در سالهای اخیر در اغلب کشورهای دنیا به علت حجم عظیم تولید کود مرغ و مشکلات و مسایل زیست محیطی آن در مورد مصارف مختلف کود مرغ مورد بررسی و تحقیقات فراوانی انجام شده است. نتایج حاصله ثابت کرده است که نه تنها کود مرغی ماده بی ارزشی و مزاحمی نیست بلکه چنانچه به خوبی از آن استفاده شود ماده بسیار با ارزشی با مصارف مختلف می باشد. هنگامی که میخواهیم از کود حیوانی استفاده کنیم، هیچ گزینهای برای انتخاب، بهتر از کود مرغی نیست.
قسمتی از کود مرغ امروزه در دنیا در تغذیه دام و ماهی به کار می رود و قسمت جزیی از آن نیز در تعداد معدودی از کشورها مانند هندوستان و چین و برخی از کشورهای آفریقایی جهت تولید بیوگاز برای مصارف خانگی و در برخی از کشورهای پیشرفته از جمله انگلستان برای سوخت نیروگاههای تولید برق مدرن به کار میرود ولی به طور کلی بیش از ۹۰ درصد از این کود برای مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس مقایسه ای که در اروپا بین کود مرغ و کود گاو و کود خوک انجام گرفته نشان می دهد اگر کود مرغ فرآوری شود ارزش آن به مراتب بیشتر از کودهای دیگر است.
کود مرغی یکی از بهترین مواد مغذی برای سبزیجات است. به دلیل ارگانیک بودن و نداشتن مواد شیمیایی برای سبزیجات توصیه میشود، برای استفاده از کود مرغی باید به نكاتی دقت داشت. کود مرغی دارای نیتروژن بسیار بالایی است. همچنین حاوی مقادیری پتاسیم است.
نکته مهم خطر این کود برای گیاهان است. همانطور که گفتیم کود مرغی دارای نیتروژن بسیار زیادی است. و اگر به صورت خام برای گیاه استفاده شود باعث سوختگی و کشتن گیاه میشود. پس برای استفاده از فضولات مرغ به عنوان کود مرغی باید آن را به یک کمپوست برای مصرف به عنوان کود تبدیل کنید و از استفاده به صورت خام بپرهیزید.
انواع کود مرغ:
کود مرغ بسته به پرورش دارای انواع زیر می باشد:
۱)کود بستر جوجه های گوشتی ۲)کود نیمچههای تخمگذار یا مادر
مزایای استفاده از کود مرغ:
- استفاده بهینه از کود مرغ به عنوان یک ماده با ارزش جهت استفاده در کشاورزی
- مقدار مصرف و هدر رفت کمتر در مقایسه با کود مرغی فراوری نشده
- جلوگیری از آلودگی محیط زیست ناشی از مقادیر عظیم کود مرغ در کشور
- کمک بسزا به مرغداران برای تهیه بازار جدید جهت فروش کود مرغ و حل یکی از مشکلات مرغداری کشور
- جلوگیری از ورود مقادیر قابل توجهی کود شیمیایی از خارج کشور در نتیجه صرفه جویی ارزی.
- کمک به حفظ و زنده ماندن زمین های کشاورزی برای نسل بعد.
- اصلاح ساختار و بافت خاک های کشاورزی و جلوگیری از فرسایش خاک
- فاقد بذر علف های هرز و عوامل بیماری زا
- افزایش و بهبود کیفیت و کمیت محصول کشاورزی