
بوقلمون
بوقلمون پرندهای از نژاد قرقاولان و بزرگترین و سنگینوزنترین پرنده خانگی است. گوشت این پرنده حاوی هر دو نوع گوشت سفید و قرمز است. ۶۵ درصد گوشت بوقلمون سفید و در ناحیه سینه و ۳۵ درصد آن تیره و در ناحیه رانها قرار دارد. هریك از این گوشتها از نظر طعم و مزه باهم متفاوتند. گوشت سینه و بالها سفید و لذیذ و از نظر مزه شبیه گوشت گوساله است و گوشت قرمز آن كه اغلب در رانها یافت میشود، بسیار نرم و طعمی شبیه گوشت پرندگان وحشی یا شكاری را دارد. افزایش حجم توده گوشت قسمتهای سینه و ران نسبت به حجم استخوان و در نتیجه ضایعات كمتر نسبت به گوشتهای مشابه ویژگی برجسته بوقلمون است.املاح معدنی ضروری در گوشت بوقلمون وجود دارد که این املاح از بروز سرطان پیشگیری میکنند.گوشت بوقلمون به دلیل بافت ویژهای كه دارد هنگام طبخ حجم خود را از دست نمیدهد و به دلیل داشتن پروتئین بالا، حداقل چربی اشباع، كمترین سطح كلسترول و فقدان چربی میان بافتی در مقایسه با گوشت قرمز از اهمیت بسیاری برخوردار است و منبع خوبی از ویتامینهای A، B1، B3، B6، B12 و املاحی چون سلنیوم، منیزیم، مس، آهن، روی، پتاسیم و اسید آمینه تریپتوفان به شمار میرود. یكی از ویژگیهای منحصر بفرد گوشت بوقلمون نسبت به سایر گوشتهای سفید، ویتامین A و نقش مهم تقویت سیستم ایمنی آن است كه بویژه در فصل سرما، مصرف آن به كودكان و سالمندان توصیه میشود.این گوشت به دلیل دارا بودن اسید آمینه تریپتوفان به ترشح بیشتر سروتونین كمك كرده و باعث سرحالی و آرامش در افراد دچار علائم افسردگی موقت میشود.مصرف ۱۵۰ گرم گوشت بوقلمون حدود نیمی از اسیدفولیك مورد نیاز روزانه را تامین كرده و مصرف مقدار متعادل آن برای خانمهای باردار مفید است.اسید آمینه تریپتوفان موجود در گوشت بوقلمون به دلیل تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند علائم بیماری اماس را كاهش دهد، نقش مهمی در خوابیدن دارد و باعث بهبود خواب در مبتلایان به بیخوابی مزمن میشود.این گوشت اگر فاقد مواد هورمونی باشد، میتواند میزان هورمون تستوسترون را در بدن آقایان در حد مطلوب نگه داشته و منجر به افزایش عملكرد جنسی و افزایش گلبولهای قرمز خون شده و از پوكی استخوان جلوگیری كند.
بوقلمونها به دلیل پاهای فعال در ناحیه رانها دارای رگهای خونی بسیاری هستند.این رگها حاوی هموگلوبینهای حاوی آهن هستند كه اكسیژن را به ماهیچهها میرسانند. بنابراین هرچه رنگ ماهیچه ران تیرهتر باشد مصرف آن برای كسانی كه كمبود آهن دارند مفیدتر است. اسید آمینه موجود در گوشت بوقلمون میتواند از تجمع سرب و جیوه در بدن جلوگیری كرده و با كمك به عملكرد كبد، سموم بدن را دفع نماید.
هر یک از اثرات مفید گوشت بوقلمون بر سلامتی بدن :
۱.کاهش کلسترول بد خون:
قسمت روشنتر گوشت بوقلمون که بدون پوست باشد، دارای چربی، چربی اشباع و کلسترول کمتری از گوشت مرغ و گاو است.
۲.جلوگیری از سرطان:
اسید آمینه تریپتوفان برای فعالیت سلولهای T لازم است. سلولهای T یک نوع از سلولهای سیستم ایمنی بدن هستند که سلولهای سرطانی را از بین میبرند. در فقدان تریپتوفان، سلول T فعال میمیرند
۳.ایجاد آرامش و سرحالی
ناقلین عصبی از اسیدهای آمینه تشکیل میشوند و ناقل عصبی به نام “سروتونین” از اسید آمینه تریپتوفان تشکیل شده است. سروتونین باعث سرحالی و آرامش در بدن میشود. لذا مصرف غذاهایی مثل بوقلمون باعث سرحالی میشود.
۴.بهبود کم خوابی
اسید آمینه تریپتوفان نقش مهمی در خوابیدن دارد و باعث بهبود خواب در مبتلایان به بیخوابی مزمن می شود.
روژین روشنی در پایان افزود: مادهای به نام سلنیوم از جمله خواص معدنی موجود در گوشت بوقلمون است که در بهبود عملکرد غده تیروئید و تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیر دارد و به افراد مستعد بیماری تیروئید بسیار توصیه میشود.
گوشت بوقلمون دارای این مواد نیز هست:
– ویتامین B6
– ویتامین B12
– نیاسین
– کولین
– سلنیوم
– زینک
حقایق تغذیهای
با استناد به وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) ۸۵ گرم گوشت بوقلمون بدون مواد افزودنی و کبابی حاوی مواد زیر است:
کالری |
۱۳۵ |
چربی | ۳.۲۶ گرم |
کربوهیدرات | ۰ گرم |
پروتئین | ۲۴.۷۰ گرم |
در مقایسه، همین مقدار گوشت تیره بوقلمون حاوی این مواد است:
کالری | ۱۷۳ |
چربی | ۵.۱۳ |
کربوهیدرات | ۰ گرم |
پروتئین | ۲۳.۵۵ گرم |