گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هازراعت

مزایا و معایب تولید نشا

هر چند مزایای بسیاری را می توان برای نشا کاری متصور شد، اما برخی موارد ممکن است به دلایل خاص فیزیولوژیکی، مدیریت نامناسب، عدم اطلاع کافی و ... معایبی را برای نشا کاری عنوان نمود.

اصطلاح نشا کاری به پرورش گیاهان کوچک در ظروف کشت خاص یا نواحی خاصی از مزرعه گفته می‌شود که بعداً به مکان هایی منتقل می‌شوند که در آنجا فرآورده ی قابل برداشت را تولید خواهند کرد.

نشا دانهالی کوچک، سالم، قوی، و عاری از آفات و بیماری ها است که معمولا دارای ۴ الی ۶ برگ بوده و در محیطی مناسب رشد نموده است و به مجرد بهبود شرایط آب و هوایی مزرعه و یا آماده شدن گلخانه به آنجا منتقل خواهد شد.

مروری بر مزایای تولید نشا‏

تولید نشاء مزایای زیادی دارد به حدی که امروزه در اکثر کشورهای جهان که از کشاورزی قوی برخوردار ‏هستند ، کشاورزان نشاء مورد نظر خود را از مراکز تولید نشاء تهیه می نمایند و خود را درگیر خرید بذر و کشت ‏آن نمی نمایند.

  • کاهش میزان دفعات آبیاری بذور

در کاشت بذر در دل زمین تعداد دفعات آبیاری به مراتب بیشتر از روش کاشت نشایی می باشد و دلیل آن نیز دقت و کنترل رشد ابتدایی بذر در گلخانه می باشد که آبیاری در آن به صورت کنترل شده و طبق برنامه ریزی است و براساس نیاز هر نشا به مقدار کنترل شده آبیاری صورت می گیرد. البته علاوه بر کاهش هزینه های مصرفی آب در هزینه های استخدام کارگر نیز مقرون به صرفه خواهد بود.

  • زود رس کردن محصول

با این روش با توجه به کاشت زود هنگام بذر در شرایط گلخانه ای در زمانی که عملا کشت ان در فضای باز بدلیل شرایط نامسائد جوی میسر نمیباشد محصول حداقل ۴۰ روز زودتر به بازار مصرف میرسد.

  • حداقل توقف رشد در مرحله انتقال

در نشاهای معمولی بدلیل ایجاد تنش در انتقال نشا از خزانه به مزرعه پس از انتقال حداقل ۲۰ روز شاهد توقف رشد جهت ترمیم ریشه های اسیب دیده و تعادل اندامها میباشیم که در روش کشت نشای مکانیزه با توجه به تفکیک نشا در حفرات مجزا نشا بدون پارگی ریشه و سایر تنشها به مزرعه منتقل میگردد.

  • افزایش عملکرد محصول پاییزه

با این روش به علت عدم تداخل ابیاری های ابتدایی دوره با  کاشت بهاره افزایش عملکرد در مناطق کم اب را شاهد میباشیم

  • تراکم چشمگیر بوته

به دلیل خطای بسیار جزئی و عدم احتیاج به واکاری نشا در سینی نشا در این روش کاشت نشایی شاهد تراکم مناسب بوته ها و در نتیجه موجب افزایش چشمگیر عملکرد و استفاده حداکثری از زمین زراعی خواهیم بود.

  • رسیدن به حد اعلای یکنواختی کشت

به دلیل خطای بسیار جزئی و عدم احتیاج به واکاری نشا در این روش شاهد مزرعه ای یکنواخت و یکدست هستیم که ضمن بیمه شدن در برابر افات و بیماری ها و تنشهای محیطی هزینه های عملیات داشت را کاهش خواهد داد .

  • کاهش هزینه بذر

میزان مصرف بذر در کشت نشا در برخی موارد تا ۳۰ برابر کمتر از کشت مستقیم میباشد.

  • کاهش نیروی انسانی

به دلیل حذف عملیات تنک کردن و خاکدهی بوته و واکاری بسیاری از هزینه های نیروی انسانی حذف میگردد .

  • کاهش هزینه های جاری و کاهش استهلاک سیستمهای آبرسانی و آبیاری

بدلیل حذف دوره کاشت و کاهش طول دوره داشت هزینه های جاری و استهلاک سیستمهای ذکر شده به حداقل میرسد

  • حذف هزینه ی پلاستیک در تولید نشا

از آنجایی که اخیرا در کشاورزی برای پیش رس نمودن محصول از پلاستیک، نیروی انسانی، مفتول کشی و  … استفاده می کنند و هزینه هایی را در بر خواهد داشت که این روش علاوه بر کارایی مطلوب تر موجب حذف هزینه های فوق می گردد.

  • عدم انتقال بیماریهای خاکزاد و تخم حشرات

در روش نشاکاری سنتی معمولا بستر نشاخانه ضد عفونی نشده ویا بر اثر نقص های ژیش امده در این کار انواع قارچها و حشرات توسط این نشاها در مزرعه ژخش میشود  اما در این روش بخاطر استفاده از بستر های استریل کوکوپیت و پیت ماس و پرلیت این مساله کاملا منتفی میباشد.

معایب تولید نشا

هر چند مزایای بسیاری را می توان برای نشا کاری متصور شد، اما برخی موارد ممکن است به دلایل خاص فیزیولوژیکی، مدیریت نامناسب، عدم اطلاع کافی و … معایبی را برای نشا کاری عنوان نمود:

  • هزینه بالای احداث و راه اندازی سیستم تولید نشا
  • هزینه بالای کارگری در برخی از سیستم های تولید نشا
  • عدم پاسخ مناسب برخی گیاهان به نشاکاری
  • امکان تاخیر در بلوغ گیاه در صورت استفاده از نشاهای مسن

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا