استفاده از کود زیستی، رکن اصلی کشاورزی پایدار
یک عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: یکیاز ارکان اصلی در کشاورزی پایدار استفاده از کودهای زیستی در اکوسیستمهای زراعی با هدف حذف یا کاهش قابل ملاحظه در مصرف نهادههای شیمیایی است.
پیام پزشکپور در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: نخود به خاطر دوره رشد کوتاه، نیاز غذایی کم و تثبیت نیتروژن اهمیت خاصی در بوم نظامهای کشاورزی دارد.
وی ادامه داد: نخود زراعی در صورت مساعد بودن شرایط توانایی تثبیت ۱۲۰ کیلوگرم نیتروژن در خاک دارد.
پزشکپور عنوان کرد: فعالیت باکتریهای تثبیت کننده نیتروژن به میزان قابل توجهی به خواص فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی خاک بستگی دارد و افزایش مواد آلی خاک باعث فراهم شدن شرایط برای تثیت بیولوژیک نیتروژن میشود.
این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان افزود: نخود یکیاز مهمترین منابع پروتئینی گیاهی و یکیاز بقولاتی است که سهم عمدهای در جیره غذایی انسان دارد، همچنین دارای مقادیر بالایی از کلسیم، روی، پتاسیم، آهن، فسفر و ویتامینهای B۱ ونیاسین است.
وی ادامه داد: استفاده از منابع حیوانی و گیاهی قابل تجدید و منابع بیولوژیک به جای منابع شیمیایی میتواند نقش مهمی در باروری و حفظ فعالیتهای بیولوژیک خاک، افزایش کیفیت محصولات کشاورزی و سلامت اکوسیستم داشته باشد.
پزشکپور با اشاره به اینکه استفاده از کود ورمی کمپوست باعث افزایش ماده آلی، نیتروژن، بهبود ساختمان خاک، افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی، افزایش تبادلات گازی و افزایش فعالیت میکروارگانیسمهای خاک میشود، تصریح کرد: یکیاز ارکان اصلی در کشاورزی پایدار استفاده از کودهای زیستی در اکوسیستمهای زراعی با هدف حذف یا کاهش قابل ملاحظه در مصرف نهادههای شیمیایی است.
این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان عنوان کرد: کودهای زیستی شامل مواد نگهدارندهای با جمعیت متراکم یک یا چند نوع ارگانیسم مفید خاکزی و یا به صورت فرآورده متابولیکی این موجودات است که به منظور تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه در یک اکوسیستم زراعی بکار میروند.
وی با اشاره به اینکه رویکرد جهانی در تولید گیاهان به سمت استقرار این سیستم و بکارگیری روشهای مدیریتی آنهاست که از آنها استفاده از کودهای زیستی است، بیان کرد: نخود یکی از مهمترین منابع پروتئینی گیاهی و یکیاز بقولاتی است که سهم عمدهای در جیره غذایی انسان دارد.
پزشکپور با اشاره به اینکه کیفیت پروتئین نخود از بقولاتی مانند ماش و لوبیا بالاتر است، عنوان کرد: همچنین این گیاه دارای مقادیر بالایی از کلسیم، روی، پتاسیم، آهن، فسفر و ویتامینهای B۱ و نیاسین است.
این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به اینکه به منظور بهبود عملکرد دانه در جهت نیل به افزایش عملکرد کیفی، استقرار یک سیستم کشاورزی پایدار و بکارگیری کودهای زیستی از اهمیت بسزایی برخوردار است، افزود: قارچهای مایکوریزای وزیکولار ـ آربوسکولار یکی از انواع کودهای زیستی است که دارای رابطه همزیستی با ریشه اغلب گیاهان زراعی است و از طریق جذب عناصر غذایی مانند فسفر، نیتروژن و برخی عناصر ریزمغذی، افزایش جذب آب و افزایش مقاومت در برابر عوامل بیماریزا، باعث بهبود رشد، نمو و عملکرد گیاهان میزبان در سیستمهای کشاروزی پایدار میشوند.