صنایعدستی و جاذبههای گردشگری نرماشیر چه هستند؟
براساس اسناد معتبر تاریخی شهرستان نرماشیر یکی از مناطق آباد و پررونق استان کرمان بوده که با توجه به قرارگیری در مسیر کاروانرو، شهرها و آبادیهای مختلفی تا حاشیه رودخانه نساء این شهرستان شکل گرفته است. در این آبادیها و شهرها کاروانسراها، قلعهها، بازارها، آتشکدهها، مساجد، آب انبارها و سایر بناهای حکومتی و تجاری ساخته شده است.
صنایعدستی مشهور شهرستان نرماشیر شامل قالیبافی، گلیمبافی، مرواریدبافی، سفالگری و حصیربافی است که با راهاندازی مرکز صنایعدستی و کارگاههای قالیبافی در روستاهای سیدآباد و حسنآباد کناره رونق آنها دوچندان شده است.
محمدرضا منصوری، مدیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان نرماشیر با اشاره به خشکسالیهایی اخیر این شهرستان گفت: صنایعدستی و گردشگری میتواند جایگزینی مناسب برای اقتصاد کشاورزی این شهرستان شود.
وی افزود: با توجه به خشکسالی سالهای اخیر روستاهای شمالی نرماشیر و آسیب بخش عظیمی از صنعت کشاورزی این روستاها، اقتصاد گردشگری و صنایعدستی میتواند جایگزینی مناسب برای اقتصاد کشاورزی این مناطق شود.
منصوری ادامه داد: در فاز نخست روستاهای سیدآباد، چهلتخم و دشتآباد به عنوان پایلوت برای اجرای طرحهای بومگردی و ایجاد کارگاههای صنایعدستی انتخاب شدند.
وی اضافه کرد: خوشبختانه مسئولان محلی شهرستان نرماشیر توجه ویژهای برای اجرای این طرح در روستاهای این شهرستان دارند.
منصوری تاکید کرد: ظرفیتهای تاریخی و طبیعی شهرستان نرماشیر مورد توجه گردشگران است که با فراهم کردن زیرساختهای لازم باید صنعت گردشگری را در این شهرستان توسعه داد.
مدیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان نرماشیر با اشاره به تولید انواع صنایعدستی از شاخه و برگ درخت خرما در این شهرستان گفت: کاربردیکردن صنایعدستی شهرستان نرماشیر راهکاری برای رونق اقتصادی این منطقه بوده و در همین راستا هنر حصیربافی این شهرستان در حال توسعه و رونق است.
وی با اشاره به اینکه شهرستان نرماشیر دارای نخلستانهای وسیع و گستردهای است اظهار کرد: هنرمندان صنایعدستی این شهرستان از شاخه و برگ درختان خرما انواع مختلف صنایعدستی همچون پادری، سبد، حصیر، چیلوک زیرانداز، سفره، سفتو، بادبزن و غیره تولید میکنند که علاوه بر اشتغال پایدار به رونق اقتصادی این منطقه کمک زیادی کرده است.
مدیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان نرماشیر با اشاره به اینکه در حال حاضر تولیدات حصیربافی و سیسبافی این شهرستان رونق خوبی پیدا کرده است افزود: در سالهای گذشته برخی از صنایعدستی این شهرستان در حال منسوخ شدن بود که خوشبختانه با فرهنگسازی و طرحهایی که در راستای ایجاد کارگاههای صنایعدستی ارائه شده است جانی دوباره گرفتهاند.
وی به جاذبههای شهرستان نرماشیر اشاره و اظهار کرد: قلعه خان، شهر قدیم نرماشیر، محوطه پیرماشا مربوط به دوره ساسانی، برجهای نگهبانی، محوطه باستانی جلالآباد، قلعه جمالی، محله قاجار، جنگل کهور و گز روستای کدور، کلوتهای علیآباد تدین و… از جمله این جاذبهها هستند.
وی به پادریبافی به عنوان یکی از صنایعدستیهای نرماشیر که در حال منسوخشدن بود اشاره کرد و گفت: این پادریها از الیاف یا همان لیف خرما که در زبان محلی به آن «سیس» می گویند، بافته و به اشکال و رنگهای مختلف و متنوع روانه بازار میشود که مدتی تولید آن به شدت کاسته شده بود.
منصوری ادامه داد: هم اکنون در کارگاه تولید پادری روستای عزیزآباد پایین شهرستان نرماشیر روزانه ۱۵ هنرمند بیش از ۳۰ نوع پادری تولید میکنند که هرکدام از آنها به مبلغ ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان به فروش میرسد.