گروه مشاوران برندینگ فراسو
اخبار و رویدادها

سال خوب آبی در پشت سدهای بزرگ مازندران

سدهای بزرگ مازندران پر آب و آماده استفاده برای فصل کشاوری هستند.

باران و تر سالی  موضوع مهمی در اقلیم‌های متفاوت است و در مازندران به دلیل کشت انواح محصولات کشاورزی نیازمند به آب، این مساله اهمیت فراوانی دارد. در واقع در مازندران فرقی نمی‌کند چه فصلی باشد، عادت داریم که باران ببارد. بارش باران رودها را پر آب و منابع آب‌های زیرزمینی را تقویت می کند.

بارش باران در مازندران الهام‌بخش شاعران و نویسندگان است و علاوه بر تاثیرات اقلیمی، تاثیرات معنوی هم بر روح و روان مازندرانی‌ها دارد، باران اگر نبارد مازندرانی‌ها غمگین می‌شوند، باران موجب شادی اهالی این خطه سرسبز است که برای پرداختن به کشاورزی، نیازمند این نعمت الهی هستند.

جز در مواقعی که با تخریب محیط زیست، باعث شده‌ایم که این نعمت الهی به نغمت تبدیل شده و سیل جاری شود، باران محبوب مازندرانی‌هاست.

کشاورزی مازندران وابستگی بسیاری به باران دارد، باران کانال‌های آب کشاورزی و آب‌بندان‌ها و رودخانه‌ها را پر می‌کند و کشاورز نگران کمبود آب برای کشت آب‌بر ترین محصول خود یعنی برنج نیست.

۲ سال قبل، در بخش‌هایی از مازندران به دلیل خشکسالی، کاشت برنج ممنوع شده بود و این غمی بزرگ برای کشاورزانی بود که به دلیل کم‌آبی نمی‌توانستند لباس سبز شالی‌زار را بر اراضی خود بپوشانند.

سدهای بزرگ مازندران پر هستند

مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: امسال یک سال خوب به لحاظ وضعیت منابع آبی است و تاکنون ۳۳۲ میلیون متر مکعب آب در پشت سدهای مازندران ذخیره شده در حالی که سال گذشته در این مقطع، ۳۱۸ میلیون متر مکعب آب ذخیره داشتیم.

ابراهیم یخکشی با بیان اینکه سدهای بزرگ مازندران تقریبا پر هستند، افزود : عمده سدهای بزرگ استان آبگیری شده و آماده استفاده برای فصل کشاورزی هستیم.

این مسئول درباره سال آبی که از مهرماه تا شهریور ماه سال بعد حساب می‌شود،گفت : بر اساس ایستگاه‌های وزارت نیرو، در هفت ماه اخیر در مازندران ۵۲۲ میلی‌متر بارش باران داشتیم و این رقم اگرچه نسبت به مدت مشابه سال قبل، هشت درصد کاهش یافته اما نسبت به میانگین دراز مدت با افزایش ۲۶ درصدی مواجه هستیم.

یخکشی ادامه داد: آبدهی رودخانه‌ها هم نسبت به میانگین دراز مدت، ۲۸ درصد افزایش دارد.

مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران درباره میزان بارش در حوزه رودخانه‌های مهم  استان، خاطرنشان کرد: مازندران هفت رودخانه مهم دارد و رودخانه تلار با ۳۶ درصد افزایش بیشترین و رود هراز با ۹ درصد کمترین میزان بارش را در سال آبی اخیر داشتند.

وی با اشاره به میزان بارندگی غرب به شرق، گفت: در مناطق غربی استان افزایش ۲۹ درصدی، در مناطق مرکزی افزایش ۲۵ درصدی و در شرق مازندران افزایش ۲۱ درصدی بارش باران در طول دوره شاخص را شاهد هستیم.

یخکشی یادآور شد: اگرچه سدهای مازندران پر آب هستند اما نیازمند مدیریت مصرف هستیم تا کشاورزان دچار مشکل نشوند.

وی با اشاره به ۷۵۰ میلیون متر مکعب ذخایر آبی استان، ادامه داد: نیاز آبی استان برای کشاورزی حدود ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب است.

این مسئول با بیان اینکه مازندران رودخانه‌های بسیاری دارد، تصریح کرد: اما به لحاظ توپوگرافی، این رودخانه‌ها با یک خشکسالی ۲ هفته‌ای دچار مشکل می‌شوند چرا که طول زیادی ندارند و از این نظر نیازمند اقدامات توسعه منابع آبی هستیم.

یخکشی خاطرنشان کرد: همراهی مردم و به ویژه کشاورزان می‌تواند مشکلات کم‌آبی را کاهش دهد.

لزوم مدیریت مصرف آب در فصل کشاورزی

کشاورزان مازندرانی چشم به آسمان دارند تا اراضی خود را سبزپوش کنند، این روزها حال و هوای مازندران خوب و در برخی مناطق بارانی است، خبری از گرمای هوای هفته‌های گذشته نیست. کشاورزان از اواخر زمستان، خزانه برنج را آماده کرده‌اند تا در بهار نشای برنج را به زمین‌ها منتقل کنند، برنج بکارند و منتظر خوشه‌زدن باشند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: اگرچه که سدهای مازندران آبگیری شده و ذخایر آبی خوبی داریم اما نیازمند مدیریت مصرف هستیم و نباید آب را هدر دهیم.

رضا بهادری افزود: کشاورزان با استفاده صحیح از آب و کشت‌های به موقع، به ویژه کشت دوم برنج، در مدیریت مصرف آب به ما کمک کنند.

وی با بیان اینکه سال ۹۷ به دلیل کمبود آب در بخش‌هایی از شرق مازندران کشت برنج ممنوع شد، گفت: سال گذشته و امسال مشکلات اینچنینی نداریم و کشاورزان در این مناطق کشت برنج را انجام داده‌اند.

این مسئول با اشاره به اینکه بیشترین نیاز آبی مازندران در بحث کاشت برنج است، تصریح کرد: برای هر هکتار از اراضی کشت برنج، نیازمند ۱۰ هزار متر مکعب آب هستیم و با مدیریت مصرف آب می‌توان این نیاز آبی را به حدود هفت هزار متر مکعب در هکتار کاهش داد.

بهادری ادامه داد: ۲۰۰ هزار هکتار اراضی برنج مازندران نیازمند ۲ میلیارد متر مکعب منابع آبی است.

وی گفت : پیش‌بینی ما این است برای فصل زراعی مشکل کم‌آبی نداشته باشیم اما این مساله می‌طلبد مدیریت مصرف آب با همکاری کشاورزان انجام شود.

همان طور که مسئولان استان تاکید کردند سدها آبگیری شده و منابع آبی خوبی در اختیار است ، اما حلقه دیگر این زنجیره کشاورزان هستند تا منابع به درستی مصرف شود و در میانه تابستان، نگران کم‌آبی در اراضی کشاورزی مازندران نباشند.

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
منبع
ایرنا
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا