شیرین کامی باغدار مازندران از کوله بار تجربه
باغدار مازندرانی با برداشت ۹۰ تن مرکبات در هر هکتار یعنی رقمی بیشتر از ۲ برابر میانگین اعلام شده از سوی کارشناسان و مسئولان کشاورزی نشان داد که با تجربه و پشتکار حتی میتوان نشدنیها هم دست یافت.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، مازندران بواسطه تولید انواع مرکبات به میزان بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن در سال به عنوان قطب تولید این محصولات در کشور شناخته می شود و هر ساله در ایام نوروز مرکبات این استان زینت بخش سفره تمامی ایرانیان است.
مجموع عرصه باغی مرکبات مازندران حدود ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند . همچنین از مجموع باغات مرکبات استان ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و در بقیه اراضی باغی استان محصولاتی از جمله نارنج و لیمو کشت شده است.
بنا به اعلام سازمان جهاد کشاورزی این استان ، متوسط تولید مرکبات از حدود ۱۸ تن در هکتار سال ۹۰ اکنون به ۲۵ تا ۲۷ تن افزایش یافت که البته در این میان هستند باغداران پرتلاشی که توانستند این میانگین ها را جابجا کرده و با تولید حدود ۹۰تن مرکبات در هر هکتار رکورد جدید در تولید مرکبات کشور به نام خود ثبت کنند.
“صفدر اصغری” باغداری از شهرستان نکا است که توانست با ثبت این رکورد نام خود را در لیست برترین های امسال بخش کشاورزی کشور جای دهد و بدین گونه یکی از ۱۳ افتخارآفرین ملی کشاورزی مازندران باشد.
او اهل روستای “آلوکنده ” از توابع بخش مرکزی شهرستان نکا است که از دوران کودکی به همراه خانواده در زمینه تولید مرکبات فعالیت داشته است. این باغدار نه تنها سالها تلاش و پشتکارش را در زمینه تولید و برداشت مرکبات در زمین های کشاورزی خود بکار برد، بلکه امسال نیز جز برترین فرد کشور در حوزه تولیدات باغی کشور شد.
اصغری از همان دوران کودکی به همراه پدرش در زمینه تولید مرکبات فعالیت خود را آغاز کرد و هرچند در زمینه تحصیلات تنها به مقطع راهنمایی دست یافت، اما در حرفهای که قدم گذاشت با درآمیختن چاشنی تجربه پدر و دیگر پیشکسوتان در این عرصه ، راه موفقیت را برای خود گشود .
این برگزیده ملی تولید مرکبات در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: از همان زمان کودکی به زمین ، باغداری و تولید محصولات علاقهمند بودم و همین باعث شد تا بیشتر زمان کودکی را در کنار پدرم و در باغ سپری کنم.
وی افزود: در همین حین با فعالیت های کاشت ، داشت و برداشت محصول مرکبات آشنا شدم و در کنار افرادی که در این زمینه فعالیت داشتند از فوت و فنهای تولید مرکبات و امور باغداری آگاهی پیدا کردم .
اصغری برای استقلال در باغداری که به عنوان شغل انتخاب کرده بود در آلوکنده ، همان روستای زادگاهش زمین هفت هکتاری را در نظر گرفت و به کار خود ادامه داد و بیش از چهار هزار اصله نهال در آن کاشت و سالها به امید برداشت بهترین محصولات با تجربیات خود آن را آبیاری کرد.
تجربیاتی که به قول خودش ثمره آن تولید مرکبات با کیفیت شد که اکنون در سبد صادرات به کشورهایی نظیر روسیه ، اسپانیا و هندوستان قرار گرفته است.
اصغری همچنین تجربیات خود اشاره کرد و گفت: در سالهای فعالیت باغداری سعی کردم تا همواره از توصیه ها و نکاتی که باغداران موفق درس گرفته و از آن برای ارتقاع کیفیت و کمیت تولید محصولات خود بکار گیرم.
وی همچنین افزود که علاوه بر تجربیات دیگران ، خود نیز در چهاردهه فعالیت سالها آزمون و خطاهای مختلف را در زمینه تولید و نحوه نگهداشت محصولات انجام داد تا به نتایج خوب و موفق دست پیدا کرد.
این برگزیده حوزه کشاورزی کشور تعریف کرد: به طور مثال وقتی دیدم که ریختن کود شیمیایی و حیوانی روی سطح خاک بعد از مدتی تبخیر شده و گیاه از خواص آن نفعی نمی برد به فکر ایده ای افتادم که این مساله را بهبود ببخشد. به این ترتیب با کندن چاله پای درختان و دفن کود همراه با استفاده از سیستم آبیاری قطره ای برای مرطوب نگه داشتن آن نتایج بهتری هم در کیفیت محصول و هم در میزان آن بدست آمد.
این باغدار اظهار داشت: هم اکنون درختانی که چهار سال قبل کود پایِ آنها دفن شد با کندن زمین می توان کود باقی مانده که تبخیر نشده را دید یعنی اینکه درختان طولانی مدت از این مواد تغذیه می کنند و باعث پربارتر و پرخاصیت تر شدن محصولات می شود.
وی همچنین به موضوع مهم دیگر در زمینه باغداری مرکبات یعنی استفاده از سم اشاره و تصریح کرد: برای علف کشی باغ هفت هکتاری ام تنها از یک لیتر سمکُش استفاده می کنم در حالیکه باغداران دیگر برای همین میزان زمین ۵۰ لیتر سم را مصرف می کنند .
اصغری علت مصرف کم سم در باغ خود را ناشی خشم و علف تراشی عنوان کرد و گفت: سعی کرده ام بیشتر وقت و هزینه خود را صرف این نوع مبارزه با علف های هرز کنم چرا که مصرف کمتر سموم باعث مطلوب تر شدن کیفیت محصول می شود.
وی همچنین به تجربه دیگرش درباره تبدیل اراضی زراعی به باغ مرکبات توسط برخی از اهالی روستای خودش و دیگر کشاورزان مازندران اشاره کرد و افزود: تغییر کاربری اراضی به باغی باعث می شود که آفت زراعت به جان باغ ها بیفتد و می تواند تاثیر منفی در تولید داشته باشد که غالباً ناشی از ناآگاهی افراد در این زمینه است.
به گفته این باغدار نمونه مازندران تنش های آبی در تابستان باعث می شود که بیماری هایی نظیر آفت پلاس دامنگیر درختان مرکبات شود که با آبدهی مناسب آنهم در زمان مناسب می توان در کنترل آن بسیار موفق بود موضوعی که در باغ مرکبات خود به آن اهمیت دادم و خوشبختانه درختانم از این افت مصون مانده اند .
وی با تاکید بر اینکه در کنار آموخته های مهندسان دانشگاهی در زمینه کشاورزی ، تجربیات کشاورزان آگاه و با تجربه می تواند یاری گر فعالیت ها در این زمینه باشد ، گفت : به طور مثال سالهاست کارشناسان و مسئولان کشاورزی مازندرانی با آفت مگس مدیترانه ای مواجه هستند اما من به جای سم پاشی کل درخت و پاشیدن سم به قسمت هایی که آفت زده شده اند توانستم در این زمینه موفق شوم و درختان باغ خود را از این آفت ایمن کنم .
این برگزیده ملی تولید مرکبات به سختی ها و مشکلاتی که در مسیر کار خود داشته است به عنوان بخشی از طی کردن مسیر موفقیت خود می نگرد و می گوید : بیشتر این سختی ها ناشی از کمبود امکانات و زیرساخت های لازم برای کار و ادامه فعالیت بود که باعث تلخکامی بسیاری از باغداران شد.
وی به طور مثال به مساله نداشتن زیرساخت برای ذخیره سازی و سورتینگ مرکبات خود اشاره و تصریح کرد : هرساله بخاطر این مساله غالباً متضرر هستم چرا که از ترس سرما و گرفتار شدن مرکبات به سرمازدگی مجبورم به قیمت نازلتر محصولات خود را بفروشم به طوریکه امسال میوه های سردرختی را کیلویی ۵۰ هزار ریال فروختم اما در مدت اندکی این قیمت به ۱۰۰ هزار ریال رسیده بود .
به گفته اصغری با همه تلاش و چانه زنی که با خریدار محصولات داشتم نتوانستم او را متقاعد کنم که فروش محصولات با این قیمت به ضررم تمام شد و از این ناحیه ۱۵ میلیارد ریال متضرر شدم .
وی ادامه داد : در حالیکه اگر یک سورتینگ برای ذخیره مرکبات خود داشتم مطمنا محصولاتم را چیده تا با قیمت بالاتر و مناسب تری بفروشم اما نبود این امکانات باعث شده تا بدین صورت متضرر شوم .
این باغدار عنوان کرد : هزینه یکصد میلیارد ریالی ساخت سورتینگ آنهم با دریافت تسهیلات ۲۰ درصدی از توان یک باغدار خارج است و نیاز است که دولت در این زمینه با پرداخت تسهیلات با بهره کم یاری کند .
در حال حاضر ۵۰۰ واحد سورتینگ با ۲۵۰ هزار تن ظرفیت ، ۱۱۹ سردخانه دارای مجوز با ۴۷۳ هزار تن ظرفیت ، ۱۴۸ واحد خدمات انبارداری با ۳۸۱ هزار تن ظرفیت نگهداری میوه در مازندران فعال است.
افزایش تولید وعده ای که سال آینده محقق می شود
اصغری با اشاره به جلسه اخیر تجلیل از برترین های کشاورزی مازندران که در استانداری برگزار شد ، گفت : در این جلسه خطاب به استاندار و دیگر مسئولان اعلام کردم که سال آینده میزان تولید مرکبات در اراضی کشاورزی خود افزایش خواهم داد.
وی افزود : امسال ۶۰۰ تن انواع مرکبات شامل تامسون ، نارنگی محلی و نارنگی ژاپنی از هفت هکتار باغ برداشت کردم که برنامه داریم برای سال آینده این رقم را به ۷۰۰ تن افزایش دهیم.
امسال ۱۷۰ نفر از فعالان بخش های مختلف کشاورزی برگزیدگان ملی این بخش شدند که سهم استان مازندران از این برگزیدگان ۱۳ نفر بود .
صفدر اصغری در سی و پنجمین دوره انتخاب و معرفی نمونه های ملی بخش کشاورزی توانست با تولید ۹۰ تن مرکبات در هر هکتار زمین کشاورزی رتبه نخست را کسب کند.