گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هازراعت

مختصری از زراعت پنبه

پنبه گياهي از خانواده خطمي است. اين گياه داراي ريشه هاي عميق و برگ هايي پهن با حاشيه هاي حاوي چندين بريدگي مي باشد. پنبه شرايط شوري، باتلاقي و عدم حاصلخيزي خاك را نمي پسندد.

پنبه گياهی از خانواده خطمي است. اين گياه داراي ريشه هاي عميق و برگ هايي پهن با حاشيه هاي حاوي چندين بريدگي مي باشد. پنبه شرايط شوري، باتلاقي و عدم حاصلخيزي خاك را نمي پسندد.

انتخاب نوع بذر:

الف- مازندران و گرگان: رقم ساحل، رقم كوكر

ب- فارس: رقم آكالا، رقم “هوپي كالا”

پ- خوزستان: رقم “دلتاپاين”

ت- جيرفت: رقم گيزا، رقم تادلا

ث- خراسان، اصفهان، تهران، مركزي، آذربايجان، مغان و كرمان: رقم ورامين، رقم فيلستانی

مقدار بذر:

وزن هزار دانه بذور این گیاه در تعيين مقدار بذر مصرفي در هكتار اهميّت زيادي دارد.

بذور مصرفي بايد با خلوص ۹۹ درصد، داراي ۱۲ درصد رطوبت باشند بطوريكه ۸۰ درصد آنها بخوبي جوانه بزنند.

بذور آن را بايد قبل از كاشت از كُرك هاي ريزي ( لينتر) كه دارند، پاك نمود (بذور دِ لينته). براي هر هكتار پنبه كاري به ۴۰ – ۲۵ كيلوگرم بذر پاك  نيازمنديم.

زمان كاشت:

حداقل حرارت هوا در زمان كاشت بايد حدود ۱۴ درجه سانتيگراد باشد و چون از زمان كاشت تا برداشت به ۵-۶ ماه زمان نياز است لذا بايد زمان كاشت را بگونه اي انتخاب نمود كه برداشت محصول پنبه با آغاز باران هاي پائيزه مصادف نگردد.

این گیاه در ماه هاي نسبتا ملايم بهار به صورت بهتري رشد مي نمايد.

مقدار كود:

الف- در حدود ۱۵۰ – ۱۰۰ كيلوگرم در هكتار كود فسفاته كه آنرا قبل از كاشت با زمين مخلوط مي كنند.

ب – در حدود ۱۸۰ – ۱۵۰ كيلوگرم در هكتار كود اوره كه نيمي از آنرا در زمان كاشت و نيمي ديگر را بصورت سرپاش به زمين اضافه مي كنند.

كاشت پنبه:

زمين پنبه را بايد شخم عميق بزنند و آبياري، تنك كردن، وجين و سله شكني را به دقت انجام داد.

روش جوي – پشته اي (فارو) بهترين شيوه كاشت بذور این گیاه است. در اين روش فاصله بين رديف ها را ۸۰-۷۰ سانتيمتر و فاصله بين بوته ها را ۲۰ – ۱۵ سانتيمتر در نظر مي گيرند.

بذور آن را در عمق ۵ – ۳ سانتيمتري خاك قرار مي دهند.

پنبه را بايد در تناوب با محصولات ديگري قرار داد كه ريشه هاي عميق نداشته باشند.

برداشت پنبه:

پنبه داراي ۳ – ۲ چين است كه چين اوّل بسيار با اهميّت است. براي تسهيل در برداشت محصول پنبه مي توان زماني كه ۸۰ – ۷۰ درصد غوزه ها باز شده اند، از مواد برگريز استفاده نمود سپس ۱۴ – ۸ روز بعد اقدام به برداشت غوزه هاي بازشده نمود.

توجّه داشته باشيد كه محصول هر چين را جداگانه جمع آوري و انبار كنيد.

بذور مورد نياز زراعت سال بعد را از محصول چين اوّل انتخاب نمائيد.

برداشت پنبه را توسط كارگران در صبحگاهان و يا به كمك ماشين هاي برداشت پنبه (“پيكر” و “استريپر”) انجام مي دهند.

متوسط برداشت ” وش” (دانه بعلاوه الياف) پنبه در حدود ۲ – ۱.۵ تن در هكتار است.

منبع:

گیاهان زراعتی – تالیف: اسماعیل پورکاظم

بیشتر بخوانید:

دستورالعمل کلی در مورد زراعت گلرنگ
مختصری در مورد زراعت كتان
زراعت سیب زمینی

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا