گروه مشاوران برندینگ فراسو
دانستنی‌هاگياه

اصول کاشت و پرورش خربزه

خربزه گیاهی یکساله و علفی است. خربزه دارای ساقه طویل و خزنده بوده و برگ های درشت آن به صورت متناوب در طول ساقه می رویند.

گیاه خربزه دارای ساقه های نرم ، پر پیچ و خزنده است.

این گیاه گل هایی به رنگ زرد تولید می کند.

گل های اولیه آن از جنس نر ولی گل های بعدی از نوع نر-ماده می باشند.

زمین های پوک و حاصلخیز با PH 6-7.6 برای کاشت خربزه مناسبند.

کاشت آن در اراضی شنی زودرس می گردد.

مزارع اختصاص به کشت خربزه را در پائیز شخم می زنند سپس آن را در بهار با دیسک و لولر هموار می سازند.

اراضی کاشت این گیاه را به سیستم جوی و پشته ای در می آورند.

عرض پشته های کاشت را ۲ متر انتخاب می کنند.

جویچه ها به عرض ۵۰ سانتیمتر و عمق ۴۰ – ۳۵ سانتیمتر احداث می شوند.

این گیاه را از اواخر فروردین تا اردیبهشت می کارند.

بذور خربزه را اندکی بالاتر از محل داغ آب کشت می کنند.

بذور را ۲۴ ساعت قبل از کاشت می خیسانند تا در جوانه زنی آنان تسریع گردد.

عمق کاشت بذور آن را ۴ – ۲ سانتیمتر انتخاب می کنند.

بذور خربزه را به صورت کپه ای (۳-۲ تایی) می کارند

بذور آن را پس از کاشت طی ۹ – ۶ روز سبز می شوند.

گیاهچه های خربزه را متعاقب سبز شدن تنک می نمایند بطوریکه فقط یک بوته در هر کپه باقی بماند و گرنه میوه های کوچکی تولید می شوند.

آبیاری مزرعه خربزه هر ۷ – ۶ روز انجام می گیرد.

دور آبیاری باید در زمان گلدهی گیاه زودتر ولی در مراحل رسیدگی محصول دیرتر انجام گیرد.

کوددهی به شکل پاگوده (در شکاف های مجاور بوته ها) و یا با ریختن در کف جویچه های آبیاری اجرا می شود.

تنک کردن بوته ، وجین کردن علف های هرز و قطع بخش انتهایی ساقه های آن را پس از شکل گیری ۳-۲ میوه ضرورت دارند.

این گیاه طالب گرما و نور فراوان است.

کشت خربزه در اقالیم گرم و خشک بهترین کیفیت را حاصل می آورد.

بهترین درجه حرارت برای رشد خربزه ۲۷ – ۲۵ درجه سانتیگراد است.

کاشت خربزه در اقالیم مرطوب و کم آفتاب باعث بی مزه شدن میوه هایش می شود.

بذور خربزه را در مناطق سردسیر می توان در گلدان های کوچک کاغذی در شرایط گلخانه ای می کارند سپس هنگامی که بوته ها به ارتفاع ۳۰ سانتیمتر رسیدند ، در صورت مناسب بودن هوا به زمین اصلیانتقال می دهند.

توصیه کودی زراعت خربزه عبارت است از :

  • کود آلی پوسیده ۳۰ – ۲۰ تن در هکتار قبل از کاشت
  • کود شیمیایی ازته ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار در طی دوره رشد
  • کود شیمیایی فسفره ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت
  • کود شیمیایی پتاسه ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت
  • از کوددهی بوته های خربزه در کشت دیم باید پرهیز شود ولیکن در صورت الزام در حداقل مقدار یعنی ۳۰-۲۰ کیلوگرم در هکتار انجام گیرد.

دوره رشد این گیاه ۱۲۰ – ۸۰ روز می باشد.

علامت رسیدگی میوه خربزه عبارت از:

الف) روشن شدن رنگ پوست میوه (سبز روشن یا زرد روشن)

ب) نرم شدن نوک میوه

پ) جدا شدن آسان دمگل

ت) ظهور شکاف هایی در اطراف دمگل می باشند.

گرمک از نوع این نوع گیاه است ولیکن زودرس تر می باشد.

طالبی نیز میوه هایی نظیر خربزه با پوست صورتی و حاوی خطوط سبز است.

منبع:

پرورش سبزی و صیفی– تالیف: اسماعیل پورکاظم

بیشتر بخوانید:

کاشت و پرورش سبزی تره
دانستنی های کاشت و پرورش جعفری
با روش پرورش چغندر لبوئی آشنا شوید

۰%

امتیاز کاربر: اولین نفر باشید !
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا