نقش تراکتور در کشاورزی
تراکتور یکی از قدیمیترین ماشینهای مولد نیرو است که در کارهای کشاورزی به کار گرفته شدهاست. روز به روز، ساختمان این خودرو تکمیلتر میشود. قدرت کار تمام تراکتورها با هم برابر نیست.

تراکتور یکی از قدیمیترین ماشینهای مولد نیرو است که در کارهای کشاورزی به کار گرفته شدهاست. روز به روز، ساختمان این خودرو تکمیلتر میشود. قدرت کار تمام تراکتورها با هم برابر نیست. امروزه متناسب با هر کاری، تراکتور ویژه آن ساخته شدهاست. تراکتور از متداولترین ماشینهای کشاورزی است. شاید اکثریت مردم با شنیدن کلمه تراکتور ذهنشان به کشاورزی و کاربرد این وسیله در کشاورزی معطوف گردد، لیکن لازم است بدانیم که تراکتورها دارای انواع گوناگونی میباشند. مثلا تراکتورهایی با عنوان تراکتورهای صنعتی و یا راهسازی نیز وجود دارند.
تراکتور به انگلیسی: (Tractor) به معنی «کشنده» میباشد. این کلمه به ماشینهایی اطلاق میشود که جهت کشیدن یک بار یا یک وسیله به کار میروند. در واقع تراکتور وسیلهای است که برای تامین قدرت مورد نیاز جهت کشیدن وسایل و تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد.
پیشینه:
پیدایش ماشینهای کشش (تراکتورها) به شکل امروزی در حدود ۱۵۰ سال قبل آغاز شد. نمونههای اولیه تراکتورها در واقع گاوآهنهایی بودند که به موتور بخار مجهز شده بودند. سیر تکاملی تراکتورها با اختراع موتورهای درون سوز روند سریعتری را پیدا کرد و البته در کنار این اختراع که باعث اضافه شدن توان تراکتورها شد، متعلقات و مکانیسم های پیچیده ای نیز مختص تراکتورها طراحی و استفاده شده است، که نتیجه آن ساخت تراکتورهای بسیار مدرن و همه کاره در حال حاضر است.
ساختمان تراکتور:
تراکتورهای امروزی همگی به موتورهای درون سوز که از سوخت های فسیلی (بنزین ، گازوییل ، گاز مایع) استفاده می کنند، مجهز هستند. موتورهای این تراکتورها برای تولید توان از سوزاندن این سوختها استفاده می کنند. این ماشین ها (تراکتورها) دارای یک سری سیستم های مجزا ولی متصل به همدیگر میباشند که باعث میشوند انرژی ذخیره شده در سوختهای فسیلی به انرژی مفیدی که کار انجام میدهد، تبدیل شوند. این سیستم ها عبارتند از:
- سیستم تبدیل انرژی سوخت به انرژی جنبشی (موتور)
- سیستم انتقال نیرو
- سیستم هیدرولیکی
- سیستم الکتریکی
- سیستم کنترل بار (کنترل کشش)
- سیستم فرمانگیری
- سیستم تواندهی
اندازه ها:
تراکتورهای کشاورزی دارای انواع گوناگونی میباشند. اندازه آنها از تراکتورهای دوچرخ کوچک گرفته که دارای ۱۰ اسب بخار قدرت میباشند. تا تراکتورهای بزرگ کمرشکن ۸ چرخ که دارای بیش از ۵۰۰ اسب بخار قدرت میباشند، تغییر میکند. این گوناگونی و تنوع زیاد تراکتورها به خاطر گوناگونی و تنوع زیاد کارهایی است که به کمک این وسیله انجام میپذیرد. بر این اساس تراکتورها را بر مبنای نحوه کاربرد طبقهبندی میکنند.
طبقهبندی تراکتورها:
- تراکتورهای همهکاره، معمولی
- تراکتور چرخزنجیری
- تراکتور شاسیبلند
- تراکتور باغبانی
- تراکتور چمن زنی
- تراکتورهای حمل تنه درخت از جنگل
- تراکتورهای بارکن یا بیل مکانیکی
- تراکتور دستی، تیلر
- انواع تراکتورهای چهار چرخ محرک
- این نوع تراکتور درچندین نوع مختلف در ایران میباشند که میتوان از رایج ترین آنها از رومانی و فرگوسن و فیات و جاندیر .. نام برد.
کاربرد:
از تراکتور در بسیاری از کارهای کشاورزی مانند: شخم زدن، درو کردن، دندانه زدن، تسطیح، بذر افشانی، نرم کردن خاک، سم پاشی، بار کشی، حمل و نقل و… استفاده میشود. به طور کلی کاربردهای تراکتور را میتوان به صورت زیر بر شمرد:
۱)وسیله کشنده ۲)تامینکننده حرکت دورانی ۳)راهاندازی ماشینهای ثابت ۴)استفاده به عنوان بیل مکانیکی یا جرثقیل