روستا راویز در غرب شهرستان رفسنجان
راویز سرزمینی قدیمی و دارای آثار باستانی فراوانی می باشد که می توان به قلعه های فراوانی در راویز اشاره نمود که در این قلعه ها افرادی برای نگهبانی وجود داشته است که آنها را به شرح ذیل اشاره می شود.

جغرافيا روستا راویز
روستا راویز در غرب شهرستان رفسنجان واقع گردیده و با شهرستان شهربابک و شهرستان انار و رفسنجان همسایه است، این منطقه دارای آب و هوای معتدل کوهستانی می باشد، وسعت این منطقه ۲۷۲ کیلومتر می باشد و ۲۶۰۰ کیلومتر از سطع دریا ارتفاع دارد.
از مهمترین کوههای آن می توان کوه بزرگ برفدان با ارتفاعی حدود ۲۶۵۶ متر می باشد، از دیگر کوههای این منطقه می توان به کوه سبز پوشان، کوه سنگ و کوه قاسمی اشاره نمود که از نظر پوشش گیاهی تقریباٌ متوسط است و گیاهان و بوته هایی از قبیل جاز، گون، ریواس و گیاهان داروئی متعددی از قبیل آلاله، آویشن، زیره و بادرنجیوه و … اشاره نمود که روی هم رفته طبیعت راویز را بسیار زیبا نموده و چشمه ساران بسیاری در این منطقه وجود دارد و از نظر زیست جانوری می توان به جانورانی از قبیل گرگ، کفتر، روباه و توره و بز و میش کوهی اشاره نمود و پرندگانی از قیبل کبک ، چگور ، تیهو ، بلبل ، فاخته و …. اشاره نمود .
آثار باستانی
روستا راویز سرزمینی قدیمی و دارای آثار باستانی فراوانی می باشد که می توان به قلعه های فراوانی در اين روستا اشاره نمود که در این قلعه ها افرادی برای نگهبانی وجود داشته است که آنها را به شرح ذیل اشاره می شود.
- قلعه تل قلعه راویز : بزرگترین و قدیمترین فلعه راویز به حساب می آید که این قلعه در دوران صفویه بنا گردیده است
- قلعه تل کونج رودین
- قلعه اسطاهوئیه
- قلعه دره کردی برز
از دیگر آثار باستانی می توان به آسیابهای آبی اشاره نمود که برای آرد کردن گندم استفاده می شده است ، از مهمترین آثار باستانی دیگر این منطقه به حمام پاکش که در دل کوه کنده شده است که قدمتی بسیار قدیمی دارد و بوسیله هیزم و خاشاک آب آن را گرم می کرده و برای استحمام استفاده می کرده اند .از دیگر این آثار می توان به درختان بنه ( پسته وحشی) در ختان گردو گردو که قدمت آنها حدود ۳۰۰ سال می رسد اشاره کرد ، همچنین به وجود قبرستانهای قدیمی و سنگ قبرهای قدیمی همه از آثر باستانی این منطقه بحساب می آید
وضعیت اجتماعی و فرهنگی
روستاهای اسطاهوئیه – حوم الدین – نیمجردوئیه – رودین – پورکان – پاکش و روستای دره کردی و کهن رزان مسجد وجود دارد و بقیه آبادیها فاقد مسجد می باشند.
سید حسین دارابی در سن هیجده سالگی از فتح آباد داراب فارس به راویز امده و در همین منطقه نیز ازدواج و دارای فرزندهای بسیاری بوده است که بیشتر سادات راویز از نسل او می باشند ، تا چند سال پیش مقبره او به صورت ساده و بهتر بگوئیم هیچگونه بارگاه و گنبدی نداشت ولی کم ، کم بوسیله افراد منطقه و خیر اندیشان بارگاه و گنبدی دارد که همه روزه پذیرای افراد می باشد و زیارتگاه اهل دل و مومنین می باشد .
غذا های محلی
از غذاهای محلی این منطقه میتوان بهاینها اشاره کرد: کشک کله جوش ـ آب گرمو(اشکنه) ـ پی تو ـ کشک لتیر ـ شولی ـ کوکو مکوـ و… اشاره کرد
بازی های محلی
از بازی های محلی میتوان به این بازی ها اشاره کرد:
۱. پل چفته: این باز ی بازی مردانه ای است که در آن افراد به دو گروه تقسیم میشوند و یک گروه اول بازی را شروع میکنند و گروه دوم به اصطلاح محلی گروه گال است.
ابزار بازی: یک چوب تقریبا ۸۰ سابتیمتری با قطر ۳-۵ سانتیمتری به همراه دو آجرو چوبی ۱۰-۲۰ سانتیمتری با نام پل
نحوی بازی: گرو اول بازی را شروع می کند و گروه دوم یا گال رو به روی آنها در زمین پخش می شوند.ازگروه اول یک نفر چوب بلند را بر می دارد و چوب کوچک را روی آجر ها می گذارد سپس چوب بلند را زیر چوب کوچک قرار می دهد و ان را به بالا پرتاب میکند و در هوا باچوب بزرگ به چوب کوچک ضربه می زند تا آن چوب به جلو پرتاب شود( هر چه چوب دور تر برود امکان حذف فرد بازی کننده کمتر است) و بعد چوب بزرگ را روی آجر ها می گذارد. گروه دوم یا گال که در روبه روی آنها ایستاده اند اگر چوب رادر هوابگیرند تمام افراد ا گروه اول حذف شده و گروه دوم باید بازی کنذو گروه اول باید گروه گال شود اما اگر چوب به زمین خورد گروه گال آن را به سوی چوب بزرگ پرت میکنند که اگر جوب کوچک به چوب بزرگ اصابت کند فقط فردی که بازی میکرد حذف می شود و باید یار هم تیمی اش کار را ادامه بدهد. اما اگر چوب کوچک به چوب بزرگ اصابت نگرد و ۵ بار(تعداد به صورت توافقی قبل از بازی مشخص میشود) یک دل به حساب می أید که با آن می توان یک نفر از افراد گروه که حذف شده است را دوباره به میدان آورد و در صورت اینکه خودش حذف شود به تعداد دل هایش دوباره فرصت بازی ذاشته باشد
۲. قلات بازی: بازی دخترانه که با پنج سنگ کوچک(تقریبا اندازه یک سنجد) و انجام دادن مراحل زیاد و پرتاب سنگ به بالا و برداشتن یک سنگ از روی زمین(تعداد سنگ هایی که از روی زمین برداشته می شوند بستگی به مرحله بازی دارد)و گرفتن سنگی که به بالا پرتاب شده است
۳. هفت سنگ.
محصولات روستا راویز
این منطقه کوهستانی که دارای خاک حاصلخیر و مردمان زحمتکشی دارد محصولات زیادی را دارد ازجمله: گندم، جو، عدس، ماش، لوبیا، نخود، بادام، گردو، گیلاس، هلو، آلوچه، سیب، زردآلو، انگور، سیب زمینی، زعفران و … مي باشد.
البته این منطقه حاصلخیر و بابرکت به علت خشک سالی های پی درپی وعدم توجه مسولان به این منطقه در حال نابودی است . اکثر درختان خشک شده اند . درختانی که عمرشان حتی از دویست سال هم بیشتر بود.
بيشتر بخوانيد:
درههای سرسبز «راویز» و آبشار «پورکان» جاذبههای ییلاقی رفسنجان
مهاجرت روستاییان و تعطیلی ۱۵ مدرسه در راویز رفسنجان
رونق کشت زعفران در شهرستان کرمان