قاچاق۵۰ تن زعفران به افغانستان/ کرونا صادرات طلای سرخ را ۲۰ درصد کاهش داد
نایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه 50 تن قاچاق زعفران به کشور افغانستان انجام شده است، گفت: ویروس کرونا هم صادرات طلای سرخ را 20 درصد کاهش داده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، علی شریفیمقدم نایب رئیس شورای ملی زعفران امروز در نشست خبری اظهار داشت: ۵۰ تن قاچاق زعفران به کشور افغانستان انجام شده این در حالی است که قاچاق پیاز این محصول به عنوان یک تهدید جدی برای زعفران کشور ما محسوب میشود.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا ادامه این قاچاق تولید زعفران کشور را تهدید میکند، گفت: در حال حاضر ۳۰ کشور جهان روی تولید محصول زعفران کار میکنند و در صورتی که نتوانیم این محصول را در کشور خود نگه داریم و روز به روز به آن اهمیت بدهیم مجبور خواهیم شد مثل سایر محصولات دیگر نظیر فرش، خاوریار و پسته جایگاه جهانی خود را از دست بدهیم.
شریفیمقدم با بیان اینکه قیمت و فروش محصول زعفران از سال ۹۶ تاکنون کاهشی بوده است، گفت: این در حالی است که تولید این محصول افزایش یافته اما مسئولان نتوانستهاند تقاضا برای این محصول اساسی و استراتژیک ایجاد کند.
* صادرات زعفران ایران توسط کشور افغانستان
نایب رئیس شورای ملی زعفران تأکید کرد: به دلیل قوانینی دست و پاگیر و همچنین اجبار صادرکنندگان برای برگشت ارز صادرکنندگان طلای سرخ محصول خود را ابتدا به کشور افغانستان صادر میکنند و از آنجا به سایر کشورهای دیگر صادر میشود.
وی درباره دلیل این اقدام گفت: طبق آسیبشناسیهایی که انجام دادهایم مهمترین دلیل آنها تعهداتشان برای برگشت ارز است.
شریفیمقدم افزود: آنها حاضر هستند محصول خود را با ۸۵ درصد قیمت برای فرار از تعهدات ارزی در این کشور به فروش برسانند که ادامه این روند باعث شده بهرغم صادرات وزنی مناسب اما ارزش آن به نصف کاهش یابد. همچنین وی دلیل دیگر اقبال صادرکنندگان از مسیر افغانستان را مالیات صفر برای صادرات طلای سرخ به این کشور عنوان کرد.
* قاچاق زعفران به افغانستان
وی تأکید کرد که از سال ۹۷ حدود ۱۹ هزار و ۷۵۰ کیلوگرم قاچاق زعفران به کشور افغانستان انجام شده در حالیکه صادرات به این کشور ممنوع بوده است.
نایب رئیس شورای ملی زعفران تصریح کرد: در صورتی که از قاچاق این محصول به افغانستان جلوگیری نشود تهدید جدی برای تولید این محصول از هماکنون به صدا درآمده است.
شریفیمقدم تأکید کرد: متأسفانه تغییرات مقررات ارزی و تحریم مشکلاتی را برای صادرکنندگان ایجاد کرده و قاچاق پذیری این محصول را بیشتر کرده است. چرا که قیمت بالا و کم حجم بودن آن و نیز عدم نظارت بر مبادی باعث قاچاق این محصول به کشورهای منطقه میشود. از سوی دیگر گزارشگذاری در گمرکات هم به روز نیست در حالیکه باید مصوبات و ارزشگذاریها در گمرک حداقل هر ۲ ماه یکبار روزآمد شوند و به همین دلیل اگرچه رقم صادرات زعفران ۱۳ میلیون دلار عنوان میشود اما رقم واقعی آن ۱۵۰ میلیون دلار است.
وی چند نرخی بودن ارز را به ضرر اقتصاد کشور عنوان کرد و گفت: این چند نرخی در زمینه صادرات هم مشکلات زیادی را ایجاد میکند.
نایب رئیس شورای ملی زعفران تأکید کرد: در سالهای گذشته سطح کشت افزایش یافته اما بازارهای مناسبی برای آن شناسایی نشده است. ایران تولیدکننده انحصاری ۵۰۰ هزار کیلو در سالهای گذشته بود که اکنون این رقم افزایش یافته و پیشبینی میشود امسال نیز رشد ۱۵ درصدی تولید داشته باشیم. اما بازارهای صادراتی متناسب با آن نیز باید پیدا شود.
شریفیمقدم گفت: ۹۵ درصد تولید زعفران دنیا در دست ایران است و این میزان زعفران در سطح ۱۴۰ هزار هکتار اکثراً در خراسان رضوی، خراسان جنوبی و شمالی کشت میشود اما در ۲۰ استان دیگر نیز در سطح کمتری اقدام به کشت این محصول میشود.
*کرونا صادرات زعفران را ۲۰ درصد کاهش داد
وی با بیان اینکه بیماری کرونا صادرات وزنی زعفران را ۱۵ تا ۲۰درصد کاهش داده است، گفت: کاهش قدرت خرید مردم، تعطیلی ایرلاینها و رستورانها، مشکلات حملونقل و ورود کالا باعث کاهش صادرات این محصول شده است. از سوی دیگر مردم در شرایط فعلی بیشتر به تأمین نیاز روزمره غذایی خودشان توجه دارند و نمیتوانند محصولات لوکس و دارویی مانند زعفران را خریداری کنند.
نایب رئیس شورای ملی زعفران تأکید کرد: امروزه ثابت شده است که زعفران اثر دارویی دارد و همچنین مکمل داروهای مهم میتواند باشد. بنابراین امیدواری برای کشف داروی کرونا با استفاده از زعفران بیشتر شده است.
* تنها ۶ درصد زعفران ایران به صورت بستهبندی صادر میشود
شریفیمقدم در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پیش از این صادرات فلهای و بستهبندی نامناسب مشکل عمده صادرات این محصول بود به طوری که اسپانیا با خرید فلهای و انجام بستهبندی مناسب ارزش افزوده چندین برابر ایجاد میکرد اکنون روش صادرات چگونه است، گفت: تحریمها و مشکلاتی که پس از کرونا ایجاد شد به شرکتهای بستهبندی فشار وارد کرد و آنها نمیتوانند کار خود را به خوبی انجام دهند. به طوری که اکنون از ۲۵۰ هزار تن زعفران صادراتی تنها ۶ درصد آن به صورت بستهبندی شده از کشور خارج میشود.