روش صحیح کاشت خیار
این میوه خوشمزه را میتوانید در گلدانی در حیاط یا بالکن پرورش دهید. کاشت خیار در گلدان و پرورش آن در منزل بینهایت آسان است و محصول فراوانی هم بدست می آید.
خیار گیاهی یکساله و یکپایه است.
این گیاه دارای ساقه های خزنده و کرکدار است.
بوته های آن دارای ساقه های نرم و سست می باشند.
گل های نر ، ماده و نر-ماده خیار به صورت جداگانه بر روی هر بوته تشکیل می شوند.
تعداد گل های نر خیار همواره بیشتر از گل های ماده هستند و قبل از آنها ظاهر می گردند.
برگ های این نوع گیاه کوچک ، پهن ، دندانه دار ، ۵ قسمتی ، دارای بریدگی های عمیق و به رنگ سبز روشن می باشند.
بوته های خیار گل های زرد رنگ تولید می کنند.
خاک های دارای بافت متوسط و حاصلخیز با PH 5.5-5.7 و زهکشی خوب برای کاشت خیار مناسبند.
کاشت آن در اراضی سبک باعث زودرسی و ریزی محصول می شود.
مزرعه مختص خیار را در پائیز شخم می زنند و در بهار آماده می سازند.
بوته های آن نیاز گرمائی کمتری نسبت به بوته های خربزه دارند.
کاشت خیار از اواسط فروردین تا اواخر اردیبهشت انجام می گیرد.
دمای ۳۰ – ۱۷ درجه سانتیگراد برای رشد گیاه خیار مناسب است ولیکن تلقیح گل های آن در دمای ۲۷ -۲۵ درجه سانتیگراد امکانپذیر است.
تغییرات شدید دمائی در شبانه روز می تواند باعث بی مزگی خیار و یا تولید مزه تلخ در آن گردد.
بذور یا گیاهچه های آن را در تراکم ۱۵۰ – ۱۰۰ × ۷۰ – ۵۰ سانتیمتر می کارند.
کاشت خیار در اراضی وسیع غالبا به صورت جوی و پشته صورت می پذیرد.
طول جوی های آبیاری نباید از ۵۰ متر تجاوز نماید زیرا بر تلفات آب از طریق نفوذ عمقی در خاک اضافه می شود.
کاشت بذور آن یکروز پس از آبیاری جوی ها صورت می گیرد.
بذور این گیاه را حدود ۳ – ۲ سانتیمتر بالاتر از محل داغ آب و در عمق ۵ – ۳ سانتیمتری می کارند.
در هر سوراخ کاشت ۳ – ۲ عدد بذر قرار می دهند و روی بذور را با خاک نرم و مرطوب می پوشانند.
بوته ها را در مرحله ۳ – ۲ برگی حقیقی تنک می کنند. بدین ترتیب با له کردن ساقۀ بوته های ضعیف به بوته های باقیمانده اجازه رشد بهتر داده می شود.
بوته های خیار قدرت تولید ریشه های فرعی را ندارند لذا نسبت به جابجائی و انتقال بسیار حساس هستند.
آبیاری منظم ۷ – ۵ روزه و وجین مکرر علف های هرز ضروری هستند.
معمولاً ۶ – ۴ روز بعد از هر برداشت به آبیاری مزرعه اقدام می شود.
توصیه کودی گیاه خیار عبارت است از :
- کود آلی پوسیده ۳۰ – ۲۰ تن در هکتار قبل از کاشت.
- کود شیمیایی ازته ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار طی چند مرحله
- کود شیمیایی فسفره ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت
- کود شیمیایی پتاسه ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت خیار میوه فصول بهار و پائیز است زیرا بوته هایش در اثر گرمای تابستان و سرمای اواخر پائیز خشک می شوند.
این گیاه بیشترین محصول را در هوای معتدل تا خنک ارائه می دهد ولیکن نسبت به سرما حساس است.
برخی از بوته های خیار در بخشی از میوه یا سرتاسر آن دارای مزه تلخ هستند.
برداشت خیارها قبل از رشد کامل میوه ها صورت می پذیرد.
برداشت خیار را هر ۳ – ۲ روز یکبار انجام می دهند.
میزان محصول آن در مزرعه به ۳۰ تن در هکتار می رسد.
منبع:
پرورش سبزی و صیفی– تالیف: اسماعیل پورکاظم