بررسی زراعت ذرت
اين گياه نيز از خانواده غلات است و آن را مي توان جهت تغذيه انسان و دام بكار گرفت. ذرت را به دو منظور دانه اي و علوفه اي كشت مي كنند. زراعت ذرت در هر دو صورت داراي راندمان توليد زيادي است.
اين گياه نيز از خانواده غلات است و آن را مي توان جهت تغذيه انسان و دام بكار گرفت. ذرت را به دو منظور دانه اي و علوفه اي كشت مي كنند. زراعت ذرت در هر دو صورت داراي راندمان توليد زيادي است.
اين گياه را غالبا در مناطق گرمسيري و نيمه گرمسيري به عمل مي آورند.
ذرت داراي ارقام زودرس ( ۶۰ روزه)، متوسط رس ( ۱۲۵ روزه) و ديررس ( ۳۰۰ روزه) است.
گياه ذرت احتياج به تابستان گرم، نور كافي خورشيد و پائيز خشك با حداقل حرارت ۸ درجه سانتيگراد دارد.
كود مصرفي ذرت:
این محصول نيازمند ۴۰۰ كيلوگرم اوره و ۲۰۰ كيلوگرم فسفات آمونيوم در هكتار است. كود فسفاته را در زمان كاشت آن با خاك مخلوط مي سازند امّا نيمي از كود اوره را در زمان كاشت و نيم ديگر آنرا به صورت سرپاش حدوداً يك ماه پس از سبزشدن در داخل نهرچه هاي آبياري مي پاشند. ارقام پابلند و ديررس ذرت به كود بيشتري نيازمندند زيرا محصول بيشتري توليد مي كنند.
مقدار بذر:
مقدار بذر مورد نياز ۳۵ – ۲۵ كيلوگرم براي ذرت دانه ای و علوفه اي در هكتار است. هميشه مقدار بذر را براي كسب بلال آن كمتر از حالت علوفه اي آن در نظر مي گيرند.
زمان كاشت:
اين محصول را از اواخر فروردين تا اواخر خرداد مي توان كشت نمود وليكن آن را در خوزستان و ديگر مناطق گرمسيري در اواخر زمستان مي كارند.
انتخاب ارقام:
الف- ارقام زودرس این گیاه شامل: ” DC370 “، ” SC46A
ب – ارقام ديررس این گیاه شامل: ” SC704 “، ” DC790
روش كاشت ذرت:
بهترين طريقه كاشت این گیاه را روش رديفي با فاصله ۱۰۰ – ۷۵ سانتيمتر و فاصله بين بوته هاي ۳۰ – ۲۵ سانتيمتر مي دانند كه در اين حالت تعداد ۸۰ – ۴۵ هزار بوته در هكتار حاصل مي آيد.
ذرت به آب زياد جهت حداكثر عملكرد نيازمند است بطوريكه بايد آن را هر ۸ – ۷ روز يكبار آبياري نمود وليكن ذرت به شرايط كم آبي تا حدودي زيادي مقاوم است.
عملكرد محصول:
محصول دانۀ ذرت حدوداً ۸ – ۲.۵ تن و علوفه سبز سيلويي آن حدود ۱۰۰ – ۵۰ تن مي باشد.
فقط يک برداشت در هر فصل رشد ارائه می کند و برخلاف سورگوم قادر به رشد مجدد نيست.
چرانيدن محصول سبز این گیاه هيچگونه مشکلی برای دام ها بوجود نمی آورد.
منبع:
گیاهان زراعتی – تالیف: اسماعیل پورکاظم