کشت و تولید زعفران در خراسان شمالی سیر صعودی داشته است
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: در دو دهه اخیر کشت و تولید زعفران در استان سیر صعودی داشته است به طوری که از سطح ۳۴۳ هکتار در سال ۸۶ به سطح سه هزار و ۹۹۷ هکتار و تولید ۲۰ تن با میانگین عملکرد ۶ کیلوگرم در هکتار رسیده و رتبه سوم سطح کشت و تولید را در کشور به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرنگار ایانا در استان خراسان شمالی، عبداله یوسفی افزود: زعفران در هشت شهرستان استان کشت و کار می شود و شهرستان فاروج با سطح دو هزار و ۴۵۳ هکتار و تولید سالانه حدود ۱۴تن جایگاه نخست را دارد و شهرستان شیروان و اسفراین در رتبه های دوم و سوم تولید قرار دارند.
وی گفت: ارزش اقتصادی تولید زعفران در این استان هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال است که ۱۷ درصد ارزش کل تولیدات باغی را شامل میشود.
یوسفی بر افزایش کشت زعفران در استان تاکید کرد و اظهار داشت: علاوه بر اینکه این محصول اهمیت و مزایای زیادی دارد در هر هکتار زعفران در مراحل کاشت، داشت و برداشت و فرآوری آن یک شغل مستقیم و حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ شغل غیرمستقیم و فصلی ایجاد می شود.
وی افزود: زعفران گیاه مناسبی برای کاشت در مناطق خشک و نیمه خشک است و مهمترین دلایل و مزایای توسعه کشت این محصول شامل تغییرات اقلیمی حاکم بر استان در سال های گذشته، بروز خشکسالی، کاهش منابع آبی و سازگاری گیاه، نیاز آبی و توقع کم این گیاه در مقایسه با سایر محصولات است.
یوسفی گفت: زمان مصرف آب در زراعت زعفران موقعی از سال است که سایر محصولات به آب نیازی نداشته و با مشکل کم آبی مواجه نمیشود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: امکان حذف و جایگزینی باغ های آب بر با زعفران، سهولت در کشت مکانیزه و ارزش اقتصادی بالا، سهولت در نگهداری محصول، وجود پنج واحد فرآوری و بسته بندی زعفران با ظرفیت سالانه ۳.۴تن و امکان صادرات آن از جمله مزایای کشت این محصول است.
وی اظهار کرد: کشور ایران ۹۰ درصد از سطح زیر کشت و ۸۹ درصد تولید محصول زعفران جهان را به خود اختصاص داده است.
یوسفی گفت: نظارت و مشاوره کارشناسان در مراحل کاشت، داشت و برداشت و انتقال دانش فنی به بهره برداران، اجرای طرح توسعه زنجیر ارزش زعفران، توزیع نهاده های کشاورزی، تامین ادوات الگویی کشت، تامین و پرداخت تسهیلات، خرید حمایتی زعفران از جمله حمایت های این سازمان است.
وی افزود: کمبود ماشین آلات برداشت مکانیزه، ضعف دانش فنی در محیط تولید، احتمال طغیان آفات و بیماری های خاص با توجه به سرعت توسعه کشت، نابسامانی بازار و عدم وجود برنامه های صادراتی مشخص، صادرات فله ای و نبود فرآوری محصول زعفران از جمله مشکلات و دغدغه های حوزه زعفران در استان است.
یوسفی بر حمایت از کشاورزان زعفران کار تاکید کرد و گفت: تامین تسهیلات ارزان قیمت با هدف استفاده از فن آوری های نوین، انجام مطالعات تحقیقاتی، ایجاد مشوق های لازم برای سرمایه گذاری در صنایع پس از برداشت و فرآوری، حمایت و تقویت تشکل های مرتبط با زعفران در زنجیره تولید، تقویت عملکرد بیمه ای محصول و زمینه سازی برای تولید محصول ارگانیک باید مورد توجه قرار گیرد.