عملکرد و نکاتی درباره سیستمهای گرمایشی در گلخانه
عملکرد و نکاتی درباره سیستمهای گرمایشی در گلخانه

تعبیه و استفاده از انواع سیستمهای گرمایشی مناسب و مطمئن ذیل با توجه به اقلیم منطقه، نوع محصول و سطح گلخانه (با رعایت سوخت مناسب و قابل دسترسی) ضروری می باشد:
ـ هیتر یا کوره های دمنده هوای گرم
ـ سیستم حرارت مرکزی با لوله های آب گرم (سیستم با آب گرم و سیستم با بخارآب)
ـ پاگرمائی و پاسرمائی
ـ استفاده از پرده های ذخیره کننده انرژی داخل گلخانه ها (جهت جلوگیری از بازتاب و انعکاس حرارت داخل گلخانه به بیرون به خصوص در شب و روزهای سرد و ابری)
ـ استفاده از انرژی های نومثل انرژی زمین گرمائی، انرژی حرارتی خورشیدی و …
ـ سیستم های حرارتی موضعی (بخاریهای کونوکسیونی یا همرفتی ، بخاریهای تابشی با انرژی های پایین ، بخاریهای گازی ، بخاریهای با سوخت فسیلی و ….
تذکر ۱: در صورت استفاده از موارد فوق الذکر رعایت کلیه مسائل زیست محیطی و اثرات آلوده کنندگی داخل گلخانه ها از نظر تولید گازهای سمی و … الزامی است.
تذکر ۲ : مخزن سوخت و لوله انتقال سوخت حتی المقدور باید در محیط سرپوشیده بوده تا (منجمله زیرخاک و غیره) در برابر سرما و یخ زدگی کاملاً محافظت شود .
تذکر۳ : در گلخانه هایی که مجهز به سیستم گازرسانی هستند به دلیل کاهش فشار و قطع گاز تعبیه مخزن گازوئیل در گلخانه الزامی است .
تذکر۴: نصب ژنراتور (دستگاه مولدبرق) در گلخانه ها الزامی است .
سیستمهای گرمایی که برای گرم کردن گلخانهها مورد استفاده قرار میگیرند باید دارای خصوصیات زیر باشند:
۱- امکان تامین حرارت مورد نیاز در سردترین شب سال را داشته باشند.
۲- حرارت را در سر تا سر گلخانه به طور یکنواخت پخش کنند که باعث کاهش بیماریها، رشد مناسب گیاهان و افزایش کارایی آنها میشود.
تولید گرما در گلخانه میتواند به صورت منبع حرارتی مرکزی یا موضعی باشد.
سیستم حرارتی مرکزی
در این سیستم یک یا چند دیگ بزرگ بخار یا آب گرم در محلی قرار داده میشوند که بخار آب یا آب داغ شده توسط این دیگها در طول مسیری که داخل گلخانه لوله کشی شده به حرکت در میآید و در نهایت به یونیت هیتر میرسد و تمامی محیط گلخانه را تقریباً به یک اندازه گرم میکند. آب یا بخار داغ شده پس از خنک شدن در یونیت هیتر دوباره با یک لوله برگشت به سمت دیگها بر میگردد تا دوباره داغ شود. این روش با توجه به هزینه دیگ بخار، لولهکشی و هزینه یونیت هیترها، هزینه اولیه نسبتاً بالایی را میطلبد. از طرفی با توجه به نیاز شدید دیگهای بخار یا آب گرم به سوخت و با توجه به هزینه تامین و نگهداری که دیگها دارند هزینه متغیر این روش نیز بسیار بالاست.