گروه مشاوران برندینگ فراسو
اخبار و رویدادها

بام ایران پهنه طلای سرخ

زعفران یکی از محصولات صادراتی با ارزآوری بالا است که به طلای سرخ در جهان مشهور است و به گفته کارشناسان کیفیت زعفران تولیدی در چهارمحال و بختیاری از مرغوب‌ترین انواع آن از هر نظر در کشور محسوب می‌شود.

به گزارش ایسنا، یکی از مشاغل مردمان چهارمحال و بختیاری از دیرباز کشاورزی بوده است و معیشت مردم وابسته به این شغل بود، یکی از مسائل مهم و تاثیرگذار در کشاورزی بحث آب و خاک است که در سال‌های اخیر به علت خشکسالی‌های پی در پی، بهره‌برداران این حوزه را با چالش جدی مواجه کرده است.

قطعا سودآوری محصول کشاورزی یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها برای تامین معیشت کشاورزان است، اما به‌نظر می‌رسد کشت محصولات پرآب‌بر از جمله گندم، برنج، جو و … برای کشاورزان صرفه اقتصادی چندانی ندارد.

امروزه کشت گیاهان دارویی و زعفران سودهی مطلوبی را برای کشاورزان سراسر کشور دارد، چهارمحال و بختیاری به علت شرایط آب و هوایی و ارتفاع از سطح دریا یکی از بهترین مکان‌ها برای کشت این نوع محصولات است و در سال‌های اخیر شاهد گرایش کشاورزان به کشت زعفران در استان بودیم.

زعفران یکی از محصولات صادراتی با ارزآوری بالا است که به طلای سرخ در جهان مشهور است و به گفته کارشناسان کیفیت زعفران تولیدی در چهارمحال و بختیاری از مرغوبترین انواع آن از هر نظر در کشور است، زعفران خواص درمانی بالایی دارد و بسیاری از کشورهای خارجی از مشتریان ثابت این محصول هستند، مستعد بودن آب و هوای چهارمحال و بختیاری برای کشت زعفران می‌تواند یک درآمد پرسود را برای کشاورزان این استان رقم بزند.

چهارمحال و بختیاری مستعد کشت زعفران

مجتبی کریمی عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه شهرکرد در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص پتانسیل‌ کشت گیاه زعفران در چهارمحال  و بختیاری، اظهار کرد: این استان به علت داشتن ارتفاع بالا از سطح دریا و تابش نورخورشید قابلیت کشت بسیاری از محصولات کشاورزی را دارد، زیرا تابش نور خورشید و ارتفاع تاثیر بسزایی در کیفیت محصولات کشاورزی دارد.

وی ادامه داد: معمولا کیفیت زعفران چهارمحال و بختیاری و خراسان تفاوت چندانی ندارد، شرایط آب و هوایی این استان برای کشت زعفران بسیار مستعد است، کیفیت زعفران علاوه بر شرایط محیطی به عواملی از جمله نهاده‌های کشاورزی، تجربه کشاورز، نوع بذر و … نیز بستگی دارد.

کریمی با اشاره به اینکه ارتفاع از سطح دریا در کیفیت و اسانس گیاهان دارویی بسیار اثرگذار است، گفت: بررسی شرایط و اثرات کشت زعفران یک کار زمانبر است و معمولا برای بررسی سودآوری و کیفیت محصول باید در مزارع تحقیقاتی چند سال زمان صرف کرد، شرایط آب و هوایی در شهرستان‌های چهارمحال و بختیاری متفاوت است.

عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه شهرکرد ادامه داد: شهرستان کوهرنگ یک منطقه سردسیر و شهرستان لردگان گرمسیر است، بنابریان برای کشت محصولات کشاورزی از جمله زعفران باید شرایط متفاوت‌تری را در نظر گرفت، به طور مثال کشت زعفران در مناطق گرمسیر و خشک نتیجه بهتری دارد، سردسیری موجب افزایش طول دوره رشد گیاه می‌شود.

صرفه اقتصادی بالای زعفران برای کشاورزان

وی با بیان اینکه کشت زعفران در شرایط کنونی کشور از سایر محصولات صرفه اقتصادی بالاتری دارد، عنوان کرد: این محصول می‌تواند در شرایط تحریم ارزآوری بالایی برای کشور داشته باشد و در بهبود معیشت کشاورزان هم تاثیرگذار باشد.

کریمی افزود: جهادکشاورزی باید با اقدامات ترویجی محصول زعفران را جایگزین محصولات کشاورزی با بهره‌وری پایین کند، بسیاری از کشاورزان از مزایای کشت زعفران اطلاعات کافی ندارند، بنابراین تمایلی به کشت زعفران ندارند.

عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه شهرکرد با اشاره به اینکه کشاورزی یک شغل پرریسک است، عنوان کرد: به همین دلیل کشاورزان تمایل چندانی به تغییر الگوی کشت ندارند، سازمان جهادکشاورزی باید این مسائل را به خوبی برای کشاورزان تشریح کند.

وی در پایان با بیان اینکه زمان سودهی محصول زعفران حدود دو سال است، بیان کرد: در طول این مدت باید کشاورزان از نظر معیشتی مورد حمایت قرار بگیرند.

قیمت هر کیلوگرم زعفران در حال حاضر بین ۱۲ تا ۱۳ میلیون تومان است

حمیدرضا دانش معاون بهبود تولیدات گیاهی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در حال حاضر سطح زیر کشت زعفران در استان حدود ۲۵۰ هکتار است، اظهار کرد: از این سطح کشت سالانه حدودا یک تن زعفران برداشت می‌شود.

وی با اشاره به اینکه طبق آزمایشات صورت گرفته کیفیت زعفران تولیدی در چهارمحال و بختیاری به علت اختلاف دما و تابش نورخورشید از نظر اسانس، عطر و طعم حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد بالاتر است، خاطرنشان کرد: هرساله حدود ۵۰ هکتار به سطح زیر کشت زعفران در استان اضافه می‌شود.

دانش بیان کرد: هرساله برنامه‌های ترویجی برای ترغیب کشاورزان به تغییر الگوی کشت از محصولات پرآب‌بر به کم‌آب‌بر از جمله زعفران، گیاهان دارویی، موسیر و … انجام می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی چهارمحال و بختیاری در پایان گفت: سودهی محصول زعفران در سال‌های اول حتی از سودهی گندم و سایر محصولات بالاتر است، به طور مثال اگر زعفران در ۲۵ شهریور کشت شود در ۲۵ مهرماه می‌تواند به درآمدزایی جزئی برسد و در سال‌های بعد کاملا به سودهی می‌رسد، قیمت هرکیلو زعفران در حال حاضر بین ۱۲ تا ۱۳ میلیون تومان است.

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
منبع
ایسنا
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا