تحقیقات برای تولید واکسن آبزیان کلید خورد
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور از آغاز پروژه تحقیقاتی تولید اتوواکسن ها و واکسن های بومی آبزیان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، محمود بهمنی با اشاره به این که پروژه تحقیقاتی تولید اتوواکسن و واکسنهای بومی آبزیان در مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی در قالب بذر واکسن تحقق خواهد یافت، گفت: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت دام OIE بیش از ۲۰ درصد تلفات آبزیان ناشی از بروز بیماریهای عفونی (باکتریایی و ویروسی) است.
وی اظهار داشت: با توجه به اهمیت اقتصادی تلفات آبزیان ناشی از بیماریهای عفونی، این مؤسسه در سه گام اساسی تولید بذر واکسن بیماریهای عفونی ماهی قزل آلا، کیت تشخیص سریع بیماری در میگو و بذر واکسن بیماریهای عفونی در ماهی سیباس در قفسهای پرورشی را پی گیری میکند.
بهمنی ادامه داد: اگر تولید آبزیان در حد متوسط سالانه ۵۰۰ هزار تن در نظر گرفته شود، گردش مالی حاصل از این بازار بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان است و از این رو استفاده از واکسن در صنعت آبزیان بسیار اهمیت داشته و از خسارتهای احتمالی ناشی از بروز بیماریهای عفونی، جلوگیری خواهد کرد.
وی افزود: در کنار بکارگیری واکسنها با بهره مندی از مکانیزاسیون، ضمن کاهش نیاز آبی، میتوان به افزایش تولید در واحد سطح آبزیان پرورشی کمک کرد.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور گفت: یکی از مهمترین تکنولوژیهای بکارگرفته شده در تحقیقات آبزی پروری، استفاده از انواع هوادهها و ژنراتورهای تولید اکسیژن بوده که ضمن بهبود کیفیت آب، به افزایش معنی دار تولید آبزیان در واحد سطح (از طریق افزایش تراکم ذخیره سازی) کمک کرده است.
وی در ادامه پروژه پرورش ماهی در قفس را یکی از پروژههای اولویت دار وزارت جهاد کشاورزی عنوان و تصریح کرد: با شروع فعالیت پرورش ماهی در قفسهای دریایی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در خصوص معرفی گونههای بومی از جمله صبیتی، شانک و ماهی آزاد دریای خزر اقدامات مؤثری را انجام داده و با تولید غذای اختصاصی برای این ماهیان، نقش تحقیقاتی خود را در افزایش تولید در واحد سطح آبزیان اقتصادی در صنعت رو به رشد قفسهای دریایی ایفا کرده است.
وی دستیابی به فرمول تخصصی غذای ماهیانی همچون ماهی آزاد دریای خزر، ماهی تیلاپیا و همچنین بهینه سازی غذای ماهی کپور با بهره گیری از گیاهان دارویی به عنوان مکمل غذایی و بکار گیری جلبکهای دریایی به عنوان بخشی از غذای آبزیان پرورشی را از دستاوردهای این مؤسسه نام برد و اذعان داشت: این فرمول تخصصی غذای ماهیان و بهره گیری از جلبکها ضمن افزایش تولید در واحد سطح به بهبود کیفیت لاشه آبزیان از جمله گوشت میگو کمک شایانی میکند.