مفهوم و نقش مكانيزاسيون كشاورزي
مکانيزاسيون به مفهوم کاربرد ماشين در فرآيند توليد محصولات کشاورزي در جهت کاهش هزينه توليد، انجام به موقع عمليات کشاورزي، کاهش هزينه هاي کارگري، مديريت مصرف نهاده ها و ارتقاء بهره وري که در نهايت منجر به افزايش کمي و کيفي توليد ميشود.

تعريف مکانيزاسيون کشاورزي
مکانيزاسيون به مفهوم کاربرد ماشين در فرآيند توليد محصولات کشاورزي در جهت کاهش هزينه توليد، انجام به موقع عمليات کشاورزي، کاهش هزينه هاي کارگري، مديريت مصرف نهاده ها است كه در نهايت منجربه ارتقاء بهره وري و افزايش کمي و کيفي توليد مي شود. مهم ترين شاخص هاي بهروه وري در مكانيزسيون عبارتند از:
- مديريت مصرف نهاده ها به درستي انجام ميشود.
مثلا اگر با يک سم پاشي خوب به مبارزه با علف ها بپردازيد ميزان مصرف سم را مي توان مديريت كرد.
- انجام به موقع عمليات و اقدامات را مقدر مي كند.
مثلاً شما مي خواهيد گندم خوزستان را برداشت کنيد و هواشناسي گفته هفته ديگر بارندگي است اگر کمباين نداشته باشيد تا به موقع برداشت کنيد باعث مي شود که اين گندم ها به جهت خشک شدن و ريزش باران از بين برود و امکان برداشت آن ميسر نشود.
- هزينه توليد را كاهش مي دهد.
به طور مثال در کشور اگر بخواهيم با دست کشت و کار برنج انجام بدهيم، هزينه توليد خيلي بالا مي رود، ولي وقتي با ماشين نشاء اين کار را انجام مي شود، هم هزينه کارگري پايين مي آيد و هم کشاورز ديگر در گل فرو نمي رود که پير و فرسوده شود.
نقش مکانيزاسيون در افزايش توليد
نقش مکانيزاسيون در افزايش توليد محصولات کشاورزي و بهره وري تقريباً ۳۵ درصداست كه ناشي از حضور ماشين در فرآيند توليد است. ماشين نقش ۵۰ تا ۶۰ درصد ميانگين در کاهش هزينه هاي توليد را دارد. نقش مکانيزاسيون در حوزه توليد و پايداري کشاورزي بسيار تاثيرگذار است. و اميدوار هستيم که روش هاي نوين توسعه کشاورزي حفاظتي و حفظ بقايا، عدم به هم زدن خاک و روش هايي که در دنيا نوين هستند در کشور ما رشد و توسعه يابد.