گروه مشاوران برندینگ فراسو
کسب و کارها

پرورش جلبک در خانه

جلبک کاربری‌های مختلف در زمینه تولید مواد‌غذایی، آرایشی‌- بهداشتی، دارویی و کشاورزی، تصفیه آب، تامین علوفه و مکمل غذایی دام و شیلات و. . . دارد. ایران هم به‌عنوان یکی از کشورهای مصرف‌کننده این ماده چندکاره، سال‌هاست که به‌طور میانگین ده‌ها تن از این ماده را وارد کشور می‌کند و به مصرف می‌رساند.

با پرورش جلبک مي توان ۱۰۰ها شغل را به وجود آورد. جلبک یکی از بهترین محصولات برای کسب درآمد می باشد ، گیاهی با خواص و کاربردهای فراوانی که هر روز به کاربردهای آن افزوده می شود . اگر شما در این زمینه فعالیت کنید ، می توانید روز به روز کسب و کارتان را گسترش و به درآمد بیشتری برسید.

جلبک علاه بر کاربرد های فروانش و ایجاد درآمد بالا ، سرمایه ی بسیار کمی برای پرورش آن نیاز است . امروزه جلبک بازاری بسیار گرم و مشتریان زیادی دارد . ریسک فعالیت در پرورش جلبک صفر می باشد شما بدون هیچ سختی و دغدغه ای می توانید این کار را راه اندازی کنید .

کشورهایی مثل چین ، مالزی ، کره ی جنوبی ، اندونزی و هند حدود صدو پنجاه هزار تن از این محصول را تولید ، مصرف و بخشی از آن را صادر می کنند.

بازار فروش و بازار هدف پرورش جلبک بسیار وسیع و پیشرفت در این کار بی نهایت است . درآمد شما نه تنها هیچ وقت کاهش نمی یابد و برای فروش آنها هیج نگرانی ندارید ، بلکه این شغل روز به روز در حال وسعت است. در واقع جایگاه محکمی در بازار و صنایع مختلف دارد ، در زیر برخی از کاربردهای آن را در صنایع مختلف آورده ام.

جلبک در دو شکل قرص و پودر

جلبک آنقدر مواد مغذی در خود جای داده که کاملا شگفت آور است، یک قرص تنها ۷گرم از پودر جلبک خشک را در بر می‌گیرد.

  • پروتئین: ۴گرم
  • ویتامین B۱ (تیامین): ۱۱ درصد
  • ویتامین B۲ (ریبوفلاوین): ۱۵درصد
  • ویتامین B۳ (نیاسن): ۴ درصد
  • مس: ۲۱ درصد
  • آهن: ۱۱درصد

آن‌ها همچنین حاوی مقادیر کافی منیزیم، پتاسیم و منگنز و مقادیر کمی از تقریبا هر ماده مغذی که ما نیاز داریم می‌باشند.

تنها ۲۰ کالری و ۱/۷ گرم کربوهیدرات قابل هضم دارند. گرم برای گرم، این به این معناست که جلبک ممکن است دقیقا مغذی‌ترین ماده غذایی روی سیاره باشد. یک قرص جلبک دربرگیرنده مقادیر کم چربی (حدود ۱ گرم)، ازجمله اسیدهای چرب امگا۶ و امگا ۳ در یک قرص حدود ۱.۵ گرمی از آن باشد.

کیفیت پروتئن جلبک در مقایسه با تخم مرغ عالی است. تمامی آمینواسیدهای ضروری که ما نیاز داریم را شامل می‌شود. اغلب ادعا می‌شود که جلبک حاوی ویتامین است که نادرست است. جلبک دربرگیرنده‌ی ویتامین کاذب ۱۲ B است که برای انسان‌ها مفید نیست.

کاربردهای جلبک

از جمله کاربردهای جلبک در صنایع مواد غذایی و شیرینی سازی به عنوان تولید کنسروهای ضد یبوست ، کیک ، ماکارانی ، ماست و شیر ، تصفیه آب ، تامین علوفه و مکمل غذایی دام ، در کشاورزی به عنوان کود ، چرم سازی و نساجی و پزشکی برای ساخت پروتز دندان و….. را می توان نام برد.

به دو صورت می توان جلبک را فروخت

به صورت خام
به صورت فرآوری شده

که در ایران به صورت فرآوری آن بسیار اندک است و نیاز بازار فراوان . در حالی که جلبک فرآوری شده مورد نیاز ، هر ساله حدود ۷۰۰ میلیون دلار ، از کشورهای دیگر وارد می شود . همچنین ایران می تواند صادر کننده باشد و شرایط آب و هوایی بسیار مناسبی برای این کار دارد که شما می توانید با فرآوری جلبک ، نه تنها نیاز کل کشور بلکه آن را به کشورهای دیگر صادر کنید.

همچنین جلبها را می توان هم به صورت فیزیکی و هم شیمیایی استخراج کرد.

استخراج فیزیکی : قرار دادن جلبک تحت فشار برای گرفتن روغن جلبک
استخراج شیمیایی : استفاده از حلال های شیمیایی برای گرفتن روغن جلبک

پرورش جلبک در خانه

برای صدور جواز به کجا مراجعه کنیم؟

برای صدور و دریافت جواز به بخش شیلات و امور آبزیان مراجعه کنید.

برای پرورش جلبک به چه وسایلی نیاز داریم

اکسیژن متر ، شوری سنج ، متر ph ، ترازو با دقت یک گرم ، دما سنج ، جمع آوری جلبک استوک از دریا آب استخر ها هر ۳ روز یک بار نیاز به تعویض دارد و چند گرمی ، بسته به این که استخر چه اندازه باشد ، هر هفته ، چند گرمی نیاز به کود دهی دارد و هر هفته یک بار باید از نظر زمان زیست سنجی فاکتورهای فیزیک و شیمیایی از قبیل دمای آب ، شوری آب و اکسیژن اندازه گیری شود .

شما می توانید تولید و پرورش جلبک را گسترش و آن را به یک مزرعه ی شش هکتاری و یک کارخانه ی تولید جلبک تبدیل کرده و درآمد سالانه ۷۰۰ میلیون دلاری را از آن خود کنید.به تازگی در هرمزگان تولید و پرورش جلبک و تامین آن به صورت جلبک خشک تاسیس شد .

برای گسترش تولید و پرورش جلبک البته اگر بطور گسترده و وسیع باشد به تخصص و داشتن علم دریایی نیاز است. ( برای پرورش در زمینی چند هکتاری )

به کارآفرینان عزیزی که در سطح کوچک تا متوسط حرفه کشت و پرورش جلبک اسپیرولینا را در نظر دارند توصیه میشود ابتدا با سطح کوچک آغاز نمایند تا پس از مدتی که به رموز اطلاعات کار آشنا شدند سپس آن را گسترش دهند و بدین ترتیب این کار فوق العاده رو برشد را پیشه  کرده و در آینده نزدیک از پیشگامان این کار فراگیر باشند .

شروع كار

راه اندازی پرورش جلبک در خانه نیاز به فضای اندکی دارد و حتی این کار را میتوانید در حوضچه، آکواریوم یا وان کوچکی انجام دهید و نهایتا ۲۰ الی ۳۰ متر کافی است. پس اولین گام برای پرورش جلبک تهیه مخزن یا تانک کوچک است. همچنین برای برداشت جلبکها نیاز به وسایل جمع آوری دارید که میتوانید آن را از فروشگاههای آکواریوم تهیه کنید.

  • کشت جلبك يك نوع از كشت آبي است كه شامل پرورش ذرات جلبك است. برای شروع کشت شما نیاز به خرید اولیه جلبک دارید. گونه و نوع جلبک خود را از فروشگاههای مطمئن تهیه کنید.
  • مخزن خود را در یک مکان گرم و روشن از خانه قرار دهید. در صورت امکان، مخزن خود را تنظیم کنید تا در نزدیکی یک پنجره جنوبی قرار بگیرد که آفتاب زیادی می گیرد. جلبک های اسپیرولینا که رایجترین و بهترین نوع جلبک برای پرورش در خانه هستند، برای رشد بهینه به نور و گرما نیاز دارند. لازم به ذکر است برخی از تولید کنندگان خانگی جلبک اسپیرولینا از نور مصنوعی استفاده می کنند، اما نتایج با نور طبیعی بهتر می شود.
  • مخزن خود را با آب تصفیه شده پر کنید و مخلوط مواد غذایی را با توجه به دستورالعمل بسته اضافه کنید. توجه داشته باشد اگر آب دارای کلر است اجازه دهید تا چند ساعتی بماند تا کلر آن از بین رود یا از فروشگاههای آکواریوم محلول ضد کلر تهیه کنید.
  • دمای محیط را بررسی کنید. در حالت مطلوب، دمای مخزن شما باید حدود ۳۵ درجه سانتیگراد باشد. از دماسنج آکواریوم استفاده کنید تا مطمئن شوید که مخزن شما درجه حرارت مناسب را برای پرورش جلبک فراهم می کند. لازم است بدانید جلبک می تواند دمای پایین را بدون مرگ، تحمل کند اما در محیط های گرم بسیار بهتر عمل می کند.
  • اگر مخزن شما خیلی سرد باشد، می توانید آن را با یک بخاری آکواریوم گرم کنید که آن را می توانید در فروشگاههای آکواریوم یا فروشگاه حیوان خانگی خریداری نمایید.
  • استارتر جلبک را اضافه کنید. شما باید دستورالعمل های دقیقی را که با بطری شروع کننده جلبک هستند، به طور دقیق پیروی کنید.
  • برای تامین اکسیژن میتوانید از پمپ آکواریوم استفاده کنید و یا اگر مخزنتان کوچک است آن را چند بار در روز هم بزنید.
  • پس از حدود ۳-۶ هفته، جلبکها آماده برداشت است. آنها را بر روی پارچه گرفته اید قرار دهید و به آرامی آب اضافی را فشار دهید.
  • این خمیر سبز جلبک تولید شده شما است که میتوانید آن را به صورت خام به فروش برسانید.

پارامترهای لازم برای پرورش جلبک در خانه

آب، دی اکسید کربن، نور و مواد غذایی مصرفی پارامترهای مهمی است که برای پرورش جلبک در خانه لازم است. البته ذکر این نکته ضروری است که جلبك هاي متفاوت نيازهاي متفاوتي نیز خواهند داشت.

نور: جلبکها نیز مانند گیاهان برای رشد و فتوسنتز نیاز به نور دارند با این تفاوت که نیاز نوری آنها کمتر است و یک دهم نور خوشید برای رشد جلبکها کافی است. در اكثر سيستمهاي پرورش جلبك در خانه، نور تنها به بالاي آب در حدود ۷ تا ۱۰ سانتیمتری نفوذ مي كند با این وجود هنگامی که جلبكها شروع به رشد مي كنند، سطح آب متراكم مي گردد و جلوي نفوذ نور را به داخل آب مي گيرد. بنابراین قرار دادن منبع نور در سیستم و بین مخازن لازم است.

دما: هنگامی که نور کافی برای جلبک تامین گردد، گام بعدی این است که مطمئن شوید که دمای مناسب برای رشد جلبکها وجود دارد. به طور کلی جلبکها در محدوده وسیعی از دما رشد می کنند، اما هر نوع جلبک در دمای خاصی به حداکثر تولید میرسد.

هوادهی: لازم است یک پمپ هوای کوچک داشته باشید تا نیاز به اکسیژن و دی اکسید کربن مورد نیاز جلبکها را بتوانید تامین کنید.

مواد غذایی: در دسترس بودن مواد غذایی به رشد جلبک کمک خواهد کرد. شما میتوانید مواد مصرف لازم برای جلبک را از فروشگاههای آبزیان و یا محصولات کشاورزی تهیه کنید. مواد مورد نیاز شامل بیکربنات سدیم، سولفات منیزیم، نیترات پتاسیم، اسید سیتریک، نمک، اوره، کلرید کلسیم، سولفات آهن و سولفات آمونیوم میشود.

۰%

امتیاز کاربر: ۴.۱۳ ( ۲ نتایج)
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا