گروه مشاوران برندینگ فراسو
دامدانستنی‌ها

مراقبت پس از تولد از بره ها

بره‌ها را بلافاصله پس از تولد با یک حوله خشک کنید و بند ناف را با محلول تنطورید 7% بشویید. سپس به آنها آغوز خورانیده شود.

برای مراقبت از بره ها ، بلافاصله پس از تولد با یک حوله خشک کنید و بند ناف را با محلول تنطورید ۷% بشویید. سپس به آنها آغوز خورانیده شود. اگر بره در محیط باز متولد شده باشد به میزان ۲۱۰ میلی‎لیتر پار کیلو و اگر در محیط بسته متولد شده است ۱۸۰ میلی‌لیتر پار کیلو احتیاج دارد که ۵۰ میلی‌لیتر پار کیلوی آن را در ۲ ساعت اول می‌دهیم. مابقی آغوز را ساعت ۱۰ و ۱۸ بعد از تولد می‌خورانیم.

درصورت تولد در محیط سرد و یا روباز در فصل زمستان بره‌ها بایستی گرم نگاه داشته شوند. بره حرارت زیر ۵ درجه سانتی‌گراد را تحمل نمی‌کند و دچار هیپوترمی و بعد هیپوگلیسمی می‌شود. درجه حرارت مطلوب بین ۵ تا ۱۵ درجه سانتی‌گراد می‌باشد. بره‌های تازه متولد شده در ۲۳ درجه حرارت سانتی‌گراد درصورتی که اگر ۱۲ ساعت بعد از تولد بالای ۶۰ گرم در لیتر بود بره مقدار کافی آغوز دریافت نموده است و اگر زیر ۴۵ گرم در لیتر بود بره FPT می‌باشد.

تغذیه بره پس از تولد

یکی دیگر از نکات مراقبت از بره ها پس از تولد باید در نظر داشت تغذیه مناسب آنها می باشد که بره‌ها پس از تولد برای رشد به مینیمم ۱۵ و ماکزیمم ۱۸درصد پروتئین احتیاج دارند. چون تامین پروتئین گران است دامداران به جیره اوره اضافه می‌نمایند. وقتی پروتئین جیره فراهم باشد بهره‌وری از کنسانتره افزایش یافته و بره‌ها رشد مناسبی می‌نمایند. انرژی موجود در جیره غذایی را براساس:

.(megajoules of metabolisable energy per kilogram of feed dry matter (MJ ME/kg DM

محاسبه می‌نمایند. برای اینکه بره روزانه ۲۰۰ گرم اضافه وزن داشته باشد باید energy metabolisabl یا Me آن بیشتر از ۱۰.۵ MJ/kg در ماده خشک باشد. بهتر است مواد غذایی مورد تغذیه بره‌ها توسط آزمایشگاه آنالیز شود. آزمایشگاه پارامترهای زیر را اندازه‌گیری می‌کند:

crude protein, metabolisable energy, digestibility, fibre and dry matter (DM) content of the feed

اثرات محیطی و تغذیه

درجه حرارت یک بره نرموترمیک ۳۸/۹ تا ۳۹/۴ است و وقتی بره به زیر ۳۷/۸ برسد هیپوترمیک است. هیپوترمی در بره‌های تازه متولد شده ناشی از پائین بودن حرارت محیط است و بعد از ۲۴ ساعت مربوط به گرسنگی است. اگر بره‌های زیر ۲۴ ساعت دچار هیپوترمی شدند باید به آنها آغوز با لوله خورانید و اگر بعد از ۲۴ ساعت این اتفاق افتاد باید با لوله به آنها شیر خورانید. گرسنگی مهم‌ترین عامل مرگ و میر نوزادان است که علل مختلف دارد:

– دریافت ناکافی آغوز

– نپذیرفتن نوزاد توسط مادر

– ماستیت

– پستان‌های بزرگ نزدیک زمین

– تولید شیر ناکافی

گرسنگی معمولاً در ۳ روز اول زندگی اتفاق می‌افند. در این حالت بره در گوشه‌ای کز کرده و گوش‌هایش آویزان بوده و یا از ضعف زمین‌گیر می‌شود. لرز و هیپوترمی در این بره‌ها به وضوح دیده می‌شود.

اقدامات مراقبت بره ها پس از تولد

اولین قدم گرم نمودن بره و خورانیدن شیر به آنها می‌باشد. درصورت ناتوانی شیر را با لوله معدی بخورانید. بره‌ها روزانه به ۲۰% وزن بدنشان شیر احتیاج دارند، یا در ۲۴ ساعت اول به میزان ۵۰ میلی‌لیتر پار کیلو هر ۶ ساعت یکبار.

در هوای سرد ۲۰ تا ۳۰% یا یک وعده دیگر به شیر اضافه نمائید. شیر را در روزهای اول در ۴ نوبت و پس از آن که بره رشد نمود می‌توان در دو نوبت خورانید. درجه حرارت مناسب شیر ۳۸ تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد است. در سیستم‌های بسته از جانشین شونده‌های شیر استفاده می‌شود. درجه حرارت مناسب برای پرورش ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی‌گراد است. بره‌ها را بین ۲۱ تا ۴۵ روزگی (متوسط ۳۰ روزگی) و زمانی که ۱۲ کیلوگرم وزن دارند از شیر می‌گیرند. همچنین می‌توان وقتی آنها به ۲/۵ تا ۳ برابر وزن تولد رسیدند از شیر گرفته شوند. اگر بره با مادر خود باشد وزن از شیرگیری ۴۰ تا ۵۰ پوند می‌باشد. بره را می‌توان زمانی که برای ۲ روز متوالی ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم استارتر می‌خورند از شیر گرفت. بعد از شیر گرفتن بر میزان کنسانتره دریافتی باید افزوده شود.

تغذیه بره پس از شیر گرفتن

روزانه بر مقدار کنسانتره افزوده می‌شود و در این حالت بره می‌تواند روزانه تا ۴۰۰ گرم کنسانتره و ۴۰۰ تا ۷۰۰ گرم علوفه دریافت کند (این تغذیه تا زمانی که وزن به ۲۰ کیلوگرم برسد باید ادامه یابد، معمولاً در سن ۸ تا ۱۰ هفتگی این امر میسر می‌شود.)

بیشتر بخوانید:

اهمیت تغذیه در میش‌های آبستن
حساسیت به نور در دام
۹۰ نژاد گوسفند در انگلستان

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
منبع
ماکی دام
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا