آشنایی مختصری با آنتی بیوتیک ها (Antibiotic)
آنتیبیوتیک (Antibiotic) با ممانعت از رشد، تکثير و حیات موجودات زندهای نظیر باکتری، ويروس، انگل، قارچ و سلولهای سرطانی در درمانهای دامپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
آنتیبیوتیک(Antibiotic) ماده شیمیایی است که توسط میکروارگانیسم و یا بهصورت سنتتيک، تهیه میشود و با ممانعت از رشد، تکثير و حیات موجودات زندهای نظیر باکتری، ويروس، انگل، قارچ و سلولهای سرطانی در درمانهای دامپزشکی آنتی بیوتیک مورد استفاده قرار میگیرد.
اگرچه کشف پنیسیلین بنام فلمینگ در سال ۱۹۲۸ میلادی ثبت شده است، اما گفته شده است که بوعلی سینا برای کنترل و درمان زخمهای پوستی، از کپک نان استفاده میکرده است.
مکانیسم اثر آنتی بیوتیک ها
۱- جلوگیری از ساخته شدن سل وال یا دیواره سلولی باکتریها، نظير پنیسیلین و سفالوسپورين
۲- اختلال در غشاء سیتوپلاسمیک و تغيير خاصيت نفوذپذیری باکتریها، نظیر پلیمیکسین و داروهای ضدقارچ نیستاتین
٣- وقفه در عمل پروتئینسازی و ممانعت از تکثیر باکتریها، همچون تتراسيکلين، اریترومایسین
۴- جلوگیری از ساخته شدن اسید نوکلئیک و تقسیم سلولی، همچون آکتينومايسين وضدسرطانها
۵- رقابت متابولیک با اسید پاراآمينوبنزوئیک بعلت شباهت ساختمانی و نیز اختلال در سنتز اسید فولیک، نظیر سولفاناميدها