
عامل این بیماری قارچ Pyrenochaeta terrestris) Phoma terrestris) است.
علایم بیماری
- این بیماری باعث کاهش رشد گیاه می شود.
- تشکیل زودهنگام پیاز که منجر به تشکیل پیازهای کوچک میگردد و شکل بازار پسندی ندارد.
- برگ اولیه از راس، زرد رنگ شده که به سمت پایین ادامه مییابد و نهایتا به رنگ بنفش در میآیند.
- پیاز آلوده زودتر بالغ شده و به راحتی از جای کنده می شود.
- گیاه آلوده مرتب ریشهزایی می نماید و ریشه ها صورتی و بعد از مدتی قرمز و قهوه ای میگردند.
- گیاه حالت کمبود عناصر غذایی نظیر زرد شدن برگ ها و در نهایت تغییر رنگ به بنفش را از خود نشان میدهد.
شرایط گسترش بیماری
این قارچ به صورت مستقیم بدون نیاز به زخم یا بریدگی به درون ریشههای پیاز نفوذ میکند. در سراسر جهان در خاک یافت می شود و تا عمق ۴۵ سانتی متری خاک نفوذ می کند. همچنین میتواند سالها در یک مزرعه حتی در غیاب میزبان و با تغذیه از بقایای گیاه زنده بماند. Phoma terrestris در درجه اول پاتوژن پیاز است. اما گاهی اوقات در گیاهانی مانند غلات، ذرت، فلفل، اسفناج، خیار و سویا نیز ایجاد بیماری میکند.
این قارچ به طور کلی در همه جا یافت می شود و برای چندین سال می تواند در خاک، ریشه های آلوده و بقایای گیاهان حساس به بیماری بقا یابد. این بیماری میتواند از طریق جابجایی خاک و آب سطحی گسترش یابد. همچنین میتواند در تمامی سطوح آب خاک که در آن پیاز رشد مییابد، گسترش یابد. این بیماری در مناطق گرم به بخش های سالم پیاز حمله می کند. دمای مناسب برای رشد قارچ و توسعه بیماری بین ۲۸-۲۴ درجه سانتی گراد می باشد. بیماری های کوچک زمانی که دما به ۱۶ درجه سانتی گراد می رسد، گسترش خواهند یافت.
کنترل بیماری
- رعایت تناوب زراعی به خصوص با گندم و جو
- حدالامکان از کشت مکرر پیاز و گیاهان هم خانواده شامل تره، سیر و غیره در مزرعه پرهیز گردد.
- پرهیز از کشت پیاز در مزارعی که قبل از آن به کشت یونجه اختصاص داده شده است.
- پرهیز از کشت غدههای مادر آلوده جهت تولید بذر در مزارع سالم
- ضدعفونی کردن خاک
- پیشگیری از تنش آبی
- برای جلوگیری از بیماری ریشه پیاز سرخی رعایت بهداشت مزرعه از قبیل عدم انتقال آب، خاک و ادوات کشاورزی الزامی است. همچنین بقایای پیاز بعد از برداشت باید منهدم گردد.
- تسطیح کامل زمین در زمان کاشت به صورتی که زمین به طور یکنواخت آبیاری شود.
- حفظ دایم رطوبت کافی بسته به شرایط خاک، تاثیر به سزایی در کاهش بیماری دارد.