روستای مزینان با کویر برقرار
کویر مزینان امکان این را دارد که به یکی از مراکز اصلی ستاره شناسی و پایگاههای نجوم کشور تبدیل شود و پس از آن هم برای مقاصد گردشگری و هم برای پژوهشهای علمی و تحقیقاتی در ضمینههای نجوم و فیزیک از آن استفاده کرد.
مزینان، روستایی است از توابع بخش داورزن، در شهرستان سبزوار استان خراسان رضوی می باشد. دهستان مزینان باقدمت هزاران ساله اش، و از توابع بخش داورزن و شهرستان سبزوار، در ۲۹۵ کیلومتری شهر مقدس مشهد و هشتاد کیلومتری شهرستان سبزوار قرار دارد. این دیار، اقلیم نیمه بیابانی، تابستان های گرم و خشک و زمستان های سرد دارد. مزینان از شمال غربی به روستای بهمن آباد، از جنوب به روستای غنی آباد و از شرق به ارتفاعات پیرامون محدود می شود. قدمت روستای مزینان به دوران قاجار باز میگردد.
قدمت روستا
ريشه کلمه مزينان، مزن و مزنا است که در زبان کردي مزن به معناي دانشمند و مزنا به معناي جايگاه دانشمندان است و از اين لغت مزينان به معناي جايگاه دانشمندان ترجمه شده است مردم روستاي مزينان به زبان فارسي سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.
اتفاقات مهم سیاسی در زمان قاجاریان در روستای مزینان رخ داد که از جمله آنها میتوان به کشته شدن نوه نادر شاه افشار با فرمان آقا محمد خان اشاره کرد و در اواخر دوران قاجار ترکمنها حمله کردند و این منطقه دچار آشوب شد و در میان این هرج و مرجها دزدها به این منطقه هجوم آوردند، همچنین عشایری که در خارتوران اقاکت میکنند به این روستا رفت و آمد دارند.
کویر مزینان
کویر مزینان یکی از کویرهای فراموش شده و از جاذبههای گردشگری روستای مزینان واقع در در شهرستان داورزن، خراسان رضوی است و گفته میشود قدمت روستای مزینان به دوران قاجار باز میگردد.
جالب است بدانید؛ علی شریعتی درباره قنات و چشمه جاری آب مزینان در کتاب کویر مینویسد:
کویر برقرار؛ به تعبیر حدودالعالم، شهرکی است که شاید با همه روستاهای ایران فرق دارد. چشمه آبی سرد که در تموزسوزان کویر گویی از دل یخچالی بزرگ بیرون میآید، از دامنه کوههای شمالی ایران به سینه کویر سرازیر میشود و از دل ارگ مزینان سر بر میدارد.
جاهای دیدنی روستای مزینان
در این روستای میتوانید از کتابخانه علی شریعتی، کاروانسرای شاهعباسی، قنات مزینان با قدمت بیش از ۸۰۰ سال، مسجد جامع ۱۳۰۰ ساله مزینان (مسجد بلال)، قلعه امینآباد، یخدانها، بادگیرها و آب انبار تاریخی و بر جای مانده های قلعه اسماعیلآباد دیدن کنید. کنار ابنیه تاریخی و زیبایی های این منطقه، کویر آن مهمترین دلیل مسافران برای بازدید از این منطقه است.
-
کاروانسرای شاهعباسی مزینان
کاروانسرای مزینان معروف به کاروانسرای شاهعباسی به دوره صفوی بازمیگردد. این اثر در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۶۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است که مصالح به کار رفته در ان شامل آجر، ساروج و ملات است.
-
مسجد جامع مزینان
این مسجد که در عهد سلجوقیان یا دیلیمیان ساخته شده، شناسنامه ثبتی از سازمان میراث فرهنگی دارد. مسجد جامع مزینان از ابنیه بسیار قدیمی روستا بهشمار میآید.
-
قنات مزینان
این قنات در جنوبغربی روستا واقع شده است. طول تقریبی این قنات در حدود ۱۱۵ هزار متر و عمق چاه آن هم بهطورتقریبی ۱۳۱ متر است. این قنات ۲۷۰ حلقه چاه دارد. قنات مزینان از پتانسیل بالایی در زمینه توسعه طبیعتگردی برخوردار است.
-
یخدان های مزینان
در مزینان تعدادی یخدان بزرگ و کوچک قرار دارد که بهصورت مخروطی شکل ساخته شدهاند؛ کف این یخدانها گودالهای بزرگی وجود دارد که در طول زمستان با استفاده از آب قنات یا آب باران، آبگیری میشود. با سرد شدن هوا، آب درون گودالها یخ میبندد. بهاینترتیب مردم در تابستانهای کویر هم میتوانند از یخ موجود در این گودالها استفاده کنند.
-
قلعه اسماعیلآباد مزینان
قلعه اسماعیل آباد بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت دارد. این قلعه در حاشیه کویر مزینان واقع شده است.
درآمد روستای مزینان
درآمد اکثر مردم اين روستا از فعاليتهاي زراعي و دامداري تامين ميشود و گروهي از مردم در امور خدماتي و صنايع دستي فعاليت دارند و محصولات عمده زراعي روستا، شامل گندم، جو، يونجه، کنجد، پنبه، زيره، فلفل، چغندر قند و هندوانه است.
دامداري و پرورش گاو و گوسفند در روستا رونق دارد و شير و پنير، روغن حيواني و ماست مهمترين فرآورده هاي دامي اين روستاست.
گروهي از زنان روستايي مزينان همراه با فعاليتهاي زراعي و دامداري به توليد صنايعدستي مانند قتلي بافي و فرد بافي نيز ميپردازند.