چرا عسل ایران به کشورهای عربی می رود اما اروپا نه
رئیس اتحادیه صنف عسل و لبنیات فروشان اردبیل در پاسخ به اینکه چرا عسل اردبیل بیشتر به کشورهای حوزه خلیجفارس صادر میشود و به کشورهای اروپایی صادرات عسل نمی شود، اظهار کرد: بهخاطر انطباق نداشتن استاندارد عسل ایران با کشورهای اروپایی و باقیمانده سموم دارویی است که البته در همه عسلها اینگونه نیست و درعینحال باید روی کیفیت و پایش سلامتی عسل تولیدی دقت نظر بیشتری انجام شود.
سید فردین صفوی اظهار کرد: عسل خوب از لحاظ ظاهری دارای عطر و طعم مطبوع بوده و از لحاظ آزمایشگاهی میبایست مطابق استاندارد ۹۲ باشد.دلیل استفاده تولید کنندگان عسل از شکر برای تغذیه زنبورها
وی در پاسخ به به این سوال که چرا تولید کنندگان عسل از شکر برای تغذیه زنبورها استفاده میکنند، تصریح کرد: بعد از زمستانگذرانی زنبور و اوایل اسفندماه که در واقع به آن “تحریک زنبور” گفته میشود و با آغاز فصل بهار، برای زنبور سازی از شکر استفاده میشود تا تخمریزی، افزایش و جمعیت کلنی بیشتر شود و برای جمعآوری شهد از گلها آماده شود که این فرایند به تغذیه تحریکی در بین زنبورداران معروف است.
وی با بیان اینکه تغذیه زنبور با شکر باعث افت کیفیت عسل میشود، ادامه داد: هرچه این تغذیه کاهش پیدا کند و تغذیه از شهد گیاهان صورت گیرد به همان نسبت باعث افزایش کیفیت عسل تولیدی میشود.
صفوی با اشاره به اینکه تنوع پوشش گیاهان دارویی و شهد بیشتر از ۲۷۰ گونه گیاهی و دارویی توسط مرکز تحقیقات جهاد دانشگاهی استان اردبیل شناسایی شده که این امر باعث تمایز آشکاری از لحاظ کیفیت عسلهای تولیدی این استان با سایر استانها شده است، اضافه کرد: علاوهبرآن استان اردبیل بهعنوان منطقهای که تولید عسل در آن از قدمت زیادی برخوردار است و پیشینه قابلملاحظهای در عرصه زنبورداری دارد تولید عسل بهعنوان یک ارمغان و سوغات مهم استان اردبیل مطرح است که این جایگاه باید هر روز برای رونق بازرگانی این محصول فراسودمند به جامعه گوشزد شود.
دلیل قابل تامل صادر نشدن عسل به اروپا
رئیس اتحادیه صنف عسل و لبنیات فروشان اردبیل در پاسخ به سوالی مبنیبر اینکه چرا عسل اردبیل بیشتر به کشورهای حوزه خلیجفارس صادر میشود و به کشورهای اروپایی صادرات عسل نداریم، اظهار کرد: بهخاطر عدم انطباق استاندارد عسل ایران با کشورهای اروپایی و باقیمانده سموم دارویی است که البته همه عسلها اینگونه نیست و درعینحال باید روی کیفیت و پایش سلامتی عسل تولیدی دقت نظر بیشتری انجام شود.
عسل صادراتی حتما باید از نوع گرید (استاندارد) باشد و قیمت بین فروشنده و خریدار به صورت توافقی تعیین میشود ولی فاکتور فروش باید طبق تعرفه گمرکی که حدود ۵ الی ۶ دلار است، صادر گردد.
صفوی با بیان اینکه اصولاً قیمت عسل باید بر اساس کیفیت آن باشد تا حق و حقوق تولید کنندگان و مصرف کنندگان رعایت شود، ادامه داد: مراحل تولید عسل در تمام استانها متفاوت بوده و اکثراً از اول تابستان برداشت شروع میشود و عسل تا اوایل پاییز با افزایش جمعیت کلنی (کارگران) به ملاقات گلها رفته و ضمن گردهافشانی گیاهان به جمعآوری شهد میپردازند که این شهد جمعآوری شده در سلولهای ششضلعی ذخیره شده و توسط کارگران رطوبت آن کاهشیافته و آنزیمها که عمدتاً “دیاستاز” است به عسل افزوده میشود تا شهد موردنظر از نظر زنبورعسل اصطلاحاً کامل و رسیده باشد و سپس روی آن درپوش یا پولک گذاری میشود تا عسل قابل برداشت باشد.
رئیس اتحادیه صنف عسل و لبنیات فروشان اردبیل تاکید کرد: میزان تغذیه زنبور و تعداد کوچ زنبوران تعیینکننده کیفیت عسل است و تنها مرجع معتبر در زمینه تعیین قیمت عسل ادارههای نظارتی است.
نقاطی در استان اردبیل که قابلیت تولید عسل بیشتری دارند
صفوی با اشاره به اینکه تقریباً در تمام مناطق استان از شمال گرفته تا جنوب استان مخصوصاً دامنههای سبلان و باغرو عسل تولید میشود، اضافه کرد: در اغلب مناطقی که گیاهان شهد زا وجود دارد امکان استقرار کلنی و تولید عسل وجود دارد؛ به لحاظ تجربی در شهرهای مشکینشهر، خلخال، سرعین و نیر قابلیت تولید عسل بیشتری وجود دارد.