می شوند بطوریکه استفاده از آنها برای تهیّه ترشی مطلوب تر است.
تأخیر در برداشت بادمجان بر کیفیت آن تأثیر چندانی برجا نمی گذارد ولیکن از راندمان نهائی محصول می کاهد.
تقویت بوته های بادمجان پس از هر دفعه برداشت میوه ها با کودهای ازته می تواند بر راندمان کلی محصول بیفزاید.
بيشتر بخوانيد:
پرورش سبزیجات “اسفناج”
منبع:
پرورش سبزی و صیفی– تالیف: اسماعیل پورکاظم