همه چیز درباره پرورش کشت شوید
شوید گیاهی چند ساله و یا یکساله از خانواده چتریان است. ارتفاع آن به 40 تا 60 سانتیمتر می رسد. ساقه ها باریک و متناوب بوده که انشعابات زیادی دارند.
شوید گیاهی یکساله و علفی است که ارتفاع ساقه اش به ۱.۵ متر می رسد .
ساقه های شوید استوانه ای و منشعب
برگ هایش نخی شکل با سه بریدگی عمیق
گل ها کوچک و دوجنسی به رنگ زرد هستند و در انتهای ساقه های اصلی و فرعی به صورت چتر مرکب ظاهر می گردند.
میوه ها فندقه و تخم مرغی شکل ، به رنگ قهوه ای و چهار حجره ای (چهار فندقه = شیزوکارپ)
نیازهای رشد:
- شویدنیازمند خاک هایی با متوسط بافت ، حاصلخیز و دارای PH 5.6-5.7 است.
- شویدحساس به شوری است.
- شوید تا شروع مرحله زایشی به سرما مقاوم است.
- بذور شوید در ۵ درجه سانتیگراد جوانه می زنند.
- گیاه شوید در دمای ۲۵ – ۲۰ درجه سانتیگراد بیشترین رشد را دارد.
آماده سازی زمین و کاشت:
زمین را در پائیز شخم می زنند و با کودهای دامی و شیمیایی فسفره و پتاسه تقویت می کنند.
زمین مزبور را در اواخر اسفند تا اوایل فروردین ماه با دیسک و ماله آماده می سازند و به صورت کرت هایی
به ابعاد ۵۰ × ۲۰ متر در می آورند .
بهترین موقع برای کاشت بذور شویددر پایان فصل سرما است یعنی زمانی که متوسط دما ۱۰ – ۸ درجه سانتیگراد باشد .
عمق کاشت بذور شوید ۳ – ۱ سانتیمتر انتخاب می شود.
شویدرا با تراکم ۲۰ × ۱۰ سانتیمتر جهت برداشت اندام های رویشی و با تراکم ۵۰ × ۱۰ سانتیمتر برای بدست آوردن بذور کشت می کنند .
مقدار بذر مصرفی شوید ۲۰ – ۱۰ کیلوگرم در هکتار است.
دوره رویش شوید ۱۲۰ – ۱۰۰ روز است.
شویدبه کودهای دامی به میزان ۳۰ – ۲۰ تن در هکتار نیازمند است.
کود ازته مورد نیاز ۱۰۰ – ۸۰ کیلوگرم است که باید در ۳ – ۲ نوبت به کار رود.
آبیاری شوید بلافاصله پس از کاشت بذور ضروی است و باید با دور آبیاری ۷ – ۵ روز تعقیب شود.
با علف های هرز شوید باید قبل و بعد از کاشت به خوبی مبارزه گردد .
برداشت اندام های رویشی شویددر خرداد تا اوایل تابستان انجام می گردد.
برداشت بذور شوید با دست و از اواخر تیر ماه امکان پذیر است.
برگ های برداشت شده را بلافاصله در سایه خشک می کنند وگرنه سیاه یا زرد می شوند .
عملکرد اندام های رویشی تازه ۲۵ – ۲۰ تن در هکتار است که از آنها حدود ۸۰ کیلوگرم اسانس حاصل می گردد.
منبع:
پرورش سبزی و صیفی– تالیف: اسماعیل پورکاظم