گروه مشاوران برندینگ فراسو
تغذیهدانستنی‌هاگياه

اطلاعات جامع در مورد کوکوپیت

کوکوپیت به عنوان محیط کشت ارگانیک که ازنظر محیط‌ زیستی پایدار است شناخته می شود که نوعی بستر کشت است که با استفاده از الیاف پوشش میوه نارگیل تهیه می‌شود.

کوکوپیت (Cocopeat) از الیاف نارگیل فشرده شده تهیه میشود و به شکل مکعبهای فشرده ، قالب های کوچک ، تخته ای و یا صفحات گرد وارد میشود. جهت استفاده بایستی آنها را باز کرده در معرض هوا قرار داد و به آن آب اضافه کرد. با اینکار یک کیلوگرم کوکوپیت خشک به تقریبا ۱۵ لیتر کوکوپیت مرطوب تبدیل میشود. کوکوپیت اغلب از کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند سریلانکا، هندوستان و … وارد کشور میشود.

Trichodema نوعی قارچ است که به طور طبیعی در کوکوپیت موجود است و در همزیستی با ریشه گیاه آن را از قارچ های بیماری زا مانند Pythium محافظت میکند.

این خصوصیت در کوکوپیتهای استرلیزه شده وجود ندارد. کوکوپیت به عنوان یک افزودنی به خاک بکاربرده میشود و با توجه به کمبود مواد مغذی در ترکیب آن معمولا تنها افزودنی برای رشد گیاه نیست. وقتی گیاه در کوکوپیت پرورش داده میشود بسته به نوع گیاه بایستی از مواد مغذی دیگری نیز استفاده کرد.

بعضی از کوکوپیتها به خوبی تجزیه نمیشوند و شروع به مصرف کردن نیتروژن موجود میکنند و در صورت کم بودن، برای مصرف نیتروژن با گیاه رقابت میکند. کوکوپیتهای نامرغوب شامل مقادیر زیادی EC (نمک) می باشند که قبل از مصرف باید شسته شوند. قالبهای کوکوپیت بر اساس نوع و درصد الیاف و میزان باز شدن پس از جذب آب درجه بندی میشوند.

به دلیل خواص فیزیکی خاص کوکوپیت در کشتهای هیدروپونیک به وفور از این ماده استفاده میشود. ترکیب رایج برای استفاده در بستر گیاهان خانگی و زینتی معمولا نسبت ۵۰ درصد کوکوپیت + ۴۰ درصد پیت ماس + ۱۰ درصد پرلیت است.

اجزا کوکوپیت

کوکوپیت از سه بخش تشکیل شده‌است که ممکن است در بافت‌های مختلف هر سه یا یکی از بخش‌ها وجود داشته باشد.
۱- پیت (peat):به دانه‌های ریز با ابعاد ۱ تا ۵ میلی‌متر گفته می‌شود و به رنگ قهوهای تیره می‌باشد.
۲- .الیاف (coir): به الیاف نخ مانند با ضخامتی بسیار کم گفته می‌شود.
۳- چیبس(chips): به ذزاتی بهم چسبیده پیت و الیاف به اندازه چیبس خوراکی گفته می‌شود.

موارد مصرف کوکوپیت

کوکوپیت را می‌توان در کشت‌هایی استفاده کرد که از خاک استفاده نمیشود . مانند :
۱- کشت بدون خاک گل‌های شاخه بریده مانند گل رز
۲- در صنعت نشا کاری
۳- در تولیدات کشاورزی هیدروپونیک (بدون خاک)
۴- کشت بافت
۵- کشت هیدرو پونیک توت فرنگی

مزایای استفاده از کوکوپیت

۱- تخلخل هوایی عالی:
الیاف نارگیل حتی زمانیکه از آب اشباع شده باشد تخلخل هوایی بسیار خوبی را دارا بوده و با کاربرد صحیح موجب افزایش رویش بذر, ریشه، گل و میوه در گیاهان می شود.

این نتایج در بخش صیفی بخصوص گوجه فرنگی و نیزدر بخش تولید گلهای شاخه بریده بخصوص گل رز و گل لیلیوم و در بخش کاشت بذر درخت و درختچه قابل توجه بوده است.

۲- ظرفیت نگهداری بسیار خوب آب:
ظرفیت نگهداری آب در هر قالب کوکوپیت فشرده ۷ تا ۱۰ لیتر آب بوده و رطوبت را بیشتر از پیت موس به خود جذب و گیاه به سرعت رشد می کند و کیفیت گیاه را بخصوص در شرایط آب و هوایی خشک تا زمان فروش حفظ می نماید.

۳- آبیاری بهینه:
کوکوپیت بر خلاف پیت ماس رطوبت را حتی از یک هوای خشک جذب میکند این سهولت خیس شدن و خصوصیت زهکشی سریع الیاف نارگیل بدان معنی است که الیاف نارگیل نیازی به آبیاری مکرر و در فواصل کوتاه ندارد.

این امر منجر به کاهش مصرف کود و هزینه کمتر آبیاری میگردد.

۴- کاهش زمان جوانه زنی (Germination) و رشد سریع ریشه:
کیفیت ذاتی الیاف نارگیل, در دسترس بودن آب و هوای بهینه برای ریشه دارنمودن سریع و تکثیر ایده آل گیاه می باشد. در بسیاری از موارد این امر منجر به سرعت بیشتر ریشه دارشدن قلمه ها در طول سال و نیز استفاده بهینه از فضای گلخانه و تجهیزات می گردد.

۵- فاقد علف هرز و هرگونه بیماریهای ناشی از خاک:
کوکوپیت به دلیل آنکه الیاف نارگیل (Coir ) بالاتر از سطح زمین رشد می کند ، هیچگونه بذور علف هرز و بیماریهای ناشی از خاک را به همراه ندارد.

۶- ماندگاری کوکوپیت:
کوکوپیت برخلاف تمامی رقبایش, دیرتر از بین میرود و به علت دارا بودن ماده چوبی (Lignin) به مقدار ۴۵% این اطمینان را به وجود می آورد که در محیط های کشت به خوبی به مدت زمان طولانی باقی بماند.
الیاف کوکوپیت، در خاک به مدت ۵ – ۴ سال باقی مانده و از تراکم و فشردگی ذرات خاک جلوگیری کرده و محل مناسبی را برای رشد و توسعه ریشه فراهم می نماید.

۷- محدوده PH ایده آل:
کوکوپیت، دارای PH ایده آل بین ۵/۶ تا ۶/۵ بوده و به خنثی نمودنPH خاک های قلیایی کمک می کند و موجب جذب مناسب مواد غذایی به ریشه خواهد شد.

۸- جایگزین مناسب:
بهترین جایگزین مناسب برای پیت ماس , پشم سنگ , ورمیکو لیت , پرلیت , سنگ خلل و فرج دار (Pumice) , خاک رس منبسط شده می باشد.

معایب استفاده از کوکوپیت چیست؟

هر بستر کشتی محدودیت‌های خود را دارد و برای اطمینان از تولید بهترین محصول باید ویژگی‌های کوکوپیت را بشناسید.

احتمال وجود نمک در کوکوپیت:

بررسی کنید بستر کوکوپیتی که انتخاب می‌کنید چگونه تولیدشده است. اگر پوست نارگیل‌ها در آب‌شور خیسانده شده است مطمئن شوید توسط تولیدکننده با آب تازه شستشو شده باشد یا خودتان این کار را انجام دهید.

پاک‌سازی با مواد شیمیایی:

در پایان فرآیند خشک‌کردن، بسته‌های الیاف نارگیل با مواد شیمیایی پاک‌سازی می‌شوند تا از رشد عوامل بیماری‌زا در آن‌ها جلوگیری شود. اطلاع از چگونگی این کار کمک می‌کند تا محصولتان را کنترل کنید، چون باقیمانده‌ی مواد شیمیایی ممکن است رشد گیاه را تحت تأثیر قرار دهد. برای اطلاعات بیشتر برچسب تولیدکننده را مطالعه کرده یا به وب‌سایت آن مراجعه کنید.

احتمال محبوس شدن کلسیم، منیزیم و آهن:

بستر کوکوپیت به دلیل تبادل یونی بالایی که دارد مواد مغذی (کود) موردنیاز را در مواقع نیاز ذخیره یا آزاد می‌کند، اما امکان نگه‌داشتن کلسیم، منیزیم و آهن در آن وجود دارد؛ یعنی باید از مواد غذایی مخصوص این بستر استفاده کنید تا برای داشتن محصولی سالم سطح کلسیم، منیزیم و آهن را افزایش دهید.

نحوه استفاده از کوکوپیت

هر قالب کوکوپیت را در ظرفی محتوی ۱۰-۸ لیتر آب (جهت غنی تر نمودن کوکوپیت میتوان همراه آب مواد غذایی نیز اضافه نمود.) قرار داده و پس از جدا شدن الیاف از هم به صورت خالص یا به همراه پرلیت مورد استفاده قرار می گیرد.

حجم حاصل از باز شدن الیاف هر قالب تا ۵۰ – ۶۰ لیتر خواهد شد.

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا