
سم پاشی عبارت است از پاشش محلول سمی یا سم خالص روغنی یا گرد به مقدار معین در واحد سطح و در یک سم پاشی صحیح لازم است کلیه سطوح هدف پوشیده از سم باشد. متوسط کلی قطر ذرات سم ۱۰۰۰-۱ میکرون می باشد.
عرضهی سموم آلی مصنوعی به بازار مصرف و استفاده بیرویه از آن ها به تدریج سبب بروز مشکلات زیادی شده است. از مهمترین این عوارض میتوان آلودگی هوا، آب و خاک، بههم خوردن تعادل سیستمهای اکولوژیکی، ظهور آفات ثانوی و بهوجود آمدن افراد مقاوم در برابر سموم را نام برد. در بعضی کشورها علیرغم پراکندگی محدود آفت، نابودی هرچه بیشتر آن به صورت یک قاعدهی کلی پذیرفته شده است. با توجه به این قاعده یک حشرهکش هر اندازه بر گونههای بیشتری از آفات تاثیر بگذارد و نیز هر قدر تاثیر آن شدیدتر باشد، مطلوبتر خواهد بود. اما امروزه نادرست بودن این تفکر به اثبات رسیده است. بهخصوص زمانی که اندیشهی مصرف کمتر سموم به صورت یک اصل مطرح باشد، اهمیت تعیین آستانه ی خسارت اقتصادی بیشتر خواهد بود.
امروزه شاهد سم پاشی های فراوان در بخش کشاورزی هستیم که به جرات می توان گفت ۵۰ درصد آن ها بی دلیل است زیرا زمانی که تعداد آفت کمتر از آستانه خسارت اقتصادی است سم پاشی ها انجام می شود که خاصیت پیشگیری ندارند و فقط حشرات مفید را از بین برده و جمعیت آفات را نسبت به سم مقاوم می سازد. و از طرفی ۸۰ درصد این سم پاشی ها بدون هدف بوده و روی آفت مورد نظر تاثیری ندارند. عملیات مبارزه باید قبل از رسیدن جمعیت آفت به سطوح اقتصادی شروع شود تا از بروز خسارات شدید ممانعت گردد. لذا آستانه اقتصادی (Economic Threshold)، زمان انجام عملیات مبارزه علیه آفات را جهت جلوگیری از طغیان آن مشخص میکند.
زمان مناسب سم پاشی و محلول پاشی
سم پاشی باید زمانی انجام شود که آفت به آستانه زیان اقتصادی رسیده باشد مثلا در گلخانه ها لزومی ندارد تا زمانی که حشره رویت نشده سم پاشی انجام داد زیرا می توان با ایزوله کردن گلخانه و سم پاشی کلی، قبل از کشت، گلخانه را عاری از هرگونه آفات و بیماری نمود و در ادامه از ورود آفات به داخل جلوگیری کرد. و یا زمانی که هر ساله پیش بینی می شود آفات به مزارع و باغات هجوم می آورند مثلا در باغات میوه می توان در زمان خواب درختان از سم پاشی هایی جهت ضد عفونی کردن و در ابتدای فصل رشد با استفاده از سموم سیستمیک و قوی جهت پیشگیری و مبارزه با آفات استفاده کرد (سموم زمستانه).
از این رو گیاه در زمان باردهی مورد هجوم آفات و بیماری ها قرار نگرفته و لازم به استفاده از سموم نمی باشد به این ترتیب دوره کارنس سموم نیز رعایت میشود.
منظور از زمان مناسب سم پاشی استفاده سموم و محلول دهی در ساعات خنک و مرطوب روز می باشد به طوری که دمای هوا زیر ۲۷ درجه سانتی گراد و گیاه نباید دچار تشنگی باشد.
مثلا برای سموم سیستمیک در ساعات اولیه روز توصیه می شود، زیرا زمان سم پاشی هوا خنک و نور کم می باشد و بلافاصله بعد از سم پاشی و تابش نور خورشید، سموم با شیره گیاهی شروع به حرکت در گیاه میکند. و یا سم پاشی سموم تماسی شب ها انجام می شود زیرا روزنه ها بسته هستند و سموم وارد گیاه نمی شود و گیاه دچار تنش حاصل از سموم نخواهد شد علاوه بر آن سموم بیولوژیک مثل باکتری Bacillus thuringiensis نیز در ساعات پایانی روز انجام میشود تا این باکتری بتواند زمان کافی برای شروع فعالیت در هوای خنک را داشته باشد.