غذاهای محلی قزوین
شهر ها و استان مختلف ایران دارای فرهنگ های غذایی متفاوتی می باشند که نشان از اصالت و فرهنگ آن ها دارد. اگرچه که گاهی به دلیل سیر و سفرهایی که همیشه باب بوده، این تحفه ها دست به دست چرخیده اند که موجب شده غذاهای محلی هر شهر و استانی، در مکان هایی دیگر پخته و استفاده شوند و حتی دست مایه تغییر شده باشند. غذاهای محلی قزوین عموما ترکیب جذابی از مغز پسته، بادام، زرشک با برنج زعفرانی و اغلب شیرین هستند.
شهر ها و استان مختلف ایران دارای فرهنگ های غذایی متفاوتی می باشند که نشان از اصالت و فرهنگ آن ها دارد. اگرچه که گاهی به دلیل سیر و سفرهایی که همیشه باب بوده، این تحفه ها دست به دست چرخیده اند که موجب شده غذاهای محلی هر شهر و استانی، در مکان هایی دیگر پخته و استفاده شوند و حتی دست مایه تغییر شده باشند. غذاهای محلی قزوین عموما ترکیب جذابی از مغز پسته، بادام، زرشک با برنج زعفرانی و اغلب شیرین هستند.
۱- قیمه نثار
قیمه نثار شباهت زیادی به مرصع پلو دارد. برای تهیه این غذا از گوشت تازه گوسفندی، برنج، زعفران، خلال بادام و پسته، خلال پرتقال، شکر، آب گوشت، پیاز داغ، رب گوجه و … استفاده می کنند. گوشت گوسفندی پخته شده لای برنج قرار می گیرد و روی غذا معمولا با انواع خلال های رنگارنگ تزیین می شود. خوردن این غذا با سبزی خوردن تازه بین قزوینی ها مرسوم است.
این غذا در گذشته و حتی امروز جایگاه ویژه ای در مهمانی ها و به ویژه عروسی های مردم شهر داشته است. قیمه به معنی گوشت تکه تکه شده و نثار یعنی هدیه یا آن چه که به عروس پیشکش می شود.
۲- کوکوی شیرین قزوینی
طرز تهیه این کوکوی خوشمزه مانند کوکو سیب زمینی است با این تفاوت که در مایه کوکو، ماست، آرد، شکر، گلاب، پودر هل و … نیز اضافه می کنند. قزوینی ها کوکوی شیرین را گاهی با هویج پلو سرو می کنند؛ اما خوردن آن با نان و سبزی خوردن تازه نیز بسیار لذت بخش است.
۳- شیرین پلوی قزوینی
شیرین پلو از آن دسته غذاهایی ست که در سراسر ایران طبخ می شود و هر شهر برای تهیه آن از روش یا مواد ویژه ای بهره می گیرد. در تهیه این پلو، پلو و تکه های مرغ یا گوشت به صورت لایه لایه روی هم قرار داده می شود و برای تزیین آن از انواع خلال های پسته، بادام، خلال پوست پرتقال و نارنج استفاده می کنند.
۴- دیماج قزوینی
دیماج از غذاهای محلی قزوین است که به عنوان میان وعده یا عصرانه سرو می شود. برای درست کردن دیماج از نان خشک، خیار، گردو، پیاز داغ، زرد چوبه، سبزی خوردن، پنیر کهنه و … استفاده می کنند. فرق دیماج قزوین با شهرهای دیگر مثل تبریز، آن است که برای تهیه آن از نان لواش خشک معروف قزوینی استفاده می کنند. پس از مرطوب کردن نان مواد اصلی را با هم و سپس با نان مخلوط می کنند. برای خوردن دیماج یا آن را لقمه کرده یا مثل پشمک یزدی با استکان به صورت قالبی لقمه می کنند. خوردن دیماج در فصل تابستان آن هم با هندوانه در قزوین بسیار رایج است.
۵- کله جوش یا کال جوش
کله جوش نیز مانند بسیاری از خورش ها در سراسر ایران طبخ می شود و غذایی ساده است که با نان خورده می شود. برای تهیه کله جوش قزوینی ابتدا پیاز و نعنا را سرخ کرده و بعد لپه و برنج پخته شده، پودر گردو و کشک را به آن اضافه می کنند و بعد از آن که حسابی جا افتاد آن را سرو می کنند.
۶- قیمه آبدار یا دم کباب
این خورش خوشمزه قزوینی شباهت بسیار زیادی به قیمه معمولی دارد و مواد و طرز تهیه آن کاملا مشابه قیمه است. تنها تفاوت آن ها در این است که در طبخ دم کباب از ادویه هایی مثل تخم گشنیز و دارچین استفاده می شود و آب خورش به نسبت قیمه معمولی کمی بیشتر است.
۷- مشکوفی
مشکوفی فقط در قزوین طبخ نمی شود و در مازندران هم طرفداران زیادی دارد. بافت این دسر خوشمزه ژله ای مانند است و در تهیه آن از نشاسته استفاده می شود. از دیگر مواد به کار رفته در آن می توان به وانیل، شکر، گلاب، شکر، زعفران و شیر نیز اشاره کرد. برای تهیه مشکوفی بعد از حرارت دادن مواد آن ها را در ظرفی ریخته و بعد از خنک شدن داخل یخچال می گذارند تا ببندد.
۸- آش آلو یا الرشته
آش آلو یکی دیگر از غذاهای محلی قزوین است و برای تهیه آن از لپه، برنج، سبزی های معطر مثل نعنا، گشنیز و …، آلو خشک، پیاز داغ و انواع ادویه ها و گاهی رشته آشی استفاده می کنند. برای تهیه آش، آلو را با ادویه جات مختلف سرخ کرده و لپه و برنج که از قبل خیس خورده را داخل قابلمه می پزند و بعد آلوهای سرخ شده را به آن اضافه می کنند. در آخر وقتی آش حرارت دید، سبزیجات خرد شده را به آن اضافه کرده و می گذارند آش حسابی جا بیفتد. از آن جا که ذائقه قزوینی ها شیرین پسند است گاهی به آش ترکیبی از آبلیمو و شکر اضافه می کنند تا آش ملس شود.